Saopštenje

DJB podneo amandmane na zakone o smanjenju izbornog cenzusa

Nakon što je SNS za četvrtak zakazao sednicu Skupštine Srbije na čijem dnevnom redu se nalaze izmene izbornih zakona kojima se izborni cenzus spušta sa 5% na 3%, DJB je danas Skupštini podneo seriju amandmana čiji je cilj da se primena ovih izmena odloži do 1. juna 2020, tj. nakon prolećnih parlamentarnih izbora, i da se istovremeno uvede i stepenasti, veći cenzus za koalicije dve i više stranaka.

DJB podseća da je neprikosnoveni demokratski standard da se izborno zakonodavstvo ne menja u godini pred izbore, a naročito ne manje od mesec dana pred raspisivanje izbora. Ako se to radi, to je jasan znak da je motiv politička korist vlasti, a ne unapređenje demokratije u Srbiji.

S obzirom da se ove izmene donose u trenutku u kome je opozicija (SzS, PSG i DJB) složna u svojoj pretnji bojkotom izbora, jasno je da vlast u strahu od bojkota, umesto da izbore učini fer i tako izbegne bojkot, u stvari stvara uslove da lažna opozicija može da uđe u skupštinu i spasi SNS i SPS da ne ostanu sami u skupštini nakon nefer izbora.

Ideja spuštanja izbornog praga na 3% nije sporna, jer predstavlja preporučeni demokratski standard u Evropi, ali osim trenutka stupanja na snagu pre izbora, sporna je i činjenica da vlast odbija da istovremeno uvede i stepenasti, veći cenzus za koalicije dve i više stranaka, kako bi se sprečila zloupotreba ove mere. Karijerni političari preletači sada mogu da zauzmu poslaničke klupe kroz “cenzus koalicije” uprkos činjenici da ne uživaju nikakvu podršku u biračkom telu, i na taj način se potpuno obesmišljava osnovno demokratsko pravilo da sastav parlamenta treba da odražava izbornu volju građana.

Poražavajuća je činjenica da vlast i dalje odbija da na dnevni red Skupštine stavi makar jedan predlog izmena zakona poslanika DJB, ali je zato spremno na dnevni red stavila predlog zakonskih izmena poslanice iz DS Gordane Čomić koja svojim predlogom u stvari daje legitimitet odluci sadašnje vlasti da krši standard po kome se drastične izmene izbornih pravila ne smeju uvoditi neposredno pred izbore.

Ukoliko SNS ne prihvati amandmane DJB to će biti siguran znak da joj je jedini cilj da lažna opozicija, Čeda, Čanak, Šešelj, Šapić i razni Vacići i preletači, u gomili, jer drugačije ne mogu, pređu smanjeni cenzus, kako nakon uspešnog bojkota prave opozicije, SNS i SPS ne bi ostali sami u nelegitimnoj Skupštini.

Pročitajte još i:

DJB podneo zakone za veći cenzus za koalicije

Mesec dana pre raspisvanja izbora vlast zakazala javno slušanje o smanjenju cenzusa

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar