Политика

Јануар 2018 – Ретроспектива

Преносимо из угла Доста је било преглед најбитнијих вести за јануар 2018. године.

Политичко убиство Оливера Ивановића

Политичар Оливер Ивановић, лидер Грађанске иницијативе “Слобода, демократија, правда”, преминуо је 16.01.2018. након што је на њега пуцано испред његове канцеларије у Косовској Митровици. Ово је велики губитак за све грађане Србије, нарочито за грађане на Косову и Метохији. Доста је било изражава искрено саучешће породици Ивановић. Очекујемо од надлежних органа брзо хапшење убица и налогадаваца. На власти у Косовској Митровици је СНС. На власти у Приштини је Харадинај уз подршку СНС-а. На власти у Београду је СНС. Речи чланова СНС-а су јефтине. Могу их задржати за себе. Доста је празних речи, нек пређу на дела.

Коалиција “Да ови оду, а да се они не врате”

ДЈБ је позвао на разговор за сарадњу Не давимо Београд, Љубишу Прелатачевића Белог и Двери. Позиву су се одазвале Двери са којима је потписана декларација о заједничком изласку на локалне изборе у Београду и Бору. Политичке идеологије остају различите, ДЈБ своје ставове неће мењати, нити ће бранити њихове ставове. Претходно питање свих питања у Србији је борба против корупције и партократије. То је тачка спајања за ову техничку коалицију. Заједничку конференцију можете погледати овде.

Упркос томе што је ГИК кршио устав, правни тим ДЈБ-а и Двери је победио па је ГИК прогласио изборну листу број 7: „Доста је било и Двери – Да ови оду, а да се они не врате“ за београдске изборе који су заказани за 4. март. На листи је 110 кандидата, некомпромитованих људи који су спремни да мењају досадашњи накарадни паразитски систем. ДЈБ тим за Београд можете видети овде, а програм од 20 тачака овде.

Новоизабрани директор агенције за борбу против корупције био донатор СНС-а

За новог директора Агенције за борбу против корупције изабран је Драган Сикимић, заменик директора Националне службе за запошљавање. Према подацима Агенције за борбу против корупције, Сикимићево име налази се међу онима који су донирали 40.000 динара Српској напредној странци за прошлогодишње председничке изборе.  Исту суму истој странци дао је и 2016. године за локалне изборе у Земуну. Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) позвао је новоизабраног директора Агенције да поднесе оставку и навео да је Одбор Агенције за борбу против корупције таквом одлуком понизио све истинске борце против корупције у Србији и довео у питање свој интегритет.

Доста је било наставио департизацију јавног сектора – пример Ниш

Градски одбор ДЈБ Ниш одржао је отворени конкурс за све грађане Ниша који су желели да узму активну улогу у функционисању града. Свих 18 места која су припадала покрету ДЈБ добили су грађани. Све партије до сад су толико злоупотребљавале јавни сектор, да се ово схвата као “препуштање” позиција. ДЈБ се бори против партијске државе тако да ово није препуштање, већ треба да буде нормално стање ствари.

Душан Павловић гостовао на РТС-у после 4 године

Први пут после четири године Душан Павловић је гостовао на РТС-у у емисији “Да, Можда, Не”. Међу гостима био је и Александар Мартиновић који је непрестано износио неистине и упадао у реч. Снимак целе емисије можете видети овде.

Путујући циркус Александра Вучића на КиМ са аплаузом и скандирањем на месту страдања Оливера Ивановића

У својој посети КиМ, Александар Вучић није дошао да предузме конкретне кораке у погледу налажења налогодаваца и убица Оливера Ивановића, већ је водио кампању. Путујући циркус СНС-а организовао је готово директан пренос из Лапљег Села где се прецизно знало ко, кад и шта тачно пита Вучића. Завршни чин овог срамног циркуса је био у Ћирилици у којој је председник СНС-а говорио “искрено о убиству Оливера Ивановића”. У емисији је поново прао руке од било какве одговорности да се пронађу убице Оливера Ивановића, правдао да да нема “ефективну власт” и поново пребацивао одговорност на Приштину, где је СНС у колацији са Харадинајем.

Александар Вучић и Маријан Ристичевић се не појављују на суду

Александар Вучић није се појавио на заказаном рочишту 26.01.2018. по тужби Саше Радуловића због лажи изречених у емисији Ћирилица 2014. године иако му је ДЈБ упутио јавни позив и замолио медије да га обавесте. Суд је две године тражио Вучића да му уручи тужбу да би му је коначно Радуловић лично уручио. Александар Вучић је својим одсуством са рочишта показао да не поштује суд.

Дан раније, 25.01.2018 на суду се није појавио ни Маријан Ристичевић, по тужби Радуловића због бројних увреда за скупштинском говорницом. Дописом Скуштине обавестио је суд да не може да дође због неодложних обавеза које има као председник одбора за пољопривреду. Ово му није први пут да бежи од суда.
Својим непоштовањем суда посланици владајуће већине демонстрирају да закон није исти за све.

Наставак пљачке кроз концесију аеродрома

Влада Србије је дала конзорцијуму који предводи француска фирма Vansi Airport на 25 година концесију за београдски аеородром, за 501 милион евра. Без икакве студије економске оправданости концесија је веома штетна за Србију. Иза ње стоје коруптивни дилови као и у свим пословима са “Арапима” око “Ер Србије”, “Београда на води” и осталих. Транспарентсност Србије је тужила Владу Србије због њеног одбијања да достави или објави документа у вези са концесијом за аеродром.

Четврти рођендан Доста је било

Окупљени око истог циља – да од Србије направе земљу у којој се лепо и радо живи, основан је покрет Доста је било 27. јануара 2014. године. Држећи се принципа и програма, изграђена је организација са преко 80 локалних одбора и 60 активних канцеларија. Три дана пред оснивање покрета објављен је текст оставке Саше Радуловића на место министра привреде у влади Републике Србије. Данас је тај текст обрисан са странице министарства, ипак може се прочитати на нашој страници.

ДЈБ основао тим за дијаспору

ДЈБ жели да омогући дијаспори широм света да се укључе у обликовању друштва у Србији. Да им омогући једноставније гласање, да им пружи платформу где својим знањем могу допринети још бољим решењима. Позивамо Вас да нам својим знањем и искуством помогнете да уклонимо накарадни систем који уништава ваше родитеље, фамилију, пријатеље и све остале поштене и вредне грађање Србије. Са овим циљем ДЈБ покреће за почетак своју канцеларију у Немачкој и позива све грађане Србије који живе и раде у Немачкој да се јаве на nemacka@dostajebilo.rs. Остатак дијаспоре може да нас контактира на dijaspora@dostajebilo.rs.

Како Александар Шапић злоупотребљава буџет највеће општине у Србији

Александар Шапић је био врхунски спортиста и донео нам је много радости својим наступима за национални тим. Међутим, то не оправдава плагирање доктората, извлачење пара из буџета, намештање послова својој школи пливања и остале малверзације. Погледајте гостовање у Београдским разговорима шефа одборничке групе ДЈБ на Новом Београду Димитрија Мајкића на тему Шапићевог спровођена парткоратије.

Велики број судија тврди да нови нацрт Устава отвара простор за директан политички утицај на бирање судија и председника судова чиме се умањује независност судства

Високи савет судства бројаће 10 уместо досадашњих 11 чланова. Пет чланова биће истакнути правници, док ће другу половину чинити судије. Јасних критеријума за избор истакнутих правника који ће чинити половину чланства у Високом савету судства не постоји како наводи судија Апелационог суда Миодраг Мајић.

Судије ће, према новом нацрту Устава, бити биране само из редова оних који су завршили Правосудну академију, на коју Министарство правде тренутно има формалан и фактички утицај, тако да у суштини ВСС неће бирати судије, већ када приме полазнике, они ће представљати будуће судије, наводи Председник друштва судија Драгана Бољевић.

Избор тужилаца вршиће Високи савет тужилаца, док ће Врховног јавног тужиоца бирати Скуштина Србије на предлог Виског савета тужилаца. Тиме политичари директно утичу на избор Врховног јавног тужиоца.

Демократска странка оформила антикорупцијски тим  који се не бави корупцијом у својим редовима

Демократска странка оформила је тим за истраживање криминала и корупције у Београду. ДЈБ би поздравио ову одлуку да се тим не бави предметима искључиво након 2012. године. Тиме остајемо без одговора на много питања из периода када је ДС био на власти попут цене моста на Ади, увођење Бус Плуса, финансирање Прес-а и других.

Остале листе за Београдске изборе

Покрет слободних грађана чији је предсеник Саша Јанковић, Народна странка на челу са Вуком Јеремићем, Левица Србије чији је председник Борко Стефановић и Велимир Илић оформили су коалицију коју предводи Драган Ђилас.

Вучић крши Устав Србије јер је и даље на месту председника СНС и као носилац листе у кампањи за београдске изборе. Из овог разлог изборна листа “Александар Вучић – зато што волимо Београд” није смела бити проглашена. Исто је радио и председник Тадић док је био у ДС.

Коалицију коју предводи Драган Шутановац поред ДС-а чине јос СД, Нова Странка и Зелена еколошка партија.

СПС ће наступи у коалицији са Јединственом Србијом на чијем челу је Драган Марковић Палма.

Преостале изборне листе можете видети овде.

Непотизам и злоупотреба ректора Универзитета у Крагујевцу Небојша Арсенијевића

Агенција за борбу против корупције предложила је разрешење ректора Унверзитета у Крагујевцу Небојше Арсенијевића. Агенција наводи да је ректор јавни интерес подредио приватном, запошљавајући родбину. Манипулацијом, уценама и веома честом променом статута и правилника вршен је велики притисак на запослене. Арсенијевићу је поред свега приписано бахато понашање и други облици махинација.

Преглед рада ДЈБ-а у скупштини 2017. године

Посланичка група ДЈБ у 2017. је предала 24 предлога закона, предлоге за оснивање 9 анкетних одбора, једно јавно саслушање, стотину посланичких питања и неколико стотина амандмана на законе који су били предмет расправе.

 

Пишу: ДЈБ млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар