Правосуђе

Европски суд правде наложио банкама да обештете грађане због швајцараца

Поводом захтева суда из Пољске, Европски суд правде донео је важну пресуду Ц 260/18 о кредитима у швајцарским францима из које произилази да национални судови не смеју попуњавати празнине узроковане ништавим одредбама уговора између банака и грађана.

Ово значи да је став нашег Врховног касационог суда да се кредити у швајцарским францима сматрају кредитима у еурима са измишљеном каматом у супротности са овом пресудом Европског суда правде, а самим тим не постоји ни основ да држава обештети банке, како је то прописано недавно донетим Законом о конверзији.

Подсећамо јавност да је ДЈБ много пре доношења Закона о конверзији упозоравао државу да је тај закон противуставан, да штити интересе банака на рачун државе и свих грађана. Ова пресуда потврђује упозорење ДЈБ и оставља сумњу да су људи из врха власти у дослуху са банкама, очекујући овакву одлуку Европског суда правде, пожурили како би терет са банака свалили на државу и грађане.

Из ове пресуде Европског суда правде јасно произилази да су банке дужне у потпуности обештетити преварене грађане који су се задужили у швајцарским францима и да не постоји основ да држава обештећује банке.

ДЈБ ће поднети иницијативу Уставном суду за утврђивање неуставности Закона о конверзији, с обзиром да је противан члановима 18-20 Устава Републике Србије. Можда ће за ЕУ-фанатике који не воле Устав нешто значити то да је чак противан и члану 78. Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП).

Позивамо Владу Републике Србије да обустави исплату обештећења банкама из буџета по проблематичном Закону о конверзији и да се суштински, а не само декларативно, придржава европских вредности када треба да заштити права својих грађана.

Позивамо и Националну корпорацију за осигурање стамбених кредита да одмах раскине све уговоре о осигурању кредита у швајцарским францима, с обзиром да су они у супротности са праксом Европског суда правде и ратификованим Споразумом о стабилизацији и придруживању.

Прочитајте још и:

Решење за кредите у швајцарцима

Кретити у швајцарцима – још један доказ о пљачки

Монетарни удар Млађана Динкића и Национална корпорација

Неолиберални Суперхик

Влада спасава банке на рачун грађана и буџета

Држава не треба да спасава банке, банке треба да буду кажњене