Преносимо

Саша Радуловић: Вучићеви потписи су заразили Србију

Вирус се “шета” по Србији зато што је СНС прикупљао потписе од 5. до 15. марта и тиме довео у опасност преко 140.000 људи и чланова њихових породица. Док је сакупљао потписе за себе и политичке сателите који глуме опозицију СПС, Шешеља, Шапића, ПОКС, Чанка и Чомићку и Заветнике., било му је потребно да се људи не боје вируса. Због тога смо и имали оне чувене конференције за медије и приче о смешном вирусу и шопингу у Милану. Због тога је Вучић касније оптуживао дијаспору да су криви за кризу, само да би скинуо одговорност са себе – каже у интервјуу за Директно.рс Саша Радуловић, председник покрета Доста је било.

Рекли сте да ниједна земља у Европи није донела овакве “лудачке мере” у време пандемије коронавируса као што их има Србија. На које све мере мислите и на чему базирате ту тврдњу?

– Ниједна европска држава није противуставно суспендовала скупштину и практично извршила државни удар. Све скупштине заседају. Ниједна није увела полицијски час. Имате ограничено кретање, али не и полицијски час. Ниједна није затворила све људе у кућни притвор на 60 сати. Ниједна није затворила паркове. Ниједна не шири хистерију и панику, застрашује своје грађане, прети им, вређа их. Ниједна није забранила својим држављанима, нашој деци, да се врате кући. Ниједна не малтретира своје пензионере, шаље их у продавницу једном седмично у 4 ујутро и прави велике гужве. Ниједна није хапсила новинаре и покушала да контролише све извештавање. Власт се у Србији буквално иживљава над грађанима – каже Радуловић за наш портал.

Људи осећају да нешто није у реду?

– Тако је, али их је још увек страх, па ћуте и трпе. Страх од смрти је људски. Али ово што нам се дешава је потпуна хистерија и она је намерно изазвана. Мораћемо да се суочимо са страхом од смрти, или ћемо пропасти сви заједно у страху са све страхом. Свака смрт је тешка. Свако од нас је некада изгубио некога. Али нисмо због тога затворили живот. Чак и да га затворимо, не бисмо спречили смрт.

Како је могуће да највиши државни званичници крше Устав?

– Устав су прекршили председник Републике, председница Народне Скупштине и председница Владе тако што су 15.марта без икаквог образложења одлучили да “скупштина није у могућности да се састане” и прогласили ванредно стање. Након тога су наставили да држе скупштину у суспензији и практично преузели надлежности скупштине. То се у теорији зове државни удар. Не МИНИ-државни удар, већ државни удар. Како је могуће да се ово деси? Вучић је очигледно рачунао да ће сви да ћуте у страху од вируса, страху за рејтинг, страху за своје позиције. ДЈБ је још 17. марта контактирао директно велики број народних посланика, све лидере опозиције, све медије, струку. Само осам посланика су дигли глас против кршења Устава. Сви остали посланици ћуте. Сви медији ћуте. Све опозиционе странке ћуте. Струка ћути. Уставни суд ћути. Сви заједно су саучесници у извршењу државног удара. Једини ко је отворено дигао глас против кршења устава поред осам народних посланика су Родољуб Шабић и Адвокатска комора Србије.

Ако Устав није црвена линија, шта јесте? Ако сада ћуте, када мисле да је време да проговоре?

– Члан 106. Став 4. Устава Републике Србије каже: Народна скупштина састаје се без позива после проглашења ратног или ванредног стања. Члан 109. став 4. Устава Републике Србије каже: Народна скупштина не може бити распуштена за време ратног или ванредног стања. Сви народни посланици су морали да одмах након државног удара и противуставно уведеног ванредног стања дођу у скупштину и тамо остану, опозициони народни посланици су се обрукали за сва времена и ништа их неће опрати од ове историјске одговорности. Цела опозиција се осрамотила. Медији такође. Србија очигледно више нема медије. Има само пропагандна гласила. Медији су постали политички непријатељ грађана Србије и средство колонизације и управљања масама.

Зашто председник државе крши Устав ако због тога једног дана може да сноси кривичну одговорност?

– Председник државе који је 24/7 у ствари на послу председника СНС, као и сваки други аутократа на свету, мисли да никада неће сићи са власти и понаша се као да ће после њега бити потоп. Једино чиме се бави је рејтинг и останак на власти. Ради се очигледно о свесној одлуци. Зато што је проценио да ће од тога имати неупоредиво мању политичку штету него да не прекрши Устав. И све се окреће око избора. У фебруару је оформљен Кризни штаб и већ тада су знали да епидемија долази и у Србију. Већ 1. марта само имали први случај заразе у Србији, 3. марта други. Са овим сазнањем је одлучио да распише изборе 4. марта. Затим је између 5. и 15. марта сакупио преко 140.000 потписа за СНС, СПС, Шешеља, Шапића, ПОКС, Чанка и Чомићку и Заветнике. Док је сакупљао потписе за себе и политичке сателите који глуме опозицију, било му је потребно да се људи не боје вируса. Због тога смо и имали оне чувене конференције за медије и приче о смешном вирусу и шопингу у Милану. Чим је завршио са прикупљањем потписа требало му је ванредно стање да би могао да одгоди изборе, јер би одржавање избора било потпун фијаско: нико не би изашао на њих. Али не ванредно стање које проглашава скупштина, већ ванредно стање у коме он преузима улогу спасиоца из Фекетића и ЛИЧНО спашава нацију и претвара цело ово лудило у 24-часовни политички шоу. Цела нација је талац једног човека који преко леђа нације, уз огромну цену уништавања државе, демократије и привреде, покушава да спасе своју политичку каријеру.

Да ли ми сада на делу имамо неки облик легализоване диктатуре?

– Имамо на делу отворену диктатуру једног човека, која је последица извршеног државног удара и громогласног ћутања 242 народна посланика, целе опозиције и свих медија, као и ћутања Уставног суда коме су се посланици ДЈБ обратили уставном иницијативом још 20.марта, пети дан након извршеног државног удара. Ово ћутање у ствари и омогућава диктатуру.

Које ће последице по грађане изазвати овакво функционисање државе?

– Пошто се све одлуке доносе водећи рачуна искључиво о рејтингу Александра Вучића, а не о добробити нације, последице су већ видљиве. Имамо на делу дневно застрашивање нације, подизање страха до неба, потпуно неразумне мере које не штите здравље људи, већ искључиво рејтинг лидера. Имамо потпун распад државе, више ништа не функционише, распад здравства, болесни људи који немају везе са вирусом не добијају заштиту, многи и умиру, имамо распад судства, противуставна суђења преко скајпа, хапшења грађана, лудачке полтронске пресуде. Најгоре од свега, имамо распад домаће привреде. Последице тога ће бити катастрофалне по све нас. Верица Бараћ је често говорила: “Можеш како хоћеш, али не можеш докле хоћеш”. Та црвена линија катастрофе је уништење домаће привреде.

Да ли ће све то грађани опростити актуелној власти?

– То највише зависи од медија. Пошто је Вучић једини који има могућност да се обрати нацији преко РТС-а, он је једини који говори. Један политички дуел преко РТС-а са неким ко нема путера на глави и ко није био део бивше власти би био његов крај. Зато и бежи од дуела ево већ осам година и сви медији ћуте о томе. Гласачи СНС-а мисле да Вучић најбоље штити националне интересе, да “ради даноноћно”, да никада ништа није украо за разлику од претходне власти и да се бори против лопова најбоље што уме. Не може баш све да постигне јер су сви лопови, па и ови његови, али се труди. Ово можете сазнати из сваког разговора са искреним СНС гласачем. Ту не убрајам гласаче који гласају за СНС због личне користи. Питања на која су гласачи СНС-а осетљиви, а која не постављају медији у Србији су питања миграната, КиМ и интереса Немачке у Србији. Вучић спроводи политику Немачке у Србији. За узврат Вучић има пуну политичку подршку Берлина и целе ЕУ уз чувену реченицу: “Србија иде у добром правцу”.

Берлин је веома утицајан на Балкану?

– Немачка и Аустрија колонизују овај простор ево већ преко 200 година. Балкан је за Немачку колонија јефтине радне снаге из које наша деца иду да раде у Немачку, а за фабрике за јефтину радну снагу које отварају у Србији су намерили мигранте. План Вучића је да у наредних 20 година у Србији насели преко милион миграната за потребе немачке индустрије. За то време милион наших људи треба да напусти земљу бежећи од лоше власти, а милион ћемо изгубити због беле куге. Ганди је рекао: “Ваш највећи непријатељ није колонизатор и окупатор. Ваш највећи непријатељ је ваш сународник кога храни окупатор”. У том контексту треба посматрати и садашњу и бившу власт и медије и НВО сцену у Србији.

Верујете ли да ће грађани победити страх и да ће се изборити за достојанствен живот?

– Србија је увек успевала да се избори за своју слободу и кроз историју је показивала да уме да победи страх. Немам разлога да сумњам да ће се то десити и сада. То не значи да ће бити лако и да ће зло само од себе отићи, јер није зло само ова власт, већ и она пре ње и оне пре ње. Већ 30 година Србију у таласима пљачкају црвена, жута и ова црна власт. Спроведена је пљачкашка приватизација, цела привреда уништена и испада да нико није крив. Једна власт штити ону претходну и нико није одговарао. ДЈБ ће прекинути ту политику “рука руку мије” и увести ред у Србији.

Како опоравити привреду? На чему треба базирати домаћу производњу?

– Први корак је окретање економске политике за 180 степени, напуштање пропале Динкићеве политике субвенционисања страних инвеститора, напуштање лудачке кошуље ММФ-а и Светске банке, напуштање доктрине банкарског глобализма коју многи погрешно зову неолиберализмом и окретање ка домаћој привреди, домаћим пољопривредним газдинствима, домаћим предузетницима, домаћим малим и средњим породичним предузећима. Посао државе није да одлучи на чему ће базирати домаћу производњу, већ да створи систем и услове за домаће привреднике да успеју у светској утакмици. ИТ индустрија нам говори да су наши људи у стању да се такмиче са светом. Потребно је да држава не одмаже. А шта је домаћој привреди потребно? Не много. Смањење пореског оптерећења, смањење биократског оптерећења, доступност разумних кредита у динарима и укидање партијске буразерске економије и њене корупције која убија Србију. Укратко, домаћој привреди је потребан не спасилац, него систем са правилима која су једнака за све. Србија је пребогата земља са огромним потенцијалима. Новца има, само се троши на партократију на власти и на ствари које нису у интересу грађана. Глобал Финантиал Интегритy студија каже да се из Србије сваке године нелегално извуче 4 милијарде евра. То је 40 милијарди евра за 10 година: то је цео један БДП Србије. И тако од црвене, преко жуте до данашње црне власти већ 30 година.

Верујете ли у програм привредног опоравка који је представила актуелна власт?

– Економски програм власти је усмерен ка одржању буразерске економије и субвенционисаних страних инвеститора, не на мере које су потребне домаћој привреди. Да би спасили државу и грађане, морамо спасити домаћу привреду. Лудачке мере власти, противуставан кућни притвор за целу Србију уништава домаћу привреду. Што дуже траје, штета ће бити већа. Најважнија ствар коју морамо да схватимо је следећу чињеницу: Не може се и спасити домаћа привреда и задржати противуставан полицијски час. Или једно или друго. Зато први корак мора бити укидање полицијског часа. Економски пакет који је потребан Србији би између осталог имао три главне тачке:

– смањење пореза и доприноса за трећину (не страним инвеститорима који су добили субвенције, већ домаћој привреди, пољопривредницима, предузетницима),
– пакет помоћи родитељима: бесплатни уџбеници за сву нашу децу и бесплатни вртићи,
– пакет помоћи социјално угроженим – Универзална социјална заштита за сва домаћинства без примања: 25.000 динара за трочлана, 30.000 за четворочлана итд.

Да ли ово можемо да платимо?

– Овај цео пакет кошта дупло мање од онога што најављује Влада.

Спомиње се да ће избори бити 28. јуна или 5. јула. Стиче се утисак да кампања увелико траје. Да ли поједини политичари злоупотребљавају болест људи?

– Једини који не само злоупотребљава страх људи већ га директно и подстиче је Александар Вучић. Проблем који му остаје да га реши је питање избора. Већ сада се налази потпуно ван оквира Устава. Ако изборе закаже пребрзо, велики број људи које је до сада плашио вирусом неће моћи тако лако да убеди да ипак изађу на изборе, пензионере посебно, а они јесу најважнији део његових гласача. Ако буде чекао предуго, наступиће катастрофалне економске последице ове лудачке политике и то може да има велике негативне последице по њега и његов рејтинг. Треће, велики талас отпуштања у земљама ЕУ, али и у остатку света је већ почео. Велики број наших људи који су побегли од ове власти ће морати да се врати кући. То нису његови гласачи. Када је у питању епидемија коронавируса ви тврдите да су све донете мере ригорозне и понижавајуће за народ, док други мисле да су донете с великим закашњењем и да се због тога вирус сада слободно шета Србијом.

Где смо погрешили када су у питању мере на сузбијању коронавируса?

– Вирус се “шета” по Србији зато што је СНС прикупупљао потписе од 5. до 15. марта и тиме довео у опасност преко 140.000 људи и чланова њихових породица. Због тога је Вучић оптуживао дијаспору да су криви за кризу, да би скинуо одговорност са себе. Вирус “шета” по Србији и зато што је кризни штаб дозволио да вирус захвати медицинско особље. По извештају Батута имамо 533 заражених међу медицинским особљем. То је око 12% свих заражених у Србији за које знамо. То је више него у Италији или Шпанији. Најновији случај је из Геронтолошког центра у Нишу у коме је несподобан партијски кадар дозволио да се зарази 138 људи. Пошто више не може да криви дијаспору за то, нови кривац су измишљени људи који наводно масовно шетају упркос апелима власти. Ово је срамотно понашање власти. Наши грађани су одговорни и сви држе одстојање јер нико не жели да се зарази. Власт лаже да би прикрила своју неспособност. Интересантно је да док застрашују грађане и промовишу затварање целе државе у 84-часовни кућни притвор, кризни штаб не помиње где су се заразили они који су заражени и ниједан медиј не пита за то. Зар то није најважнија информација како би остали грађани знали чега да се чувају? Зар није важно да било ко објасни какав се третман примењује, шта ради, а шта не ради, који лекови се користе? На сва ова питања имамо мук. Уместо тога, кризни штаб уместо стручних шаље политичке поруке и кривца тражи у наводно неодговорним грађанима и појачава лудачке мере кућног притвора.

Верујете ли да можемо избећи последице с којима се сусрећу Италија, Шпанија, САД, Турска, Немачка, Русија…

– Прво неколико чињеница о којима нико не говори преко медија. Вирус производи благе симптоме за 95% грађана. Тек 1 од 20 који се зарази има теже симптоме. Умиру углавном стари и болесни људи, људи са ослабљеним имуним системом. Просек година умрлих је око 80. Постоји огромна разлика између набројаних земаља. У Италији и Шпанији су направљене огромне грешке, вирус је ушео међу старе и болесне, међу медицинско особље и у болнице и тамо направио огромну штету. На ово долази и потпуно погрешан третман који је био примењиван. Треба избећи те грешке. Додатни проблем представља чињеница да се не прави разлика између људи који су умрли СА вирусом и људи који су умрли ОД вируса, као и чињеница да је тест на КОВИД-19 непоуздан, односно даје лажне позитивне резултате, као и чињеница да је велики број људи био заражен или јесте заражен а да то и не знамо јер немају никакве симптоме. Све већи број лекара се слаже да је опасност од вируса надувана до неба. Иза те креиране хистерије се очигледно крије нешто много веће. А то је обрачун глобализма и суверенизма.

Да ли је могуће да смо за последњих месец дана потрошили 370 милиона евра на куповину медицинске опреме, како то рече Александар Вучић?

– На жалост искуство нам говори да ниједна његова изјава није истинита и да свака представља манипулацију. Мени није познато да је у историји Србије на челу државе био човек који је оволико грубо и отворено лагао нацију. Ово је још једна изјава у маниру спасиоца из Фекетића који очигледно своју политичку каријеру заснива на изигравању жртве и спасиоца који се жртвује.

Да ли су одлуке о продужетку полицијског часа контрапродуктивне по здравље становништва, пре свега због огромних гужви на улицама на дан почетка забране кретања и због губитка имунитета када сте данима затворени у четри зида?

– Полицијски час треба потпуно укинути. Ем је контрапродуктиван по здравље људи и због огромних гужви, ем због стреса и губитка имунитета када су људу данима затворени. Његов најразорнији ефекат је: уништење домаће привреде. Бојим се да власт и рачуна на то.

Извор: Директно.рс


Прочитајте још и:

Саша Радуловић за НИН: Права опасност је диктатура

Радуловић: ДЈБ води државотворну политику

Радуловић: ЕУ је пројекат брисања суверених држава

Радуловић на Србин инфо: Србију колонизује Немачка

Радуловић у „Утиску недеље“: Немачка управља Балканом у јагњећој кожи ЕУ

Изјава Саше Радуловића, председника ДЈБ, за Фајненшал Тајмс

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар