Politika

Februar 2018 – Retrospektiva

Prenosimo pregled najbitnijih vesti za februar 2018. godine iz ugla Dosta je bilo.


GIK odbacila zahtev DJB da dijaspori omogući glasanje jer to nikad nisu radili

Dosta je bilouputio je zahtev Gradskoj izbornoj komisiji i Ministarstvu spoljnih poslova da omoguće glasanje u inostranstvu na izborima u Boru i Beogradu, zakazanim za 4. mart 2018. Inicijativa je odbačena s obrazloženjem da to nikad do sada nije rađeno. Na ovaj način se ograničava izborno pravo našim građanima koji borave u inostranstvu, pozivajući se na sopstvenu višedecenijsku lošu praksu.


Ka Beograđanima isplovio ”Koruptolomac” – simbol borbe protiv kriminala i korupcije – i obeležio početak kampanje

Predstavnici liste „Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu, a da se oni ne vrate“ zvanično su započeli kampanju za gradske izbore, krstareći beogradskim brodom „Koruptolomcem“. Cilj krstarenja je da se ukaže na primere brojnih teških korupcionaških afera, rasprodaje i uništavanja javne imovine u Beogradu, poput Beograda na vodi, Luke Beograd, Savskog nasipa i Ade Huje. Tokom plovidbe izneti su konstruktivni predlozi kako da se ovo kvalitetno gradsko građevinsko zemljište najbolje iskoristi u interesu našeg grada i svih Beograđana.


Pregled kampanje: razgovori sa građanima, malobrojna gostovanja i napadi na poslanike i aktiviste DJB i Dveri

Tokom kampanje DJB je promovisao svoj program za Beograd od 20  tačaka. Građani Beograda imali su priliku u više navrata da postavljaju pitanja i uživo razgovaraju sa Sašom Radulovićem i Boškom Obradovićem. Događaji koji su organizovani tim povodom su: Čajanka, Tviter rešetanje  tribine u Boru,  Mladenovcu i Laf baru.  

U Batajnici su 24. februara  SNS batinaši napali narodne poslanike Tatajnu Macuru i Srđana Noga. Napad su predvodili Milan Bojović i Aleksandra Ljubojević. Dan nakon ovog incidenta, tribina u Zemunu na kojoj bi govorili Saša Radulović i Boško Obradović, je otkazana jer su vlasniku kafićaupućene pretnje.

Poslednjeg dana februara Radulović i Obradović su sa studentima razgovarali o budžetu u skuštinskom bifeu jer im je korišćene skupštinskih sala bilo zabranjeno.

Kampanja je zatvorena ”Konačnim odgovorom”, gde su građani direktno ili putem društvenih mreža mogli da postavljaju pitanja.

Tokom kampanje, Dušan Pavlović je gostovao u Zumiranju na RTS-u i na TV N1, Saša Radulović na TV Prva, dok je Vojin Biljić dao intervju za Politiku.

Bivši predsednik DS Bojan Pajtić izneo optužbe da funkcioneri stranke izvlače pare iz budžeta preko NVO i najavio tužbe

Bivši predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izneo je optužbe da funkcioneri te stranke nameštaju poslove nevladinim organizacijama koje treba da dobiju novac. Pored optužbi, Pajtić je najavio tužbu protiv svojih dojučerašnjih saradnika. Ove optužbe su bile reakcije na interni izveštaj Demokratske stranke koji optužuje Bojan Pajtića, Dragana Đilasa i Aleksandra Šapića za teranje stranke u “dugoročno dužničko ropstvo” jer DS isplaćuje kamatu Đilasu i Šapiću. Bojan Pajtić je obećao da će nakon beogradskih izbora izneti više informacija i dokaza za svoje optužbe.


Saša Radulovića dobio sudski spor protiv ministra bez portfelja Nenada Popovića

Lider DJB Saša Radulović podneo je tužbu 8. novembra 2017. protiv Nenada Popovića zbog neistina i uvredljivih kvalifikacija iznetih u saopštenju SNP. U saopštenju se navodi da je Saša Radulović vršio zloupotrebe kao stečajni upravnik i da je čovek falsifikovane biografije za kojeg je dokazano da u SAD duguje porez. Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu u korist Saše Radulovića kojom se Srpska narodna partija Nenada Popovića obavezuje da zbog povrede časti i ugleda isplati Saši Raduloviću naknadu u iznosu od 500.000 dinara, kao i troškove parničnog postupka u iznosu od 38.700 dinara.


Održana redovna skupština stranke Dosta je bilo – nijedan veći mediji nije preneo

Dosta je bilo je 10. februara u hotelu Metropol održao redovnu skupštinu stranke. Predsednik Dosta je bilo Saša Radulović je istakao da koalicija za beogradske izbore „Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu, a da se oni ne vrate“ ima cilj da sprovede svoj program, a prvi princip je – ne kradi!  Ni jedan mediji, osim agencija Beta i FoNet, nije smatrao da je u interesu javnosti da čuje šta formirana koalicija ima da ponudi građanima. Celu skupštinu stranke možete videti ovde.


Dosta je bilo i Dveri podneli inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Srbije i razrešenje predsednika Srbije

Predsednici poslaničkih grupa Dosta je bilo i Dveri su 14.2.2018. na konferenciji za medije  predstavili dve skupštinske inicijative. Inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Srbije i razrešenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa te funkcije. Svih 20  poslanika DJB i Dveri je potpisalo ove dve inicijative koje su prosleđene svim opozicionim poslanicima. Za zakazivanje sednice na kojoj bi se raspravljalo o smeni Vlade je potrebno 60 poslanika, a za razrešenje predsednika 84  potpisa.


Proglašena lažna lista Dosta je bilo, a Upravni sud odbio DJB žalbu i napisao da je Saša Radulović “poslanik, a nije birač i kandidat”

Gradska izborna komisija je 17. februara proglasila lažnu izbornu listu ’’Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka’’, čiji je nosilac SNS funkcioner Milorad Radulović, pomoćnik predsednika opštine Zemun.

Povodom Prigovora podnetog od strane Saše Radulovića, a za čije su podnošenje kao osnovni razlozi navedeni zloupotreba izbornog prava i moguće dovođenje velikog broja građana u zabludu, Gradska izborna komisija donela je Rešenje kojim je Prigovor odbijen.

Saša Radulović je nakon toga podneo žalbu Upravnom sudu, koju je 21. februara sud odbacio i napisao da je Saša Radulović poslanik, a da nije birač i kandidat, iako jeste. Nakon toga, Radulović je podneo Ustavnu žalbu.

Podsećamo da je funkcioner SNS-a na lokalnim izborima u Zemunu 2016. godine obmanuo građane lažnom listom, kao da je i 2012. DS praktikovala organizovanje lažne izborne liste na Zvezdari.


Službenik Miloševićeve Državne bezbednosti izabran za redovnog profesora Beogradskog univerziteta

Uroš Šuvaković, nekadašnji funkcioner SPS-a i službenik Miloševićeve Državne bezbednosti, izabran za redovnog profesora Beogradskog univerziteta, prenosi Insajder.


SNS zloupotrebljava osobe sa invaliditetom za prikupljanje sigurnih glasova

Poslanica DJB Ljupka Mihajlovska otkrila je kako SNS koristi osobe sa invalidetom za sigurne glasove. Njenu konfereciju za štampu ovim povodom možete videti ovde.


Srbija stavljena na crnu listu kao zemlja viskog rizika

Međunarodna organizacija FAAT koja se bavi istraživanjem pranja novca i finansiranjem terorističkih organizacija, stavila je Srbiju na crnu listu i uvrstila je u visokorizičnu zemlju, saznaje zamenica predsednika DJB Miroslava Milenović.


Podnete krivične prijave protiv Aleksandra Šapića

DJB podneo je dve krivične prijave protiv Šapića zbog zloupotrebe javnih resursa, dok je Saša Radulović podneo tužbu zbog ugrožavanja bezbednosti. Duel Radulovića i Šapića koji je trebalo da se snima i emituje na Balkan Info je otkazan jer je Balkan Info odbio da duel ide uživo, iako je DJB tim nudio kompletnu tehničku podršku. Dan kasnije, javila se redakcija Espresa da organizuju uživo duel, međutim Šapić nije pristao.  Nakon pritiska javnosti, Šapić je ponovo objavio da će izaći na duel, ali nijedna televizija sa nacionalnom frekvencijom, uključujući i kablovsku TV N1, nije želela organizuje emisiju. Do susreta Šapića i Radulovića došlo je na TV Prva, ali to nije bilo duel, niti uživo, jer je gostovao i Aleksandar Antić iz SPS, a tema je bilo predstavljanje programa. Snimak možete pogledati ovde.


Šešelj priznao da je koalicija moguća sa svima zarad radnih mesta

Tokom duela između Vojislava Šešelja i Boška Obradovića na Studiju B, Šešelj je priznao da radna mesta zauzimaju partijski poslušnici, kao i da je koalicija sa svima moguća sve dok se partijska mesta podele, pa tako i sa Šapićem. Ceo duel možete pogledati ovde. Primer aktuelnog partijskog zapošljavanje se možete videti i na Savskom vencu.


Poverenik oštro kritikuje Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Poverenik Rodoljub Šabić kritikovao je nacrt novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti između ostalog jer je Ministarstvo pravde u nacrt ZZPOL-a unelo odredbu koja Povereniku zabranjuje da javnost informiše čak i o uočenim kršenjima zakona.


KRIK objavio imovinu političara, otkrio naknadno uklanjanje podataka i da je Siniša Mali kontrolisao najmanje 45 bankovnih računa

Portal KRIK objavio je imovinsku kartu nosioca lista za Beogradske izbore. Između ostalog otkrio je “čišćenje imovinskog kartona” predstavnika SNS-a, kao i da je Nenad Popović obrisao ofšor firmu iz izveštaja o imovini.

Izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca do koga je došao KRIK pokazuje da je Siniša Mali kontrolisao najmanje 45 bankovnih računa.


CINS oktrio koji kandidati na Beogradskim izborima su već kršili zakon kao i da je Vučićevom kumu isplaćeno preko 21 milion evra

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije otkrio je da su kandidati koalicije oko SNS i SPS već kršili zakon,  dok na listama opozicionih stranaka ima 13 kandidata koji su kršili zakon. U februaru CINS je objavio da je EPS kompanijama povezanim sa Vučićevim kumom, Nikolom Petrovićem, isplatio preko 21 miliona evra.

Pišu: DJB mladi

Povezani tekstovi:
Januar 2018 – retrospektiva

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • DJB mora da spreci sled dogadjaja kao kod raspada dss-a . Nista me ne bi cudilo da je trenutno neka od sns perjanica sa kofercetom u ruci u lovu na sagovornika iz DJB-a . Ako mu [potencijalnom sagovorniku], pored koferceta , daju i svaku drugu podrsku on bi mogao lako da se nametne kao novi lider . Tim pre sto trenutno [verujem] u DJB vlada malodusnost . Dalje je lako , spolja mu obezbede jos par najblizih saradnika [ koji uspesno zavrse koferce politicku skolu sns-a] a par njih zavedu svojom pricom da bi onda imali vecinu za donosenje odluka . Sledeci korak sns im omoguci brz jednokratni napredak na politickoj sceni da bi pridobili clanstvo . Zatim , novo rukovodstvo , obavezno donese nekoliko neprincipijelnih odluka i udju u sukob sa predhodnim koje bi posle nekoliko takvih sukoba otislo iz pokreta . Kao argumete u sukobu oni potegnu svoje nedavne uspehe a stare optuze da su pokret doveli do sunovrata. I tako se “do neprepoznavanja dovede sustina prevare”sto bi rekao Branimir Stulic a mafija srecna sto joj nista vise ne stoji na putu . Pokret se potom ostavlja da besciljno pluta po pucini dok ne istrune i potopi se u politickom moru.

  • Bas ne vidim razlog za ostavku vodjstva stranke. Izbori su pokradeni, nismo dobili nikakvo objasnjenje ni o izbornoj kradji 2016. Ako treba ciniti neke radikalne poteze, onda je to bojkot izbora, a ne rasturanje stranke. Ali treba traziti javnu diskusiju o svim navedenim problemima. Proslogodisnji protesti su uzalud potroseni, nije bilo jasno artikulisanih zahteva.