Izjava Tribina

Saša Radulović u Kučevu: Kampanja bojkota ide veoma loše jer je neozbiljna

Predsednik DJB Saša Radulović, posetio je u nedelju Kučevo i Ceremošnju sa članovima predsedništva DJB Brankom Stamenković i Hanom Adrović. Građani su u razgovoru imali mnogo pitanja o predstojećim redovnim parlamentarnim izborima, kao i o najavljenoj mogućnosti opozicionog bojkota.

– Kampanja bojkota ide veoma loše, jer je neozbiljna – istakao je Radulović i dodao – Da bi bojkot postigao svoj cilj, a to je stvaranje uslova za fer i slobodne izbore, postoje dva neophodna preduslova. Kao prvo, cela opozicija mora da se odluči za bojkot. A kada kažem opozicija, mislim na SzS, PSG i DJB i lokalne pokrete koji nisu pod kontrolom SNS-a. LSV, LDP, Šapić i ostali sateliti vlasti ne moraju da učestvuju u bojkotu da bi on bio uspešan. Trenutno ovo potrebno jedinstvo razbija EU koja na sve načine pokušava da pomogne Vučiću da izbegne bojkot. Drugi važan uslov je da se kampanja bojkota uozbilji. Neozbiljno je istaći 42 zahteva vlasti. To građanima izgleda kao izgovor, a ne kao borba za stvaranje fer izbornih uslova. Zahteva može biti 3 do 5 koje će razumeti svi građani, čak i oni koji glasaju za SNS i SPS. Neozbiljno je i zahtevati tehničku vladu. Ko se i gde ikad dobrovoljno odrekao vlasti? Neozbiljno je kazati da nema veze koja će biti izlaznost, mi ćemo proglasiti pobedu. To deluje i neozbiljno i smešno. Lepiti nalepnice po saobraćajnim znacima samo izaziva podsmeh birača.  

Treći važan uslov je dobro osmišljena kampanja bojkota koju mogu da podrže svi građani, a ne samo opoziciono nastrojeni birači. Ako mislimo da pridobijemo građane, kampanja ne može biti okrenuta samo protiv Vučića i služiti za pranje biografija političara koji jedva čekaju da se na nekom kamionu uhvate mikrofona. Protesti su uništeni kada su političari počeli da se guraju u prve redove i da uzimaju mikrofon, umesto da ostanu među građanima. To je valjda sada svima jasno. U fokusu kampanje moraju biti fer i pošteni izbori. I mora se reći: ni za vreme prethodne vlasti uslovi nisu bili fer (mada su sada mnogo, mnogo gori), ali to nije razlog da ih sada ne učinimo fer.

Treba jasno reći: kampanja za bojkot ide loše jer je neozbiljna. Opozicioni lideri kao da su se uplašili EU i žele da kampanja ne uspe i da odustanu od bojkota.

Objašnjavajući potrebu da ispred opozicije stoje jasni, jednostavni zahtevi za stvaranje uslova za fer i slobodne izbore, a ne bilo koji opozicioni lider, Radulović je istakao:

– DJB je još pre šest meseci  predložio 4 zahteva. Prvo, da se srede birački spiskovi, koji su u haosu. U Srbiji imamo 6,8 miliona upisanih birača, iako je zvanično izdato tek oko 5 miliona ličnih dokumenata. Drugo, opozicija mora imati fer pristup mejnstrim medijima s nacionalnom frekvencijom, posebno javnom servisu RTS. Treće, nakon izbora učesnicima se mora obezbediti nesmetan i neograničen pristup biračkom materijalu, kako bismo mogli proveriti eventualne zloupotrebe. I četvrto, potrebno je na biračkim mestima instalirati kamere koje će snimati biračke kutije tokom izbornog dana, kao i proces brojanja glasova nakon zatvaranja biračkih mesta. Smatramo da ovako formulisane i istaknute zahteve svaki građanin može da razume i podrži. Predložili smo i da jasno kažemo da će bojkot uspeti ako na izbore izađe manje od 40% upisanih birača.

Odgovarajući na pitanje o tome šta posle uspešnog bojkota, Radulović je rekao:

– To je zaista pitanje za vlast i EU koja podržava Vučića, ne za opoziciju. Posle uspešnog bojkota svi građani će znati da parlament nema legitimitet jer u njemu nema nijednog istinskog predstavnika opozicije. To znači i da odluke parlamenta nemaju legitimitet. I vlast i EU će biti primorani da organizuju nove izbore poštujući fer zahteve opozicije.


Pročitajte još i:

Saša Radulović u Surčinu: Vučić je politiku Srbije podredio Nemačkoj

Izjava predsednika DJB Saše Radulovića u Kruševcu o bojkotu izbora

Nevidljiva ruka monopola

Zašto DJB toliko priča o bankarskom globalizmu

Kako do slobodnih izbora

Saša Radulović za Fajnenšel tajms: Beograd na vodi služi za pranje para


Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar