Izjava

IZJAVA predsednika DJB SAŠE RADULOVIĆA o bojkotu izbora u Kruševcu

Tokom posete Kruševcu i razgovora sa građanima, simpatizerima i članovima gradskog odbora, predsednik DJB Saša Radulović odgovarao je na mnogobrojna pitanja o predstojećim redovnim parlamentarnim izborima.

– Bojkot izbora nije cilj sam po sebi. To je samo najbolji način da se izborimo za fer i slobodne izbore. Međutim, da bi on imao uspeha i dobio podršku glasača, zahtevi moraju biti realni, kampanja ozbiljna i u bojkotu mora da učestvuje cela opozicija. A kada kažem opozicija, mislim na SzS, PSG i DJB. Učešće kvazi-opozicije koju vlast organizuje, finansira, promoviše i podržava nije nepohodno.

– Što se podrške građana tiče, trenutno imamo nedopustivo ležeran pristup opozicije koji građanima deluje neozbiljno. Recimo, neozbiljno je da pred vlast izađete sa 42 zahteva. Ne možete ni da tražite tehničku vladu, a ni da kažete da će bojkot biti uspešan bez obzira na to kolika bude bila izlaznost. Građanima to deluje kao izgovor, a ne kao borba za fer izborne uslove.

Upitan da prokomentariše trenutne razgovore pojedinih opozicionih predstavnika i EU parlamentaraca u Skupštini Srbije o poboljšanju izbornih uslova, Radulović je rekao:

– Osim što je za jednu suverenu državu neprihvatljivo da joj bilo koji strani faktor privodi političke aktere na nekakve okrugle stolove, zabrinjavajuća je i činjenica da predstavnici EU na taj način praktično pokušavaju da razjedine opoziciju i time pomognu Vučiću da na sledećim izborima dobije legitiman skupštinski saziv. EU je primarno zainteresovana da odluke buduće Skupštine budu legitimne, a ne da se u Srbiji uspostavi fer i slobodan izborni proces. Njima je u interesu da Vučić ostane na vlasti, jer ne postoji niko drugi na našoj političkoj sceni koji bi mogao bolje da ispunjava njima važne interese.

– Tragično bi bilo da na primer Sergej Trifunović posluša EU i okrene leđa bojkotu, uđe u skupštinu i time da legitimitet nepoštenim izborima. Ne želimo da verujemo da će se to desiti. Da je EU iskrena u svojoj proklamovanoj želji da se u Srbiji uspostave fer izborni uslovi, umesto razbijanja opozicije i konstantnog slanja poruka “da Srbija ide u dobrom pravcu”, iskoristili svoj neupitan uticaj na vlast u Srbiji da je natera da uspostavi demokratske standarde. Očigledno je da EU direktno podržava Vučića i da je demokratski standardi ne interesuju, već poslušnost vlasti što od SNS-a i dobija.

Građani su se zanimali i šta je rešenje za ovu situaciju i šta posle bojkota.

– Da bismo se izborili za fer i slobodne izbore, potrebno nam je pre svega da kompletna opozicija (SzS, PSG, DJB) složno stane iza pretnje bojkotom izbora, da zajednički istakne tri do pet jasnih zahteva vlasti šta treba da promene do izbora, da se jasno odredi cilj kada je reč o smanjivanju izlaznosti kroz kampanju bojkota, i potrebna nam je snažna, dobro organizovana kampanja za postizanje tog cilja, koja ne može da bude usmerena na kampanju protiv vlasti, već mora biti kampanja ZA slobodne izbore, kampanja koju svi građani mogu i da razumeju i da podrže.

– Ukoliko izlaznost bude ispod 40%, vlast i sponzori u EU će imati nelegitimnu skupštinu bez opozicionih lidera u njoj, što znači da odluke skupštine neće imati legitimitet i vlast će biti primorana da ispuni zahteve opozicije i raspiše nove izbore. Nažalost, trenutno smo daleko od tog scenarija, jer pre svega nemamo jedinstven stav o bojkotu unutar opozicije, a potom nemamo ni potebnu ozbiljnost kada je reč o jasnim zahtevima i kampanji.

Pročitajte još i:

Da li EU preko Soroša najavljuje državni udar i suspenziju Ustava

Pretnja bojkotom mora da se uozbilji

EU pomaže Vučiću da obesmisli bojkot

DJB poziva PSG da preispita svoj bojkot opozicije

Najbolji put do fer i poštenih izbora je pretnja bojkotom

Skupština Srbije jedini je forum za razgovor o fer izbornim uslovima

Još uvek ima vremena da se izbegne bojkot izbora, ali ono ističe

Branka Stamenković za TV Naša: Prvi smo progovorili o pretnji bojkotom

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar