VIDEO Državna uprava Ekonomija Reagovanje Saobraćaj Finansije

(Video) Branka Stamenković: Vlada Srbije krije od građana da je Er Srbija gubitaš

Zamenica predsednika Dosta je bilo i narodna poslanica Branka Stamenković ocenila je danas da Vlada obmanjuje javnost i neodgovorno upravlja javnim finansijama kako bi “sačuvala obraz” pred građanima zbog svojih propalih projekata, kao što je Er Srbija.

– Građani kao da žive u stripu Alan Ford u kojem se otima od siromašnih da bi se davalo bogatima, rekla je Stamenković novinarima u Parlamentu.

Ona je navela da je u izveštaju o poslovanju kompanije Er Srbija za 2017. godinu lažno prikazan profit od 16 miliona evra, jer je ta kompanija poslovala sa gubitkom od pet miliona evra. Stamenković je kazala da se izveštaja jasno vidi da je u tu kompaniju “upumpan” 21 milion evra državnih subvencija, koji je zaveden kao prihod.

– Kada od 21 miliona evra subvencija oduzmete 16 miliona dobiti, dobijte da je minimalni gubitak pet miliona evra, rekla je poslanica.

Dodala je da je osim subvencije od 21 milion evra, Er Srbija prošle godine dobila i povoljan kredit od 14 miliona evra od Fonda za razvoj, ali je nejasno za koje namene.

– Vlada Srbije obmanjuje gradjane i koristi subvencije da bi pokrila gubitke, kako bi lažno predstavila da kompanija ima kao bojagi rast, rekla je Branka Stamenković.

Prema njenim rečima, indikativno je da je od 2013. Blada “upumpala” 250 miliona evra u Er Srbiju, a da putnici nisu dobili kvalitetnju uslugu i obećane nove Erbas avione.

Podsetila je da je sadašnji ministar finansija Siniša Mali još 2012. godine kao član Nadzornog odbora te kompanije, najavio da država više neće davati subvencije Er Srbiji.

– Mi poslanici znamo da nam je u budžetu za 2018. takođe planirano još subvencija, ne znamo tačan iznos, jer nismo u raspravi dobili procene koliko će one iznositi”, rekla je Branka Stamenković.

Komentarišući vest da je menadžment Etihada, koji je većinski vlasnik kompanije, najavio da će ostati u Srbiji do kraja godine, ona je ocenila da je to kratkoročno obavezivanje jer, zapravo, “dižu ruke” svesni da posle pet godina postojanja nema profitabilnosti.

Stamenkovićeva se osvrnula i na izveštaj o poslovanju Narodne banke Srbije za prošlu godinu, navodeći da je čekao u fioci kako bi guvernerka Jorgovanka Tabaković bila reizabrana, jer se u izveštaju navodi da je NBS ostvarila gubitak od 704 miliona evra.

– Ovo je još jedan primer neodgovornog partijskog urpravljanaj državom. Umesto da se ova vlast postara da najvažnije institucije vode najsposobniji i najstučniji, prioritet ove vlasti je partijska lojalnost na uštrb stručnosti, rekla je ona.

Branka Stamenković je ocenila i da penzioneri podnose najveću žrtvu fiskalne konsolidacije od kojih je protivustavno uzeto 180 miliona evra.

– Ta žrtva bi bila razumljiva da se uložilo u zdravstvno i obrazovanje, da se podstakne privredni rast, ali taj novac se baca inostranim kompanijama bi vlada sačuvala obraz pred tom javnošću, a takvo upravljanje javnim finansijama je izuzetno neodgovorno, rekla je poslanica DJB.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar