VIDEO Саопштењe

(Видео) Отворено писмо Маји Гојковић

ПРЕДСЕДНИКУ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Поштована,

Захваљујемо се на Вашем брзом негативном одговору на захтев осам народних посланика за одржавање хитне седнице Народне Скупштине како бисмо се вратили у уставни оквир. 

Трагично је што је одговор негативан и што настављате да кршите члан 200. став 8. Устава Републике Србије. Утешно је што сте експресно у року од шест сати објавили одговор у јавности, што показује да сте у стању да брзо реагујете. Надамо се да ћете и на ово отворено писмо одговорити са истом хитношћу.

Након што су Вам посланици ДЈБ 17. марта упутили посланичка питања на која до данас нисте одговорили, затим 18. марта захтевали хитно заседање Скуштине поводом противуставно проглашеног ванредног стања, на шта такође нисте реаговали, те након захтева осам посланика 23. марта, на које сте коначно реаговали и доставили нам јуче Ваш допис, и посланици Народне скупштине и јавност су остали ускраћени за важне одговоре.

У Вашем допису који нам је достављен јуче сте, по први пут од противуставног проглашења ванредног стања, навели:

“да су председник Републике и председник Владе Народној Скуштини 15. марта упутили заједнички предлог да Народна Скупштина прогласи ванредно стање“.

Ова Ваша нова, до сада нигде необјављена тврдња, оставља тешка питања на која захтевамо одговоре:

 • Како је могуће да ни Ви, ни председник Републике, ни председница Владе, нико о овоме није обавестио ни посланике, ни јавност пре противуставног проглашења ванредног стања?
 • Како је могуће да сама Одлука о увођењу ванредног стања нема образложење у коме стоји ова важна информација?
 • Како је могуће да на Конференцији за медије 15. марта нико ни једном једином речју није поменуо да је било ко од Народне скуштине тражио да Народна скупштина уведе ванредно стање?


У Вашем допису такође по први пут од противуставно уведеног ванредног стања наводите да сте Ви лично “имајућу и виду епидемиолошку ситуацију и препоруку министарства одбране предложили” да уместо Народне скупштине одлуку противуставно донесу председник Републике, председница Владе и Ви.

Ово отвара нова питања:

 • Ако сте Ви само предложили, ко је одлучио да од Народне скупштине преотме уставну надлежност да прогласи ванредно стање?
 • Како је могуће да до данас никога, ни народне посланике, ни јавност, нисте обавестили о овом вашем предлогу?
 • Како је могуће да сама Одлука о увођењу ванредног стања нема образложење у коме стоји било шта од овога што сте написали у допису?
 • На основу ког правног акта сте закључили да имате права да уместо Народне скупштине донесете овакву одлуку и тиме суспендујете Народну скупштину и противуставно јој отмете надлежност?
 • Шта конкретно за вас значи “епидемиолошка ситуација”? Које акте сте конкретно читали, са ким сте се консултовали, на који начин сте размишљали кад сте овако одлучили?
 • Да ли сте свесни да на основу препоруке министра одбране Вулина и Вашег, нигде образложеног утиска о епидемиолошкој ситуацији, не можете Народној скуштини одузети њене надлежности?
 • Да ли знате да када се било ком парламенту на свету противуставно одузму надлежности то се зове државни удар?

За крај остају и следећа питања:

 • Да ли знате да све скупштине у свету нормално функционишу и да нигде није на овакав груб начин прекршен Устав и практично извршен државни удар?
 • Да је Народна скуштина Републике Србије заседала и за време Првог светског рата?
 • Да ли разумете да својим одбијањем да, за разлику од свих других земаља света, закажете седницу Народне скуштине, настављате да кршите Устав?

Уколико у року од 24 сата не доставите јавности и Народним посланицима одговоре на ова претходно постављена питања, сматраћемо да сте свесно овим својим дописом обманули Народне посланике и јавност, а у циљу прикривања противуставно уведеног ванредног стања и прикривања одговорности председника Републике, те ћемо поднети кривичну пријаву против Вас и председника Републике за кршење Устава, извршење државног удара и подривање Уставног поретка Републике Србије.

НАРОДНИ ПОСЛАНИЦИ

САША РАДУЛОВИЋ
БРАНКА СТАМЕНКОВИЋ
ВОЈИН БИЉИЋ

Прочитајте још и:

(Видео) Маја Гојковић признала да је прекршен Устав и слагала посланике да би прикрила одговорност председника СНС

(Видео) Осам посланика потписало захтев за седницу Скупштине и враћање Србије у уставни оквир

Посланици ДЈБ: Отворено писмо свим народним посланицима

(Видео) Посланици ДЈБ захтевају хитан одговор зашто је суспендована Народна скупштина

Председник СНС-а прекршио Устав, суспендовао Скупштину и прогласио ванредно стање

ДЈБ позива на уздржавање од политизације епидемије коронавируса

ДЈБ позива све народне посланике да захтевају седницу Скупштине

Народни посланици ДЈБ позвали председника Уставног суда, Врховног касационог суда и државног тужиоца да реагује на кршење Устава

(Видео) Посланици, зато што сте дозволили кршење Устава, судиће вам будуће генерације

ДЈБ захтева од Уставног суда да по хитном поступку суспендује противуставну одлуку о ванредном стању док о њој не одлучи Скупштина