Саопштењe

ДЈБ захтева од Уставног суда да по хитном поступку суспендује противуставну одлуку о ванредном стању док о њој не одлучи Скупштина

Пошто су председник СНС-а и Србије, председница Владе и председница Народне скупштине 15. марта прогласили ванредно стање мимо Устава Републике Србије, који прописује да ту одлуку доноси или у року од 48 сати потврђује Народна скупштина, народни посланици ДЈБ поднели су данас Уставном суду Србије захтев за суспензију противуставне одлуке о ванредном стању док о њој не одлучи Скупштина.

Отимањем надлежности од Народне скупштине и њеном де факто суспензијом, држава је у свом функционисању изашла из уставних оквира. ДЈБ је озбиљно забринут због чињенице да је сва контрола над државом и њеним ресурсима у кризној ситуацији борбе против коронавируса концентрисана искључиво на председника Републике и узак број људи из Владе, што отвара могућности злоупотребама приликом укидања Уставом гарантованих права и слобода грађана током ванредног стања без икакве парламентарне контроле.

С опасношћу која грађанима прети због епидемије коронавируса могуће је изборити се и унутар уставних оквира. Кршење Устава је огромна опасност за владавину права и уставни поредак у земљи.

Народни посланици ДЈБ очекују да Уставни суд хитно донесе одлуку која ће Народној скупштини вратити отете надлежности.

Прочитајте још и:

Посланици ДЈБ: Отворено писмо свим народним посланицима

(Видео) Посланици ДЈБ захтевају хитан одговор зашто је суспендована Народна скупштина

Председник СНС-а прекршио Устав, суспендовао Скупштину и прогласио ванредно стање

ДЈБ позива на уздржавање од политизације епидемије коронавируса

ДЈБ позива све народне посланике да захтевају седницу Скупштине

Народни посланици ДЈБ позвали председника Уставног суда, Врховног касационог суда и државног тужиоца да реагује на кршење Устава

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар