Изјава Трибина

Саша Радуловић у Кучеву: Кампања бојкота иде веома лоше јер је неозбиљна

Председник ДЈБ Саша Радуловић, посетио је у недељу Кучево и Церемошњу са члановима председништва ДЈБ Бранком Стаменковић и Ханом Адровић. Грађани су у разговору имали много питања о предстојећим редовним парламентарним изборима, као и о најављеној могућности опозиционог бојкота.

– Кампања бојкота иде веома лоше, јер је неозбиљна – истакао је Радуловић и додао – Да би бојкот постигао свој циљ, а то је стварање услова за фер и слободне изборе, постоје два неопходна предуслова. Као прво, цела опозиција мора да се одлучи за бојкот. А када кажем опозиција, мислим на СзС, ПСГ и ДЈБ и локалне покрете који нису под контролом СНС-а. ЛСВ, ЛДП, Шапић и остали сателити власти не морају да учествују у бојкоту да би он био успешан. Тренутно ово потребно јединство разбија ЕУ која на све начине покушава да помогне Вучићу да избегне бојкот. Други важан услов је да се кампања бојкота уозбиљи. Неозбиљно је истаћи 42 захтева власти. То грађанима изгледа као изговор, а не као борба за стварање фер изборних услова. Захтева може бити 3 до 5 које ће разумети сви грађани, чак и они који гласају за СНС и СПС. Неозбиљно је и захтевати техничку владу. Ко се и где икад добровољно одрекао власти? Неозбиљно је казати да нема везе која ће бити излазност, ми ћемо прогласити победу. То делује и неозбиљно и смешно. Лепити налепнице по саобраћајним знацима само изазива подсмех бирача.  

Трећи важан услов је добро осмишљена кампања бојкота коју могу да подрже сви грађани, а не само опозиционо настројени бирачи. Ако мислимо да придобијемо грађане, кампања не може бити окренута само против Вучића и служити за прање биографија политичара који једва чекају да се на неком камиону ухвате микрофона. Протести су уништени када су политичари почели да се гурају у прве редове и да узимају микрофон, уместо да остану међу грађанима. То је ваљда сада свима јасно. У фокусу кампање морају бити фер и поштени избори. И мора се рећи: ни за време претходне власти услови нису били фер (мада су сада много, много гори), али то није разлог да их сада не учинимо фер.

Треба јасно рећи: кампања за бојкот иде лоше јер је неозбиљна. Опозициони лидери као да су се уплашили ЕУ и желе да кампања не успе и да одустану од бојкота.

Објашњавајући потребу да испред опозиције стоје јасни, једноставни захтеви за стварање услова за фер и слободне изборе, а не било који опозициони лидер, Радуловић је истакао:

– ДЈБ је још пре шест месеци  предложио 4 захтева. Прво, да се среде бирачки спискови, који су у хаосу. У Србији имамо 6,8 милиона уписаних бирача, иако је званично издато тек око 5 милиона личних докумената. Друго, опозиција мора имати фер приступ мејнстрим медијима с националном фреквенцијом, посебно јавном сервису РТС. Треће, након избора учесницима се мора обезбедити несметан и неограничен приступ бирачком материјалу, како бисмо могли проверити евентуалне злоупотребе. И четврто, потребно је на бирачким местима инсталирати камере које ће снимати бирачке кутије током изборног дана, као и процес бројања гласова након затварања бирачких места. Сматрамо да овако формулисане и истакнуте захтеве сваки грађанин може да разуме и подржи. Предложили смо и да јасно кажемо да ће бојкот успети ако на изборе изађе мање од 40% уписаних бирача.

Одговарајући на питање о томе шта после успешног бојкота, Радуловић је рекао:

– То је заиста питање за власт и ЕУ која подржава Вучића, не за опозицију. После успешног бојкота сви грађани ће знати да парламент нема легитимитет јер у њему нема ниједног истинског представника опозиције. То значи и да одлуке парламента немају легитимитет. И власт и ЕУ ће бити приморани да организују нове изборе поштујући фер захтеве опозиције.


Прочитајте још и:

Саша Радуловић у Сурчину: Вучић је политику Србије подредио Немачкој

Изјава председника ДЈБ Саше Радуловића у Крушевцу о бојкоту избора

Невидљива рука монопола

Зашто ДЈБ толико прича о банкарском глобализму

Како до слободних избора

Саша Радуловић за Фајненшел тајмс: Београд на води служи за прање пара