Косово и Метохија

Да ли ПКС крије податке о имовини или обмањује јавност да их има?

Иако последњих 10 година званичници Привредне коморе Србије (ПКС) у јавности детаљнo говоре о вредности имовине на КиМ, јавним предузећима у власништву РС чија се вредност изражава у милијардама евра, уделима Републике Србије у фирмама на КиМ као и незаконитом поступку приватизације, ПКС је одбила да те информације подели са грађанима Србије, уз образложење да немају те податке.

ДЈБ се 27. јула 2018. године обратио Привредној комори Србије захтевом да нам достави податке о имовини Републике Србије и привредних субјеката на територији Косова и Метохије. Уместо тражених података, 9. августа добили смо обавештење од ове институције да ”не поседују документа која садрже тражене податке”.

ДЈБ као парламентарна политичка организација сама ради на анализи имовине Републике Србије на КиМ и хтели смо да укрстимо податке.

Привредна комора Србије или 10 година обмањује грађане Србије да има податке о имовини Републике Србије на КиМ  или сад то крије од јавности, чиме ствара погодно тло за противзаконито поклањање имовине српских грађана, предузећа и државе Србије Приштини.

Подсећамо и на члан 10. Закона о Привредним коморама, који прописује да ПКС води евиденцију свих привредних субјеката на територији РС, укључујући и аутономне покрајине. Тражимо од председника ПКС Марка Чадежа да у најкраћем року утврди ко је у Комори одговоран за непоштовање ове законске одредбе и по чијем то налогу запослени у ПКС не воде евиденцију привредних субјеката на КиМ.

ДЈБ већ дуже време упозорава власт и јавност Србије да је свесно избегавање разговора са приштинском страном о питању имовине равно чину велеиздаје земље, у апсолутној супротности са Уставом и законима Србије, али и са међународним правом.

ДЈБ од свог оснивања 2014. године, а Саша Радуловић још раније као министар привреде, инсистира на попису и процени имовине Републике Србије, посебно имовине на Косову и Метохији, као и на изради личних карата свих државних и друштвених предузећа у Србији.  На основу таквог пописа је могуће обрачунати вредност српске имовине на КиМ која се мери десетинама милијарди долара и спречити пљачке и манипулације државном имовином. Решење имовинског питања је предуслов за решавање свих осталих питања која се односе на КиМ. Питање имовине је јасно дефинисано у свим законодавствима и ако се оно у случају КиМ баци под тепих, решавање свих осталих питања постаје апсурдно.

У прилогу:

  • Захтев за информације о имовини
  • Одговор ПКC

 

Zahtev Dosta je bilo 27 07 2018
Obavestenje PKS po zahtevu Poslanicke grupe Dosta je bilo 9 08 2018
Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Molim vas da sto pre objavite podatke o imovini na Kosovu i Metohiji koje ste vi prikupili. Na taj nacin bice im otezano da sprovedu kradju koju su zamislili da izvedu do kraja godine. Verujem da cete objavljivanjem ovih podataka skrenuti paznju na sebe i povecati svoju podrsku u narednom periodu (tako nesto nece moci da ostane nezapazeno u medijima).