VIDEO Zdravstvo Skupština

Ministar Lončar ne ume da odgovori Branki Stamenković: Šta će PKS i u zakonima o zdravstvu?

Branka Stamenković:

Par reči o Privrednoj komori Srbije:

Za ovih godinu ipo dana koliko smo u ovom sazivu, skoro da nije bilo zakona u kome se nije pominjala privredna komora Srbije i u kome joj se nije dodeljivala neka nova nadležnost i posao, a uglavnom je to bilo neko vođenje registara ili izdavanje licenci. To je bio slučaj i u Zakonu o stanovanju i u Zakonu o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu i u ovim obrazovnim zakonima koji su bili na dnevnom redu, pa evo i u ovim zdravstvenim zakonima.

Ova vlada o PKS pravi nadnaravno biće na koje polako prebacuje sve administrativne poslove koje praktično treba da obavlja državna administracija. Zato se i zove državna administracija. Nju građani kroz poreze plaćaju da obavlja poslove državne administracije.

PKS treba da se bavi problemima poslodavaca, a ne da obavlja posao državne administracije i to još o dodatnom trošku poreskih obveznika, jer su od dolaska SNS-a na vlast poslodavci hteli ne hteli primorani da budu članovi PKS, odnosno da plaćaju reket kao neku članarinu od koje PKS treba da radi ono što je već obaveza državne administracije.

Apelujem da povučete zakon i da izbacite PKS iz njega. Eto još jednog razloga da se povuče zakon.

Ministar Lončar:

Privredna komora ne naplaćuje ništa, ona je tu zbog registra uključena u ovu priču jer ona ima već deo registra i ima te… aaa… grupe svih proizvođača. Znači nula dinara košta, nula dinara se plaća, samo će pomoći oko registra da bude. Ne postoji ništa drugo, nikakav dodatni trošak. Kad već imamo jednu bazu, to je samo poenta da je iskoristimo.

Branka Stamenković:

Pa ministre, ja vas pitam da li je nebo plavo, a vi mi odgovarate da je paradajz jeftin na pijaci. Ja nisam rekla da će rad privredne komore da košta ministarstvo. Rad PKS finansira se od članarina prisilno nateranih poslodavaca da budu članovi PKS.

Dakle oni ne mogu da biraju da li hoće ili neće da budu članovi PKS, a isti ti poslodavci plaćaju državnu administraciju da radi poslove državne administracije. I sad državna administracija umesto da radi svoj posao, ona ga prebacuje na PKS, a PKS da ne bi uzimala pare iz budžeta, propisano je da svako mora da bude njen član. Poslodavci tako imaju još jedan namet koji kao nije porez, ali je reket. Jel me razumete? Hvala.

Ministar Lončar:

Mislim da vi sada pričate o Zakonu privredne komore koji postoji i o nekim pravilima u privrednoj komori. Tražite od mene… stvarno… da odgovorim nešto, šta se dešava u privrednoj komori. O tom pitanju i svim tim stvarima, niti znam, niti treba da znam, niti je to deo čime treba da se bavi Ministarstvo zdravlja. Mislim stvarno zbog ovih zakona i zdravlja ljudi… Ko kome plaća, šta plaća, sigurno… sigurno da postoji… to mora da pitate te ljude koji su uključeni u, u taj proces. Sigurno postoji neki razlog.

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • evo jos jedan primer: grad Uzice doneo je odluku o placanju specijalizacija mladim lekarima.Pitanje je, gde su onda novci od poreza,koji su namenjeni za zdravstvo i specijalizacije mladih lekara…zasto se naplaceni porez,koji je predvidjen za odrzavanje gradske infrastrukture,koristi za nesto sto je obaveza drzave.Mozemo li sada ocekivati da lokalne samouprave placaju tenkove za vojsku, uniforme za policiju,..