TEME Здравство Преносимо

Пре свега не нанеси штету – отворено писмо лекара и научника премијеру Velike Britanije

Ми, долепотписани британски лекари и научници, желимо да изразимо озбиљну забринутост због тренутне ситуације у вези са ширењем САРС-ЦоВ-2 вируса. Управљање овом кризом није прикладно и тренутно наноси више штете него користи.

Aпелујемо на доносиоце одлука да имају на уму да ће ова пандемија, као и свака пандемија, на крају проћи, а да постоји ризик да ће друштвена и психолошка штета коју узрокује бити трајна.

Позивамо на поновно успостављање нормалног демократског управљања земљом, као и да политичари добију независне и критичке информације током процеса доношења одлука. Након почетне, оправдане реакције на Ковид-19, сада нам докази дају другачију слику. Поседујемо знање које нам омогућавају доношење одлука које ће заштитити стару и рањиву популацију, без увећавања здравствене и економске штете и које неће бити на уштрб нашем комплетном начину живота, нарочито на уштрб живота наше деце.

“Пре свега не нанеси штету” је основни принцип медицинске етике који подразумева да лек не сме бити гори од саме болести. Међутим, све је више доказа да ће колатерална штета коју трпи цела популација имати много већи утицај и краткорочно и дугорочно, него што је то корист од броја људи које тренутно штитимо од Ковида-19. Наше је мишљење да су тренутне мере и стриктне казне за њихово кршење супротне вредностима које формулише Канцеларија за јавно здравље Енглеске, а које гласе: “Ми постојимо да бисмо штитили и побољшавали здравље и благостање нације и умањили неравноправност у здравству.”(1)

Некако смо дошли у ситуацију у којој је комплетан живот у Британији, као и у многим другим државама, усредсређен на једну једину болест која је тренутно ендемска. Свођење Ковида на “нулу” није реалистичан циљ у глобалном свету. У овом писму наглашавамо многе друге области јавног здравља и благостања које се тренутно занемарују. Такође предлажемо и алтернативну стратегију за коју верујемо да ће на најбољи начин заштитити рањиви део популације, истовремено омогућавајући већини људи да се врате приближно нормалном животу и цитирамо референце само неколицине од мноштва научних студија које објашњавају зашто смо дошли до тог закључка.

Шта тренутно знамо о Ковиду-19

На почетку пандемије, СЗО је предвидела болест која ће, ако се не контролише, обухватити можда 50% светске популације и однети 3,4% живота. Другим речима, предвидела је на милионе смртних случајева од изузетно заразног новог вируса за који не постоји стечени имунитет нити постоји вакцина. Ове мере биле су разумљиве и широко прихваћене, јер је постојала забринутост да ће наше болнице трпети притисак без преседана. Стога је прокламовани циљ оригиналног затварања био да “заравнимо криву” и заштитимо Националну здравствену службу (НХС).(2) Болнице су се уздигле на висину задатка, изграђене су и нове болнице и нико није преминуо због недостатка капацитета интензивне неге – што је огроман успех запослених у НХС.

Временом се увећавало наше знање и постало је јасно да објективне чињенице указују на другачију стварност. Позната глобална стопа заражености данас износи мање од 1% светске популације.(3) Права стопа смртности је такође преувеличана, јер сада знамо да постоји много људи с благим или никаквим симптомима, а који нису били обухваћени тестирањем на почетку пандемије, како у Уједињеном Краљевству, тако и у другим деловима света. Такође знамо да се озбиљна форма болести и смртност везују за старију и болесну популацију(4), тако да бисмо морали да се усредсредимо на заштиту те групе људи.

Такође је постало јасно да пандемија није указала на истински експоненцијалан раст, већ следи класичну Гомперцову криву и то од најранијих фаза сваког таласа.(5) Гомперцова крива користи се као класичан модел популационе динамике кад год постоји неки ограничавајући фактор стопе раста. У случају Ковида-19 ово је подршка теорији да је у популацији постојао одређени ниво стеченог имунитета пре затварања, услед чега је ограничено ширење заразе. Тај стечени имунитет вероватно потиче од имунитета на обичне вирусе прехладе за које се сматра да у 40-60% случајева популације даје одређену заштиту од Sars-CoV-2 вируса. Поред тога, сада такође знамо да изложеност вирусу, чак и без симптома, генерише снажан ћелијски имунитет који вероватно има дугорочно дејство.(6),(7) Сходно томе, мерења присуства антитета унутар популације скоро сигурно озбиљно подцењују како изложеност вирусу тако и имунитет. Од виталног је значаја да остваримо надоградњу овог имунитетас који се природно развија унутар популације. Политике затварања умногоме ометају овај процес. Штавише, нови докази који су објављени ове недеље извештавају о потенцијалном порасту броја укупне смртности од свих узрока услед затварања школа и универзитета.(8) Такође много више знамо о лечењу Ковида-19, као што су рана употреба лекова који спречавају згрушавање крви и употреба дексаметазона, уз избегавање инвазивне вентилације. Докази који нам стижу из Немачке и Уједињеног Краљевства указују на значајно нижу стопу смртности у болницама него што је то био случај у раној фази епидемије.(9),(10)

Чекање на вакцину

Делује као да је ово главни план решења наше Владе, а то је стратегија прожета ризицима. Ми не знамо када ће, нити да ли ће нам на располагању бити делотворна вакцина. Мало је вероватно да ће нам било која вакцина обзезбедити потпуну заштиту од вируса, а било каква заштита могла би бити тек краткорочна. Такође је мало вероватно да ће нам вакцина обезбедити супериорну имунолошку заштиту која је природно развијена. Стога је вакцина тек једно средство ограничавања ширења вируса, и сама по себи неће елиминисати болест. Сматрамо да ове чињенице нису јасно представљене јавности, јер многи сматрају да ће вакцина бити једноставно решење пандемије.(11)

Подаци који се објављују увећавају тренутне ризике

Широко распрострањено тестирање популације коришћењем ПЦР теста искривљује слику тренутних ризика. Коришћење таквог теста у клиничким условима (прва брана) било је веома корисно у смислу брзог скрининга, међутим сада изгледа да стратегија тестирања утиче на доношење одлука. Проблем стопе функционално лажно позитивних тестова још увек није решен, нарочито у контексту слабо распрострањеног оболевања, а лажно позитивни резултати вероватно по броју превазилазе тачне позитивне резултате и поврх тога имају врло мало везе с тим да ли је тестирана особа заразна.(12),(13) Поред тога, имамо и питање чињенице да је сасвим нормално да током зимских месеци долази до повећане стопе оболевања и смртности. То је добро позната чињеница у случају упале плућа и грипа. Стога било какво повећање позитивних случајева и смртности мора бити представљено у контексту уобичајеног сезонског оболевања и стопе смртности. Приметно је да се стопа смртности у Уједињеном Краљевству тренутно креће у оквирима просека за ово доба године.(14) Стога употреба термина “други талас” доводи људе у заблуду.

Лоше последице тренутних мера на одрасле особе

Друштвена изолација довела је до раста депресије, анксиозности, самоубистава, породичног насиља и злостављања деце.(15) Стах и сталан стрес имају доказано негативан утицај на психолошко и опште здравље.(16) Упркос томе, делује као да је страх основна стратегија за обезбеђивање придржавања прописаним мерама Владе, без обзира да ли је реч о страху од заразе, страху од казне или чак страху од тога да ће комшије полицији пријавити прекршиоце мера, што води даљој друштвеној разградњи. Начин на који су политичари и медији представили Ковид-19 јавности негативно утиче на благостање људи. Метафоре које призивају рат и невидиљивог непријатеља су широко распрострањене, пропраћене фразама типа “медицински хероји на првој борбеној линији” и “жртве короне”, потпирујући идеју да је реч о глобалном “вирусу убици”. Свеопште поруке типа “останите безбедни” одају утисак да је нормалан живот постао смртно опасан. Неуморна свакодневна обавештавања о смртности наметнута су јавности од марта, без било каквог тумачења представљених бројева, без њиховог поређења са смртношћу од грипа претходних година, без поређења са смртношћу од других узрока. Како је смртност опадала, медији су се пребацили на наглашавање повећања броја “случајева”. Таква извештавања произвела су невиђен ниво страха унутар популације и, нарочито, индоктинирала децу негативним и потенцијално штетним наративом. Свеопшта употреба маски могла би бити додатан елемент увећавања страха, али то се не разматра, упркос ограничености научних доказа о њиховој корисности.(17)

НЗС је постао скоро неприступачан за оболеле од било чега другог до Ковида, а у примарној пракси дошло је до наглашавања кашњења у успостављању дијагноза(18) што почиње да се види кроз увећавање листа чекања за дијагнозу и третман канцера(19) и увећану стопу смрти од осталих узрока(20). Штавише, огроман штетан утицај на економију и финансијско благостање људи тек ће имати негативан последице по питању повећане стопе сиромаштва и здравствене последице које то са собом носи, увећавајући јаз између богатих и сиромашних.(21),(22),(23)

Лоше последице по децу и младе

Деца су највише погођена ограничавајућим мерама унутар популације. Њихов утицај на децу нарочито забрињава, с обзиром да знамо да су вероватноћа да озбиљно оболе и да другима преносе вирус изузетно мале.(24) Краљевски Колеџ за педијатрију и здравље деце извештава о кашњењу упута за дијабетес, рак и заштиту здравља деце.(25) Раст и развој деце такође је угрожен услед ограничавања друштвене и породичне интеракције наметнуте забраном окупљања више од шест људи. Ограничен приступ учењу у школама, групама за образовање, ваннаставним активностима, спорту, вртићима и јаслама имају утицаја на дечије физичко и ментално здравље.(26) Родитељи основаца сада често морају да носе маске када долазе по децу, па иако смо месецима објашњавали да вирус није опасан за децу и младе, понашамо се потпуно супротно, увећавајући страх.

Широко распрострањено и претерано тестирање у образовним установама има додатан утицај, погоршавајући ове проблеме. Група родитеља “UsForThem” прикупила је доказе о варијацијама правила о самоизолацији, при чему неке школе шаљу кући децу с благим кашљем и прехладом, а потом им не дозвољавају да се у школу врате без негативног теста. Цела одељења се некад шаљу кући због једног јединог “позитивног” теста, при чему није установљено да ли је то дете истински заражено.(27) Емотивни, физички и економски утицај оваквих мера на младе људе и породице је без преседана.(28)

Услед недостатка лидерства и различитих тумачења примене мера у различитим образовним установама, у великом броју школа и вртића имамо неприкладне Ковид мере. Многе од њих доводе у питање благостање и безбедност деце. Недостатак било каквог кредибилног плана за повратак на нормално, целодневно школовање носи ризик да нанесе непоправљиву штету друштвено-образовном напретку читаве генерације деце.(29)

Други начин

Тренутно делује да не постоји стратегија повратка на старо, изузев чекања на вакцину. Упркос томе што је јасно да је овај вирус постао ендемски, тренутне “заштитне” мере узрокују дугорочну штету друштву која се лако може избећи. Здравље људи, квалитет живота и финансијско благостање су у опасности због болести чија се стопа смртности може упоредити с многим другим болестима које су нас задесиле.

Поздрављамо предлоге многобројних цењених професионалаца које су изнели у недеавним отвореним писмима(30),(31),(32) и тражимо од Владе да хитно размотри следећу стратегију:

  1. Прихватање чињенице да ће Ковид опстати као један од неколико зимских вируса.
  2. Одлуке у ограничавању јавног живота треба да узму у обзир широк спектар мишљења независних научника и медицинских радника, при чему се мора ценити однос штете и користи, и њиховој примени треба да претходи расправа у парламенту.
  3. Хитно одговорити на питање непоузданости ПЦР тестова, придржавајући се објављеним циклусима прага њихове поузданости. Прекинути са тестирањем одраслих који немају никакве симптоме и деце с благим симптомима.
  4. Осмислити блансиран, дугорочан, одржив план рада НЗС током зимске сезоне, када је притисак увећан.
  5. Размотрити утицај на децу, младе и породичан живот у потпуности, уз консултације са стручњацима који се баве добробитима тог дела популације.
  6. Обезбедити јавности уравнотежене савете који ће имати контекст и који ће људима омогућити да сами управљају сопственим ризицима.
  7. Усредсредити напоре на подршку и заштиту најрањивијег дела популације. На пример, хитно идентификовати здравствене и социјалне установе у којима би се заражени пацијенти могли опорављати док не престану бити преносиоци заразе, услед чега би се избегло њихово рано пребацивање у старачке домове.
  8. Охрабрити повратак на нормалан живот мање рањивог дела друштва, уз разумевање да ће то помоћи генерисању имунитета у популацији и самим тим потиснути ширење вируса на дуге стазе.

Апелујемо на доносиоце одлука да имају на уму да ће ова пандемија, као и све пандемије, на крају проћи, али да друштвена и психолошка штета коју узрокује прети да постане трајна.

Autori

Dr Rosamond Jones, MBBS, MD, FRCPCH (pedijatar, baka, #UsforThem)
Dr Charlotte R Bell MA, VetMB, PhD, MRCVS (imunolog, veterinarski hirurg, roditelj)
Malcolm Loudon, MB ChB, MD, FRCSEd, FRCS, MIHM (hirurški savetnik, roditelj)
Christine Padgham MSc (lekar, roditelj)

Potpisnici

Professor Ellen Townsend, Professor of psychology, University of Nottingham, Reachwell.org
Professor Anthony Brookes, Department of Genetics & Genome Biology, University of Leicester
Professor Anthony Fryer, Professor of Clinical Biochemistry, University of Keele
Professor David Livermore, Professor of Medical Microbiology, University of East Anglia
Professor David King, Emeritus professor of clinical psychopharmacology
Professor David Paton, Professor of Economics, University of Nottingham
Professor Keith Willison, Professor of Chemical Biology, Imperial College, London
Professor Kenneth Strain, Professor of Physics, Glasgow University
Professor Martin Evison, Emeritus Professor of Pathology
Professor Mike Hulme, Professor of Human Geography, University of Cambridge
Professor Richard Ennos, Professor of Biological Sciences, Edinburgh University
Professor Stephen Cooper, Professor of Psychiatry, retired. grandparent

Reference:

[1] https://www.gov.uk/government/organisations/public-health-england

[2] https://metro.co.uk/2020/03/13/must-work-together-stop-coronavirus-deaths-flatten-curve-12391617/

[3] https://www.worldometers.info/coronavirus/

[4]https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/birthsdeathsandmarriages/deaths/bulletins/deathsregisteredweeklyinenglandandwalesprovisional/weekending11september2020#deaths-registered-by-age-group

[5] Levitt M, Scaiewicz A, Zonta F. Predicting the Trajectory of Any COVID19 Epidemic From the Best Straight Line. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.06.26.20140814v2

[6] Le Bert N, Tan AT, Kunasegaran K et al. SARS-CoV-2-specific T cell immunity in cases of COVID-19 and SARS, and uninfected controls. https://www.nature.com/articles/s41586-020-2550-z

[7] SekineT, Perez-Potti A, Rivera-Ballesteros O etal. Robust Tcell immunity in convalescent individuals with asymptomatic or mild COVID-19. https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(20)31008-4?fbclid=IwAR3OBYZgaaWBCMYbwyM3yCg2-9r_i0HSImp_WaEQuaXaq6Ffy38UK6nL7vU

[8] Rice K, Wynne B, Martin V, Ackland G. Effect of school closures on mortality from coronavirus disease 2019: old and new predictions. https://www.bmj.com/content/371/bmj.m3588  

[9] Oke J, Howdon D, Heneghan C. Declining COVID-19 Case Fatality Rates across all ages: analysis of German data.  https://www.cebm.net/covid-19/declining-covid-19-case-fatality-rates-across-all-ages-analysis-of-german-data/

[10] Howdon D, Heneghan C. The Declining Case Fatality Ratio in England. https://www.cebm.net/covid-19/the-declining-case-fatality-ratio-in-england/

[11] The DELVE Initiative. SARS-CoV-2 Vaccine Development & Implementation; Scenarios, Options, Key Decisions. https://rs-delve.github.io/reports/2020/10/01/covid19-vaccination-report.html

[12] Jefferson T & Heneghan C. Viral cultures for COVID-19 infectivity assessment. Systematic review https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.08.04.20167932v3

[13] Jaafar R, Aherfi S, Wurtz N et al. Correlation between 3790 qPCR positives samples and positive cell cultures including 1941 SARS-CoV-2 isolates. https://doi.org/10.1093/cid/ciaa1491

[14] Stratton IM. COVID-19 – Florence Nightingale Diagram of UK Deaths.  https://www.cebm.net/covid-19/covid-19-florence-nightingales-daigrams-for-deaths/

[15] Urbina-Garcia A. Young Children’s Mental Health: Impact of Social Isolation During The COVID-19 Lockdown and Effective Strategies. https://psyarxiv.com/g549x/download?format=pdf

[16] American Psychological Association. Stress Weakens the Immune System. https://www.apa.org/research/action/immune

[17] Huber C. Masks Are Neither Effective Nor Safe: A Summary Of The Science. https://www.technocracy.news/masks-are-neither-effective-nor-safe-a-summary-of-the-science/

[18] Williams R, Jenkins DA, Ashcroft DM et al. Diagnosis of physical and mental health conditions in primary care during the COVID-19 pandemic: a retrospective cohort study. https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(20)30201-2/fulltext    

[19] Sud A, Torr B, Jones ME et al. Effect of delays in the 2-week-wait cancer referral pathway during the COVID-19 pandemic on cancer survival in the UK: a modelling study. https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(20)30392-2/fulltext

[20] Heneghan C, Howdon H, Oke J, Jefferson T. Interpreting excess mortality in England: week ending 9 October 2020.  https://www.cebm.net/covid-19/22268/

[21] Meara ER, Richards S, Cutler DM.  The gap gets bigger: changes in mortality and life expectancy, by education, 1981-2000.   Health Aff (Millwood). 2008;27(2):350-360. https://www.healthaffairs.org/doi/10.1377/hlthaff.27.2.350

[22] Dyson A, Hertzman C, Roberts H, Tunstill J, Vaghri Z. Childhood development, education and health inequalities. http://www.instituteofhealthequity.org/resources-reports/early-years-and-education-task-group-report-/task-group-1-early-years-and-education-full.pdf

[23] Nabarro D. Covid ‘war’ will not be won by controlling people, WHO envoy warns as lockdown fears surge. https://www.express.co.uk/news/uk/1346246/Coronavirus-news-lockdown-WHO-envoy-David-Nabarro-controlling

[24] Ismail SA, Saliba V, Lopez Bernal J, Ramsay ME, Ladhani SN. SARS-CoV-2 infection and transmission in educational settings: cross-sectional analysis of clusters and outbreaks in England. https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/911267/School_Outbreaks_Analysis.pdf

[25] Ladhani S, Viner RM, Lynn RM, Baawuah F, Saliba V, Ramsay ME. Lockdown measures reduced the risk of Covid-19, but had unintended consequences for children. https://blogs.bmj.com/bmj/2020/08/06/lockdown-measures-reduced-the-risk-of-covid-19-but-had-unintended-consequences-for-children/\

[26] Owens M. Undoing the untold harms of COVID-19 on young people: a call to action. https://reachwell.org/2020/09/10/dr-matthew-owens-undoing-the-untold-harms-of-covid-19-on-young-people-a-call-to-action/

[27] Sunil Bhopal. Why send 200 pupils home over one positive Covid test?

https://www.tes.com/news/why-send-200-pupils-home-over-one-positive-covid-test

[28] Anne Longfield. Children in the time of Covid. https://www.childrenscommissioner.gov.uk/wp-content/uploads/2020/09/cco-childhood-in-the-time-of-covid.pdf

[29] BBC Panorama. ‘Generation Covid’ hit hard by the pandemic, research reveals.  https://www.bbc.co.uk/news/uk-54662485

[30] Gupta S, Heneghan C, Sikora K et al.  Boris must urgently rethink his Covid strategy. https://www.spectator.co.uk/article/boris-needs-to-rethink-his-covid-strategy

[31] Open letter to Matt Hancock. Cannon E et al. https://twitter.com/Dr_Ellie/status/1312380456147595264

[32] Kulldorff M, Gupta S, Bhattacharya J. The Great Barrington Declaration. https://gbdeclaration.org/

О аутору

Бранка Стаменковић

Покретaч сам грaђaнске иницијaтиве “Мaјкa хрaброст” зa побољшaње условa у српским породилиштимa, зa штa сам добилa четири нaгрaде.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Nego, gde ste? Nema vas evo peta nedelja. Da niste fasovali koronu? Bez brige, korona je kao grip. Uzgred, da li ovaj sajt uopšte radi, nešto je neapdejtovan. A ni na YT vas nema. Pauza u opozicionom radu? Znam da nećete ovo objaviti, jer nema ko da pregleda komentar a i zbog vaše poznate demokratičnosti.