Politika

Januar 2018 – Retrospektiva

Prenosimo iz ugla Dosta je bilo pregled najbitnijih vesti za januar 2018. godine.

Političko ubistvo Olivera Ivanovića

Političar Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda”, preminuo je 16.01.2018. nakon što je na njega pucano ispred njegove kancelarije u Kosovskoj Mitrovici. Ovo je veliki gubitak za sve građane Srbije, naročito za građane na Kosovu i Metohiji. Dosta je bilo izražava iskreno saučešće porodici Ivanović. Očekujemo od nadležnih organa brzo hapšenje ubica i nalogadavaca. Na vlasti u Kosovskoj Mitrovici je SNS. Na vlasti u Prištini je Haradinaj uz podršku SNS-a. Na vlasti u Beogradu je SNS. Reči članova SNS-a su jeftine. Mogu ih zadržati za sebe. Dosta je praznih reči, nek pređu na dela.

Koalicija “Da ovi odu, a da se oni ne vrate”

DJB je pozvao na razgovor za saradnju Ne davimo Beograd, Ljubišu Prelatačevića Belog i Dveri. Pozivu su se odazvale Dveri sa kojima je potpisana deklaracija o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u Beogradu i Boru. Političke ideologije ostaju različite, DJB svoje stavove neće menjati, niti će braniti njihove stavove. Prethodno pitanje svih pitanja u Srbiji je borba protiv korupcije i partokratije. To je tačka spajanja za ovu tehničku koaliciju. Zajedničku konferenciju možete pogledati ovde.

Uprkos tome što je GIK kršio ustav, pravni tim DJB-a i Dveri je pobedio pa je GIK proglasio izbornu listu broj 7: „Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu, a da se oni ne vrate“ za beogradske izbore koji su zakazani za 4. mart. Na listi je 110 kandidata, nekompromitovanih ljudi koji su spremni da menjaju dosadašnji nakaradni parazitski sistem. DJB tim za Beograd možete videti ovde, a program od 20 tačaka ovde.

Novoizabrani direktor agencije za borbu protiv korupcije bio donator SNS-a

Za novog direktora Agencije za borbu protiv korupcije izabran je Dragan Sikimić, zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje. Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Sikimićevo ime nalazi se među onima koji su donirali 40.000 dinara Srpskoj naprednoj stranci za prošlogodišnje predsedničke izbore.  Istu sumu istoj stranci dao je i 2016. godine za lokalne izbore u Zemunu. Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je novoizabranog direktora Agencije da podnese ostavku i naveo da je Odbor Agencije za borbu protiv korupcije takvom odlukom ponizio sve istinske borce protiv korupcije u Srbiji i doveo u pitanje svoj integritet.

Dosta je bilo nastavio departizaciju javnog sektora – primer Niš

Gradski odbor DJB Niš održao je otvoreni konkurs za sve građane Niša koji su želeli da uzmu aktivnu ulogu u funkcionisanju grada. Svih 18 mesta koja su pripadala pokretu DJB dobili su građani. Sve partije do sad su toliko zloupotrebljavale javni sektor, da se ovo shvata kao “prepuštanje” pozicija. DJB se bori protiv partijske države tako da ovo nije prepuštanje, već treba da bude normalno stanje stvari.

Dušan Pavlović gostovao na RTS-u posle 4 godine

Prvi put posle četiri godine Dušan Pavlović je gostovao na RTS-u u emisiji “Da, Možda, Ne”. Među gostima bio je i Aleksandar Martinović koji je neprestano iznosio neistine i upadao u reč. Snimak cele emisije možete videti ovde.

Putujući cirkus Aleksandra Vučića na KiM sa aplauzom i skandiranjem na mestu stradanja Olivera Ivanovića

U svojoj poseti KiM, Aleksandar Vučić nije došao da preduzme konkretne korake u pogledu nalaženja nalogodavaca i ubica Olivera Ivanovića, već je vodio kampanju. Putujući cirkus SNS-a organizovao je gotovo direktan prenos iz Lapljeg Sela gde se precizno znalo ko, kad i šta tačno pita Vučića. Završni čin ovog sramnog cirkusa je bio u Ćirilici u kojoj je predsednik SNS-a govorio “iskreno o ubistvu Olivera Ivanovića”. U emisiji je ponovo prao ruke od bilo kakve odgovornosti da se pronađu ubice Olivera Ivanovića, pravdao da da nema “efektivnu vlast” i ponovo prebacivao odgovornost na Prištinu, gde je SNS u kolaciji sa Haradinajem.

Aleksandar Vučić i Marijan Rističević se ne pojavljuju na sudu

Aleksandar Vučić nije se pojavio na zakazanom ročištu 26.01.2018. po tužbi Saše Radulovića zbog laži izrečenih u emisiji Ćirilica 2014. godine iako mu je DJB uputio javni poziv i zamolio medije da ga obaveste. Sud je dve godine tražio Vučića da mu uruči tužbu da bi mu je konačno Radulović lično uručio. Aleksandar Vučić je svojim odsustvom sa ročišta pokazao da ne poštuje sud.

Dan ranije, 25.01.2018 na sudu se nije pojavio ni Marijan Rističević, po tužbi Radulovića zbog brojnih uvreda za skupštinskom govornicom. Dopisom Skuštine obavestio je sud da ne može da dođe zbog neodložnih obaveza koje ima kao predsednik odbora za poljoprivredu. Ovo mu nije prvi put da beži od suda.
Svojim nepoštovanjem suda poslanici vladajuće većine demonstriraju da zakon nije isti za sve.

Nastavak pljačke kroz koncesiju aerodroma

Vlada Srbije je dala konzorcijumu koji predvodi francuska firma Vansi Airport na 25 godina koncesiju za beogradski aeorodrom, za 501 milion evra. Bez ikakve studije ekonomske opravdanosti koncesija je veoma štetna za Srbiju. Iza nje stoje koruptivni dilovi kao i u svim poslovima sa “Arapima” oko “Er Srbije”, “Beograda na vodi” i ostalih. Transparentsnost Srbije je tužila Vladu Srbije zbog njenog odbijanja da dostavi ili objavi dokumenta u vezi sa koncesijom za aerodrom.

Četvrti rođendan Dosta je bilo

Okupljeni oko istog cilja – da od Srbije naprave zemlju u kojoj se lepo i rado živi, osnovan je pokret Dosta je bilo 27. januara 2014. godine. Držeći se principa i programa, izgrađena je organizacija sa preko 80 lokalnih odbora i 60 aktivnih kancelarija. Tri dana pred osnivanje pokreta objavljen je tekst ostavke Saše Radulovića na mesto ministra privrede u vladi Republike Srbije. Danas je taj tekst obrisan sa stranice ministarstva, ipak može se pročitati na našoj stranici.

DJB osnovao tim za dijasporu

DJB želi da omogući dijaspori širom sveta da se uključe u oblikovanju društva u Srbiji. Da im omogući jednostavnije glasanje, da im pruži platformu gde svojim znanjem mogu doprineti još boljim rešenjima. Pozivamo Vas da nam svojim znanjem i iskustvom pomognete da uklonimo nakaradni sistem koji uništava vaše roditelje, familiju, prijatelje i sve ostale poštene i vredne građanje Srbije. Sa ovim ciljem DJB pokreće za početak svoju kancelariju u Nemačkoj i poziva sve građane Srbije koji žive i rade u Nemačkoj da se jave na nemacka@dostajebilo.rs. Ostatak dijaspore može da nas kontaktira na dijaspora@dostajebilo.rs.

Kako Aleksandar Šapić zloupotrebljava budžet najveće opštine u Srbiji

Aleksandar Šapić je bio vrhunski sportista i doneo nam je mnogo radosti svojim nastupima za nacionalni tim. Međutim, to ne opravdava plagiranje doktorata, izvlačenje para iz budžeta, nameštanje poslova svojoj školi plivanja i ostale malverzacije. Pogledajte gostovanje u Beogradskim razgovorima šefa odborničke grupe DJB na Novom Beogradu Dimitrija Majkića na temu Šapićevog sprovođena partkoratije.

Veliki broj sudija tvrdi da novi nacrt Ustava otvara prostor za direktan politički uticaj na biranje sudija i predsednika sudova čime se umanjuje nezavisnost sudstva

Visoki savet sudstva brojaće 10 umesto dosadašnjih 11 članova. Pet članova biće istaknuti pravnici, dok će drugu polovinu činiti sudije. Jasnih kriterijuma za izbor istaknutih pravnika koji će činiti polovinu članstva u Visokom savetu sudstva ne postoji kako navodi sudija Apelacionog suda Miodrag Majić.

Sudije će, prema novom nacrtu Ustava, biti birane samo iz redova onih koji su završili Pravosudnu akademiju, na koju Ministarstvo pravde trenutno ima formalan i faktički uticaj, tako da u suštini VSS neće birati sudije, već kada prime polaznike, oni će predstavljati buduće sudije, navodi Predsednik društva sudija Dragana Boljević.

Izbor tužilaca vršiće Visoki savet tužilaca, dok će Vrhovnog javnog tužioca birati Skuština Srbije na predlog Viskog saveta tužilaca. Time političari direktno utiču na izbor Vrhovnog javnog tužioca.

Demokratska stranka oformila antikorupcijski tim  koji se ne bavi korupcijom u svojim redovima

Demokratska stranka oformila je tim za istraživanje kriminala i korupcije u Beogradu. DJB bi pozdravio ovu odluku da se tim ne bavi predmetima isključivo nakon 2012. godine. Time ostajemo bez odgovora na mnogo pitanja iz perioda kada je DS bio na vlasti poput cene mosta na Adi, uvođenje Bus Plusa, finansiranje Pres-a i drugih.

Ostale liste za Beogradske izbore

Pokret slobodnih građana čiji je predsenik Saša Janković, Narodna stranka na čelu sa Vukom Jeremićem, Levica Srbije čiji je predsednik Borko Stefanović i Velimir Ilić oformili su koaliciju koju predvodi Dragan Đilas.

Vučić krši Ustav Srbije jer je i dalje na mestu predsednika SNS i kao nosilac liste u kampanji za beogradske izbore. Iz ovog razlog izborna lista “Aleksandar Vučić – zato što volimo Beograd” nije smela biti proglašena. Isto je radio i predsednik Tadić dok je bio u DS.

Koaliciju koju predvodi Dragan Šutanovac pored DS-a čine jos SD, Nova Stranka i Zelena ekološka partija.

SPS će nastupi u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom na čijem čelu je Dragan Marković Palma.

Preostale izborne liste možete videti ovde.

Nepotizam i zloupotreba rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijevića

Agencija za borbu protiv korupcije predložila je razrešenje rektora Unverziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića. Agencija navodi da je rektor javni interes podredio privatnom, zapošljavajući rodbinu. Manipulacijom, ucenama i veoma čestom promenom statuta i pravilnika vršen je veliki pritisak na zaposlene. Arsenijeviću je pored svega pripisano bahato ponašanje i drugi oblici mahinacija.

Pregled rada DJB-a u skupštini 2017. godine

Poslanička grupa DJB u 2017. je predala 24 predloga zakona, predloge za osnivanje 9 anketnih odbora, jedno javno saslušanje, stotinu poslaničkih pitanja i nekoliko stotina amandmana na zakone koji su bili predmet rasprave.

 

Pišu: DJB mladi

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Odličan posao. Ovo treba da bude u formi stalnog feljtona. Pa čak i da se napravi neko mesečno, polugodišnje i godišnje glasanje. Na kraju godine dodela nagrada 🙂 Građani su nam malo zaboravni pa nije loše da imamo sve na jednom mestu.