Kosovo i Metohija

Da li PKS krije podatke o imovini ili obmanjuje javnost da ih ima?

Iako poslednjih 10 godina zvaničnici Privredne komore Srbije (PKS) u javnosti detaljno govore o vrednosti imovine na KiM, javnim preduzećima u vlasništvu RS čija se vrednost izražava u milijardama evra, udelima Republike Srbije u firmama na KiM kao i nezakonitom postupku privatizacije, PKS je odbila da te informacije podeli sa građanima Srbije, uz obrazloženje da nemaju te podatke.

DJB se 27. jula 2018. godine obratio Privrednoj komori Srbije zahtevom da nam dostavi podatke o imovini Republike Srbije i privrednih subjekata na teritoriji Kosova i Metohije. Umesto traženih podataka, 9. avgusta dobili smo obaveštenje od ove institucije da ”ne poseduju dokumenta koja sadrže tražene podatke”.

DJB kao parlamentarna politička organizacija sama radi na analizi imovine Republike Srbije na KiM i hteli smo da ukrstimo podatke.

Privredna komora Srbije ili 10 godina obmanjuje građane Srbije da ima podatke o imovini Republike Srbije na KiM  ili sad to krije od javnosti, čime stvara pogodno tlo za protivzakonito poklanjanje imovine srpskih građana, preduzeća i države Srbije Prištini.

Podsećamo i na član 10. Zakona o Privrednim komorama, koji propisuje da PKS vodi evidenciju svih privrednih subjekata na teritoriji RS, uključujući i autonomne pokrajine. Tražimo od predsednika PKS Marka Čadeža da u najkraćem roku utvrdi ko je u Komori odgovoran za nepoštovanje ove zakonske odredbe i po čijem to nalogu zaposleni u PKS ne vode evidenciju privrednih subjekata na KiM.

DJB već duže vreme upozorava vlast i javnost Srbije da je svesno izbegavanje razgovora sa prištinskom stranom o pitanju imovine ravno činu veleizdaje zemlje, u apsolutnoj suprotnosti sa Ustavom i zakonima Srbije, ali i sa međunarodnim pravom.

DJB od svog osnivanja 2014. godine, a Saša Radulović još ranije kao ministar privrede, insistira na popisu i proceni imovine Republike Srbije, posebno imovine na Kosovu i Metohiji, kao i na izradi ličnih karata svih državnih i društvenih preduzeća u Srbiji.  Na osnovu takvog popisa je moguće obračunati vrednost srpske imovine na KiM koja se meri desetinama milijardi dolara i sprečiti pljačke i manipulacije državnom imovinom. Rešenje imovinskog pitanja je preduslov za rešavanje svih ostalih pitanja koja se odnose na KiM. Pitanje imovine je jasno definisano u svim zakonodavstvima i ako se ono u slučaju KiM baci pod tepih, rešavanje svih ostalih pitanja postaje apsurdno.

U prilogu:

  • Zahtev za informacije o imovini
  • Odgovor PKC

 

Zahtev Dosta je bilo 27 07 2018
Obavestenje PKS po zahtevu Poslanicke grupe Dosta je bilo 9 08 2018

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Kakav je Generalni sekretar PKS nije cudo da se krije jer je licno on oteo mnogo imovine razna potkrovlja i zgrade Zelenila po Beogradu….

  • Molim vas da sto pre objavite podatke o imovini na Kosovu i Metohiji koje ste vi prikupili. Na taj nacin bice im otezano da sprovedu kradju koju su zamislili da izvedu do kraja godine. Verujem da cete objavljivanjem ovih podataka skrenuti paznju na sebe i povecati svoju podrsku u narednom periodu (tako nesto nece moci da ostane nezapazeno u medijima).