Људска права Правосуђе Саопштењe

Уставни рок од 60 дана прошао, а бирачи се и данас изјашњавају о референдуму

С обзиром да члан 203 став 8 Устава Републике Србије прописује да се грађани на референдуму изјашњавају најкасније у року од 60 дана од дана усвајања Акта о промени Устава, као и да је Народна скупштина тај акт усвојила 30. новембра 2021. године, рок за ово изјашњавање истекао је 29. јануара. Несхватљивим пропустом и игноришући ову одредбу Устава, РИК данас – 2. фебруара – спроводи гласање на бирачком месту 59 на Вождовцу.

РИК до данас није донео ниједно решење о проглашењу било каквих резултата референдума на било ком бирачком месту. Чињеница да нема решења чак ни о прелиминарним резултатима референдума, ово данашње гласање и сва решења РИК-а о данашњем гласању јасно доказују да изјашњавање гласача још увек траје и да није завршено, што значи да је пробијен уставни рок и да Акт о промени Устава није потврђен у року.

Суверенисти су у својству званичног организатора референдумске кампање поднели званичан захтев Ивици Дачићу да Народна скупштина по сили Устава констатује да референдум није спроведен, те да Акт о промени Устава више не производи правно дејство.

Власт пребацила одговорност за приговор Суверениста на суд у Крагујевцу – извршен акт правног насиља

Референдум пао због протека рока из члана 203 став 8 Устава: Суверенисти поднели захтев Дачићу да Народна скупштина по сили Устава стави ван снаге Акт о промени Устава

Поднешена жалба Управном суду на незаконито решење РИК-а

Анализа тока, контроле и резултата референдума