Изјава

Изјава Саше Радуловића, председника ДЈБ, за Фајненшал Тајмс

У разговору са новинарком Фајненшал Тајмса која ради чланак о Београду на води, председник ДЈБ Саша Радуловић описао је главне проблеме који прате тај пројекат:

– Постоји основана сумња, коју би морао да провери тужилац ако би радио свој посао, а у Србији се то не дешава, упркос томе што сам подносио кривичне пријаве уз доказни материјал, да на делу имамо прање новца. Реч је о новцу који се из Србије извлачи кроз различите проневере јавних средстава и фондова, да би се потом опрао и вратио у Србију кроз инвестиционе фондове УАЕ који, у ствари, само узимају свој проценат за прање новца. Када тај новац дође поново у Србију, онда људи преко којих је тај новац изашао из земље, а реч је о људима из власти, користе тај новац за куповину имовине. Реч је о земљишту на коме се гради Београд на води, али и о пољопривредном земљишту на разним местима у Војводини, о компанијама и слично. Сматрам да је то подлога свих ових тзв. “инвестиција у Србији”. Кључно је то што су све компаније које граде Београд на води, као и сви људи који доносе одлуке, повезани са људима из врха власти. Нема Арапа. Не познајем никог ко би се одлучио на огромну инвестицију, а потом се за њу не би занимао, већ би препустио локалним људима да одлучују ко добија колико новца. Да смо ми само направили план развоја тог земљишта, а потом га поделили на мање делове, могли смо зарадити, верујем, и више од 1 милијарде ЕУР. Дакле, сав тај новац је нестао кроз овај дил.

Одговарајући на питање да ли постоје докази за те тврдње, Саша Радуловић је истакао:

– Поднео сам много кривичних пријава о много случајева корупције. Неке од њих поднео сам и као министар. Практично све су игнорисане од стране тужилаштва. Пре него што сам постао министар радио сам за канцеларију јавног тужиоца са својим тимом. Открили смо многе сличне случајеве који потом нису процесуирани. Дошло је до неког договора, и све је пометено под тепих. Када имате 30 година таквог континуитета, свака нова власт штити претходну и никад нико ни за шта не одговара. То је тужно, јер када радите са младим полицајцима који су пуни ентузијазма за посао и заштиту јавног интереса, сведок сте њиховог разочарања када, након што спроведу истрагу и прибаве доказе, све буде заустављено.

Новинарку је занимало да ли би међународна помоћ била од користи.

– Све почиње у Србији – одатле новац потиче. А потом је неопходно само да следите траг новца. Кроз које земље је прошао и где је завршио. То није тако тешко. Наравно, то је велики посао. Међутим, није нуклеарна физика. Оно што морам да кажем је да ЕУ све ово зна. Они знају тачно шта Влада ради и то не само када је реч о корупцији, исисавању новца из буџета, злоупотребама јавног новца, већ и када је реч о стању демократије, стању у медијима, начинима крађе избора, стања бирачког списка… У Србији имамо 6.8 милиона бирача у бирачком списку, а издато је само 5 милиона идентификационих докумената. Разлика је 1.8 милиона људи. Дакле, ЕУ све то зна, па опет буквално сваки ЕУ званичник који дође у Србију изговара чувену реченицу: “Србија иде у добром правцу”. Основно питање су мигранти који пролазе кроз Србију. Србија је прва земља која им, по основу договора између г. Вучића и Ангеле Меркел, даје папир који потврђује да су затражили азил у Србији. Они се пријављују за азил у Немачкој, али Србија је земља у којој израђавају намеру да затраже азил. С тим парчетом папира могу ући у Немачку, а ако Немачка одлучи да их врати, вратиће их или у земљу порекла или, ако то није могуће, у земљу која се води као земља првог уласка. Дакле, имамо мигранте који у Европу улазе преко Грчке, Бугарске, Македоније, али нико од њих им не даје било какав папир. Србија је прва земља која то чини. Дакле, сарадња по овом питању јесте разлог због кога г. Вучић ужива пуну подршку. Он чак нашим грађанима каже да имамо много младих који напуштају Србију, јер је ситуација врло лоша – око 50.000 годишње, а онда каже да ће се број миграната који долазе до 2030. године изједначити с бројем људи који из земље одлазе. Јер, постоји потреба за јефтином радном снагом за немачке компаније које отварају своје фабрике у Србији.

Након ове оштре критике политике ЕУ у Србији, новинарка је Сашу Радуловића упитала и да ли сматра да Србија треба да настави да тежи чланству у ЕУ.

– Сматрам да је ЕУ лош пројекат који ће се лоше завршити. Нама јесте потребна сарадње у Европие, али то мора бити сарадња суверених држава. Ми сада имамо у ЕУ на власти политичаре које нико није бирао и који не одговарају грађанима. Наша странка се зове “Доста је било”. Ми смо про-европска, анти-ЕУ странка. ЕУ није Европа, ЕУ је пројекат који је отишао у погрешном правцу. У корену свега је финансијски систем за који верујем да управља пројектом у коме Европска централна банка води политику која гура суверене државе у дуг без икаквог разлога. Европи је потребан другачији пројекат.

Прочитајте још и:

Саша Радуловић за ФТ: Београд на води служи за прање пара

Нови Београд на води или нова корупција

Гаси се Главна железничка станица због Београда на води

Саша Радуловић: За Савски амфитеатар поклонили сте инвеститорима милијарду евра! Вратите те паре у буџет