Vojvodina

Zloupotreba po propisu

Ubrzo nakon našeg ulaska u skupštinu grada Zrenjanina 2016. uvideli smo da neke odredbe poslovnika po kojem se održavaju sednice Skupštine grada nisu logične. Smatrali smo da nisu u skladu sa višim pravnim aktima, a zloupoterbljavaju se u meri da se skupština dovodi do apsurda.

S obzirom da je Skupština najviši organ koji vrši funkciju lokalne vlasti u kojem se donose važne odluke koje utiču na kvalitet života svakog od nas, odlučili smo da pokušamo ovo da promenimo.

Pošto nemamo dovoljno odbornika za pokretanje inicijative za promenu poslovnika odlučili, smo da se obratimo ustavnom sudu. Inicijativu za ocenu ustavnosti/zakonitosti poslovnika podneli smo još davne 2017.

Najviše nam je smetala zloupotreba tada (člana 73), dopuna dnevnog reda sednice tokom same sednice. Po tom članu Predsednik Skupštine, Gradonačelnik i Gradsko veće mogu da predlože dopunu dnevnog reda na samoj sednici. Ovo se i dan danas obilato koristi.

Sednice se ovako dopunjavaju po pravilu važnim temama kao što su javno privatna partnerstva (za apotekarsku delatnost, javnu rasvetu, predaju gasne mreže Srbijagasu i slično), temama o kojima vlast ne želi nikakvu diskusiju.

Pošto u tim situacijama niko od odbornika ne stigne ni da pročita o čemu se radi, sledi glasanje po komandi, po kojem se glasovima odbornika skupštinske većine okupljene oko SNSa usvaja nešto o čemu niko nema pojma.

Interesantno je da smo odgovor Ustavnog suda Republike Srbije dobili nedavno i to od lokalne samouprave, a ne od suda.

Sud je presudio da je sve u redu i po propisu. U nastavku ovog teksta možete pročitati odgovor suda kao i inicijativu o oceni ustavnosti koju je podneo DJB.

Inicijativa za ocenu ustavnosti:

PDF: https://dostajebilo.rs/wp-content/uploads/2019/11/inicijativa-DJB-Zrenjanin.pdf

Odgovor ustavnog suda:

PDF: https://dostajebilo.rs/wp-content/uploads/2019/11/odgovor-suda-.pdf

Aleksanda Korovljev
Dosta je bilo Zrenjanin

DJB Zrenjanin

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar