Politika Saopštenje

Anatomija jednog spina: kako su Vučić i N1 odigrali dupli pas preko leđa Republike Srpske

Republika Srpska se nalazi u jednom od najtežih perioda od svog nastanka. Iza Inckovog silovanja prava stoji opasna destabilizacija regiona i veliki korak politike čiji je jedini cilj gašenje Republike Srpske i oduzimanje njenih nadležnosti. DJB je jedna od retkih relevantnih političkih opcija u Srbiji koja se oglasila po ovom pitanju.

Odgovor svih relevantnih političara Republike Srpske je bio pomalo neočekivan od strane zapadnih sila, pre svih EU, Nemačke i Bajdenove SAD: došlo je do ujedinjenja vlasti i opozicije. Svi političari, bez ozbira na sve njihove razlike, su stali zajedno u odbranu domovine.

Dosta je bilo je odmah nakon tog događaja pre 10 dana tražio od predsednika SNS-a da pozove sve relevantne političke opcije na sastanak o Republici Srpskoj, da razgovaramo o strategiji odbrane i pošaljemo poruku jedinstva. Na sastanku sa Vučićem o izbornim uslovima pre 7 dana, Saša Radulović je ponovio zahtev za sastanak o Republici Srpskoj i dva dana kasnije dogovoren je sastanak sa svim relevantnim političkim opcijama iz Republike Srpske.

I onda kreće dupli pas između Vučića i N1. Kada su svi stigli na sastanak u Vilu Mir, par minuta pre nego što su svi ušli u salu da bi sastanak mogao da počne, pojavila se posluga sa vinom i Vučić je pozvao sve da uzmu čašu vina. Neki su uzeli vino. Saša Radulović je odbio jer nije došao da pije vino već da razgovara o Republici Srpskoj. A onda je Vučićeva savetnica Suzana Vasiljević napravila nekoliko fotografija i jedan video klip. Sve skupa, dolazak i uvaljivanje vina, je trajalo par minuta. Nakon toga su svi ušli u salu i sastanak je počeo. 

Nakon što je objavom fotografija na društvenim mrežama doturio loptu N1, N1 je prihvatio loptu i plasirao priču o tome kako u stvari nema ozbiljnog sastanka, već su se svi sakupili na koktel da kao dobri drugari “piju rujno vino”. Suština njihove poruke je da se DJB prodao i da je lažna opozicija koja govori protiv vlasti, a u stvari iza leđa građana “pije rujno vino” s njima. Na osnovu ovoga krenula je lavina napada preko društvenih mreža koju su pokrenuli Đilasovi i Jeremićevi simpatizeri i članovi, sablažnjavajući se nad tim da se iko sastaje sa Vučićem, zaboravljajući sve sopstvene susrete, sve ono što su radili zajedno sa Vučićem i lepe reči koje su imali za Vučića pre nego što su kreuli sa “revanšizam” politikom. Ovim napadima na DJB, lopta je vraćena Vučiću.

Vučić je ponovo prihvatio loptu i krenuo da “brani” DJB i napada Đilasa i Jeremića preko svojih medija, Informera, Alo i drugih. Na ovo su ljudi na društvenim mrežama ponovo skočili da kažu: “evo prodali ste se, brani vas Informer”. I tako je završen ceo spin.
Umesto da sastanak bude o ozbiljnoj situaciji u Republici Srpskoj, da bude prilika da predsednik SNS-a okupi sve relevantne političke opcije u Srbiji u odbrani državnog i nacionalnog interesa, Vučić je zajedno s N1 uz svesrdnu pomoć Đilasa i Jeremića, od sastanka napravio igranku za opozicione glasače preko leđa Republike Srpske.

Osim ovog spina i duplog pasa između Vučića i N1, sastanak sa političkim predstavnicima Republike Srpske je bio ozbiljan razgovor o trenutnoj situaciji u Republici Srpskoj. Svi su govorili o ozbiljnosti situacije, izrazili zabrinutost. Od Srbije su čuli reči podrške i zahteve za jedinstvo.

Rezultat ovog jedinstava je došao nekoliko dana kasnije. Protivpravno postavljeni Visoki komesar Šmit je izgleda spreman “na neformalni sastanak s političkim predstavnicima srpskog naroda”. Dogovor svih političkih aktera iz Republike Srpske je da sastanka sa “personom koja se zove Šmit” može biti, ali ne u svojstvu Visokog predstavnika, i to samo ako se o tome dogovore sve srpske stranke. Sa njim se može razgovarati samo kao sa bivšim savetnikom, poslanikom i saveznim ministrom i to zajedno sa svim političarima iz Republike Srpske.

DJB se neće nikada baviti politikanstvom i spinovima, posebno po pitanjima od državnog i nacionalnog interesa. DJB se nikada nikome neće izvinjavati što štiti Republiku Srpsku. DJB Đilasu, Jeremiću i njihovim organizacijama neće zaboraviti ovo politikanstvo oko Republike Srpske.


https://dostajebilo.rs/blog/2021/07/29/inckov-zakon-je-silovanje-prava-i-opasna-destabilizacija-regiona/

https://dostajebilo.rs/blog/2021/07/30/djb-predsednik-srbije-da-pozove-sve-relevantne-politicke-aktere-na-sastanak-o-republici-srpskoj/

 

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar