Саопштењe

(Видео) Осам посланика потписало захтев за седницу Скупштине и враћање Србије у уставни оквир

Народни посланици Саша Радуловић, Бранка Стаменковић, Војин Биљић, Ђорђе Вукадиновић, Миладин Шеварлић, Срђан Ного, Зоран Радојчић и Александра Чабраја предали су данас захтев председници Народне скупштине да хитно и без одлагања закаже седницу Народне скупштине, како бисмо Републику Србију вратили у уставне оквире.

Посланици захтевају да у складу са чланом 200. ст. 8. и 9. Народна скупштина потврди или одбаци противуставно донешену одлуку о проглашењу ванредног стања и одлуке о мерама одступања од људских и мањинских права.

Захтев је и јавно и директно понуђен на потписивање свим народним посланицима, како власти тако и опозиције. Неки су директно одбили уз образложење да није време, док је већина народних посланика захтев само игнорисала.

Осам народних посланика који су потписали овај захтев упозорили су председницу Народне скупштине да је то њена уставна обавеза коју би морала испунити, напомињући да је народ Србије могуће заштитити од вируса и без кршења Устава.

Народни посланици, потписници овог захтева, ће одржати конференцију за медије у холу Народне Скупштине у 13 часова.

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
НАРОДНА СКУПШТИНА
23.03.2020. године
Београд

ПРЕДСЕДНИКУ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ
РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Поштована,

Имајући у виду следеће одредбе Устава:

Члан 99. став 1. тачка 5.:
Народна скупштина одлучује о рату и миру проглашава ратно и ванредно стање.
Члан 105. став 1. тачка 3.:
Народна скупштина прописује мере одступања од људских и мањинских права у ратном и ванредном стању.
Члан 106. став 7.:
Народна скупштина састаје се без позива после проглашења ратног или ванредног стања.
Члан 109. став 4.:
Народна скупштина не може бити распуштена за време ратног или ванредног стања.
Члан 109. став 7.:
У случају проглашења ратног или ванредног стања поново се успоставља њена пуна надлежност, која траје до окончања ратног, односно ванредног стања.
Члан 200. став 8.:
Кад одлуку о ванредном стању није донела Народна скупштина, Народна скупштина је потврђује у року од 48 сати од њеног доношења, односно чим буде у могућности да се састане. Ако Народна скупштина не потврди ову одлуку, одлука престаје да важи завршетком прве седнице Народне скупштине одржане по проглашењу ванредног стања.
Члан 200. став 9.:
Кад мере којима се одступа од људских и мањинских права није прописала Народна скупштина, Влада је дужна да уредбу о мерама одступања од људских и мањинских права поднесе на потврду Народној скупштини у року од 48 сати од њеног доношења, односно чим Народна скупштина буде у могућности да се састане. У супротном, мере одступања престају да важе 24 сата од почетка прве седнице Народне скупштине одржане по проглашењу ванредног стања.

и имајући у виду да одлуку о проглашњеу ванредног стања неуставно није донела Народна Скупштина, иако није постојао ниједан разлог да “скупштина није у могућности да се састане”,
и имајући у виду да су председник Републике, председник Народне скупштине и председник Владе, злоупотребом права заобишли Народну скупштину као примарног чиниоца за евентуално увођење ванредног стања,
и имајућу и у виду да било какве одлуке владе или министарства не могу да спрече највише законодавно тело да заседа,
и имајући у виду да се Република Србија тренутно налази ван уставног оквира,
ми доле потписани народни посланици

ЗАХТЕВАМО

да хитно и без одлагања закажете седницу Народне скупштине, да вратимо Републику Србију назад у уставне оквире и да у складу са чланом 200. ст. 8. и ст. 9. Народна скупштина потврди или одбаци противуставно донешену одлуку о проглашењу ванредног стања и одлуке о мерама одступања од људских и мањинских права.
Упозоравамо вас на последице уколико не испуните Вашу уставну обавезу. Народ Србије је могуће заштити од вируса и без кршења Устава.

ПОДНОСИОЦИ ЗАХТЕВА, НАРОДНИ ПОСЛАНИЦИ

САША РАДУЛОВИЋ
БРАНКА СТАМЕНКОВИЋ
ВОЈИН БИЉИЋ
ЂОРЂЕ ВУКАДИНОВИЋ
МИЛАДИН ШЕВАРЛИЋ
СРЂАН НОГО
ЗОРАН РАДОЈЧИЋ
АЛЕКСАНДРА ЧАБРАЈА

Прочитајте још и:

Посланици ДЈБ: Отворено писмо свим народним посланицима

(Видео) Посланици ДЈБ захтевају хитан одговор зашто је суспендована Народна скупштина

Председник СНС-а прекршио Устав, суспендовао Скупштину и прогласио ванредно стање

ДЈБ позива на уздржавање од политизације епидемије коронавируса

ДЈБ позива све народне посланике да захтевају седницу Скупштине

Народни посланици ДЈБ позвали председника Уставног суда, Врховног касационог суда и државног тужиоца да реагује на кршење Устава

(Видео) Посланици, зато што сте дозволили кршење Устава, судиће вам будуће генерације

ДЈБ захтева од Уставног суда да по хитном поступку суспендује противуставну одлуку о ванредном стању док о њој не одлучи Скупштина

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Поштовани,
    Честитам на потезима који се у чланку помињу. Желео бих да Вам такође и упутим питање и изразим забринутост по питању наших држављана који не могу да се врате у матицу. На друштвеним мрежама се појављује велики број информација о грађанима широм Европе, а и света, међу којима има и мале деце и хроничних болесника. Која је одговорност и обавеза државе у оваквим случајевима? У медијима не добијамо довољно информација о оваквим случајевима, али ту и тамо стигну информације да је Србија забранила улаз у земљу и практично се одрекла ових људи. Ово је веома важно питање, а директно се односи на бригу државе о свима нама, што је мислим и смисао њеног постојања.
    Хвала на свему што радите.
    Срдачан поздрав