Autorski tekst Politika

Godina prekretnice: poslednji voz za Srbiju

Partokratija je razorila Srbiju i polako je ubija. Izjeda njen identitet, dostojanstvo, suštinu. Dozvolimo li partokratiji da dovrši započeto i u potpunosti uzurpira državu, od Srbije neće ostati ništa. Horde bahatih partijskih kadrova, Vučićevih ili Tadićevih svejedno, duže se od decenije uvlače u sve pore društva i kao rak uništavaju zdravo tkivo. Partokratija je u našoj zemlji napravila sebi državu.

Dok se pametni, plemeniti, sposobni, ljudi s integritetom povlače pred hordom, Srbija postaje farma jeftine radne snage, a deca i unuci sreću traže u tuđini. Pokoljenja nam neće oprostiti ako Srbiju ne izvučemo iz živog blata pljačke i poniženja.

Propadanje Srbije može se zaustaviti samo ako se zdrave stranke levice, centra i desnice, okupe oko oročenog, konkretnog, konsenzusom postignutog, najnužnijeg plana za spas Srbije i pobede na predstojećim izborima.

Da bi se sproveo plan, mora dakle pobeda na izborima. “Proevropska” koalicija može jedino da se bori za cenzus. Pobeda je moguća samo konsenzusom zdrave levice, centra i desnice. Biračko telo se značajno okrenulo u desno i bez desnice pobeda, a samim tim i sprovođenje plana, ne bi bili mogući. U redu je biti za EU i put Srbije prema Zapadu ili evroskeptik i naginjati Istoku. Međutim, nije u redu da se pod plaštom politike krade, pljačka i otima, partijski zapošljava, zavodi medijski mrak, urušavaju pravosuđe i nezavisne institucije sistema, kupuju diplome i glasovi, plagiraju doktorati i zastrašuju građani.

Ovako okupljene stranke moraju da ostave ideološke razlike po strani i naprave jednogodišnji plan za uvođenje reda u Srbiji koji će ponuditi građanima na predstojećim izborima na svim nivoima. Kada od građana dobiju jednogodišnji mandat da formiraju tehničku vladu, sprovešće isključivo plan i stvoriti preduslove za fer i slobodne izbore. Nakon godinu dana i uvedenog reda, raspisaće nove izbore na svim nivoima, na koje će levica, desnica i centar izaći zasebno. Tada, na tim novim, slobodnim i fer izborima, građani će birati između proevropskih i evroskeptičnih programa i različitih sistema vrednosti.

Sve što ove stranke imaju zajedničko stoji u planu. On jedino može biti rezultat konsenzusa. Jedino što se traži od građana je mandat za tehničku vladu koja će sprovesti plan. Ne mandat da vlada, već ograničen mandat da se urade unapred poznate stvari. Stranke levice su tu da čuvaju vrednosti koje su bliske biračima levice, stranke desnice čuvaju vrednosti desnice, a stranke centra da ne skrenemo ni levo ni desno. Plan je zajednički imenitelj. Jedino tako je i moguće udružiti levicu, centar i desnicu, koji imaju često potpuno različite sisteme vrednosti. Jer postoji veći i važniji cilj: valja nam prvo spasiti kuću da bismo mogli da razgovaramo o njenoj budućnosti.

Ovakav savez stranaka sa različitim sistemima vrednosti ima smisla samo ako postoji verovatnoća za pobedu na izborima i sprovođenje plana. Savez levice i centra, ili centra i desnice, ne bi mogao da postigne cilj. Takvi savezi bi bili interesni, cenzus savezi. Pokret “Dosta je bilo” za takve ili slične saveze nije zainteresovan.

O svakoj tački plana moguće je razgovarati i dogovarati se, dodavati nove i oduzimati neke, ali plan mora biti donet konsezusom, oročen na godinu dana i beskompromisno sproveden. Tehničku vladu prekretnice, ograničenog mandata, činiće najbolji koji su spremni da se angažuju.

Srbija već dugo vremena ide u pogrešnom pravcu. Moramo da stanemo i da promenimo smer jer srljamo direktno u ambis. Ovo je predlog za spas Srbije. Jedini koji mi u ovom trenutku vidimo. Ukoliko nema dovoljno mudrosti, političke zrelosti, manjka sujete, osećaja za sudbonosan trenutak u kome živimo i dalekosežnost posledica po pokoljenja koja dolaze, shvatanja da trenutno nevažne razlike moramo da stavimo sa strane, oberučke prihvatimo plan, sakupimo relevantnu, zdravu levicu, centar i desnicu i sačuvamo kuću, pokret “Dosta je bilo” neće ulaziti ni sa kim u parcijalne ili drugačije koncipirane koalicije. Na izbore ćemo izaći sami.

U godini prekretnice treba uraditi sledeće:

 1. Uvesti POTPUNU transparentnost rada javnog sektora Zabraniti potpisivanje tajnih ugovora. Za ceo javni sektor objaviti sve potpisane ugovore, mesečno objavljivati ko dobija novac od države,  javnih i državnih preduzeća, svih zdravstvenih, kulturnih, prosvetnih i svih drugih ustanova. Objaviti sistematizacije radnih mesta i merila radnog učinka za ceo javni sektor.
 2. Popisati i proceniti SVU državnu imovinu
 3. Doneti nove izborne zakone: direktni izbori za predsednike opština i gradonačelnike, veći cenzus za koalicije, ravnomerna teritorijalna zastupljenost, nov zakon o finansiranju političkih stranaka
 4. Nov zakon o medijima i slobodnom političkom pristupu medijima
 5. Zakon o poreklu imovine
 6. Ukinuti subvencije stranim investitorima Ne postoji razlog da strani investitori budu privilegovani u odnosu na domaće. Fokus ekonomske politike je domaća privreda.
 7. Uvesti red u javna preduzeća. Javni konkursi za sve direktore
 8. Ukinuti protivustavno smanjenje penzija. Vratiti oteto.
  Dug prema penzionerima pretvoriti u državne obveznice sa kamatom. Vojnim penzionerima uskladiti penzije u skladu sa odlukom Ustavnog suda sa kamatom. Reforma penzionog sistema.
 9. Vratiti plate u javnom sektoru na nivo pre smanjenja krajem 2014. Dug za otete plate, kao i za solidarni porez, pretvoriti u državne obveznice sa kamatom.
 10. Raskinuti ugovor za Beograd na vodi
  Raspisati javni konkurs za urbanističko rešenje za Savski amfiteatar.
 11. Staviti van snage štetne zakone Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o konverziji zemljišta, Zakon o ulaganjima
 12. Povezati radni staž SVIM zaposlenim u firmama u restrukturiranju, privatizaciji i stečaju. Isplatiti zaostale zarade. Nije posao zaposlenih da naplaćuju doprinose. To je posao države. Staž se povezuje na nivou minimalca.  Zaostale zarade takođe. Deo iznad minimalca se konvertuje u vlasništvo nad preduzećem.
 13. Otvoriti široku javnu raspravu o pravosuđu, obrazovanju i zdravstvu Ove reforme se ne mogu sprovesti za godinu dana. Ali je moguće otvoriti raspravu o njima i uvesti transparentnost u njihov rad.
 14. Ukinuti pretplatu za RTS Izvršiti racionalizaciju. Trajno rešiti finansiranje. Ne plaća se naknada za prijem preko antene.
 15. Ukinuti overu zdravstvenih knjižica.
  Zdravstveno osiguranje za sve građane plaćeno iz budžeta.
 16. Smanjiti poreze i doprinose za trećinu u dva koraka Uvesti progresivan sintetički porez. Prvi korak sa početnom stopom od 20% sprovesti odmah. Drugi korak oročiti rastom poreskih prihoda. Povećati minimalac da prati poresko rasterećenje.
 17. Uvesti univerzalnu socijalnu zaštitu za sva domaćinstva bez primanja
  Svako domaćinstvo bez primanja bi dobilo socijalnu pomoć od 15.000 dinara mesečno, plus 5.000 dinara po dodatnom članu domaćinstva, tako da bi tročlana domaćinstva primala 25.000 dinara mesečno, a četvoročlana 30.000 dinara. Ceo sistem socijalne zaštite koji imamo danas bi zamenio novi univerzalan sistem.
 18. Postaviti temelje agrarne reforme: državnu zemlju obrađuju naši zemljoradnici uz ograničen posed. Vratiti sistem zadruga
 19. Završiti restituciju bez troška za budžet Vratiti oteto u naturi. Ono što ne može, vratiti kroz supstituciju.
 20. Rešiti problem kredita u švajcarskim francima Teret rasporediti između banaka i građana koji su uzimali kredit.

Godina prekretnice je jedino što je u redu da se ponudi više puta prevarenim, s pravom nepoverljivim građanima Srbije. Građani ne samo da više ne veruju političkim strankama, već i misle da promene nisu moguće. Da niko ništa ne može da promeni. Može, i ovo je jedini put ka pobedi

English version

Saša Radulović

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

144
Ostavite komentar

avatar
2500
88 Comment threads
56 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
103 Comment authors
IgorInteresujemseAntonTatjanaStanislava Recent comment authors
najnoviji najstariji
Igor
Gost
Igor

Svaka cast, samo gurajte!

Ivan
Gost
Ivan

Sušta istina ali i nerešiv problem. Narod ovo ne može da razime i neće da podnese žrtvu. On hoće da se nešto menja ali on sam neće da prihvati realnost i menja svoj pristup životu.

Petar
Gost
Petar

Jedino ne znam ko su ta „čistaa“ levica i desnica. Morali biste da reciklirate neke potrošene stranke. Ne znam da li je ovo realno. Bojim se da narod ne bi podržao takvu koaliciju. Vaši birači bi vas prvi naapustili kad biste ušli u koaliciju sa Tadićem, DSS ili Dverima

Arthas
Gost
Arthas

Pogresno razmisljanje. Neka idu u koaliciju sa kim god, sve dok uspevaju da izguraju ono sto su zamislili. Ideja je bitna, a ne ljudi.

Izborni sistem
Gost
Izborni sistem

Da li bi ovakav izborni sistem bio dobar za nas:
https://youtu.be/l8XOZJkozfI

Ideja je da narod u opštinama glasa tj. rangira konkretne ljude koji posle čine skupštinu.
Deluje dosta pravičniji sistem od ovog našeg sadašnjeg.

Biljana
Gost
Biljana

Dragi Saša kao tehnolog sam još pre desetak godina došla do ideje o tzv. ličnoj karti preduzeća sa aspekta smanjenja rada na crnom. Takođe sistem zadruga je pravo rešenje za razvoj poljoprivrede. Sa Vama se uglavnom slažem oko svega, ali mislim da bi kao što je i kod Vučića, i kod Vas kao i kod bilo koga iz trenutne opzicije zepelo oko tehnološkog razvoja što je okosnica jedne privrede. Ja tu imam neke ideje, ali ne želim da pripadam ni jednoj partiji, jer iz mog ugla gledanja svaka partija u opoziciji ima nešto u čemu je „mnogo jaka“ i ovo što vi predlažete je upravo neko moje viđenje rešenja. Međutim kod ovog rešenja postoji jedan veliki problem, a to je da koliko se mi trudili ili ne, iz nas ponekad izbija sujeta koju treba obuzdati. U opoziciji ponekad izbija retorika “ a la“ Vučić što svakako nije dobro. Zbog toga bi trebalo da postoji neko neutralno, neostrašćeno lice za program bilo koje partije, koje bi „izigravalo“ glas razuma i stalno podsećalo tehničku vladu na ovih dvadeset tačaka.

Nikola
Gost
Nikola

Bivsa vlast (Tadic), sadasnja (Vucic), braca po krvi (ratovi 90tih) Dacic, Toma N., Dikovic, VB, DB, onda tajkuni, interesne grupe i finansijski spekulanti pod kapom M. Dinkica…PRAVOSUDJE…POLICIJA…cine jednu mrezu koja se razvija od 1987 godine, svako o svakom zna sve i ucenjuju jedi druge i tako samo povremeno procuri neki snimak, neki dokument cisto da ga malo uplase i sve se brzo zataska. Zato imamo to da uvek biramo iste. Samo su ONI na televiziji, novinama…vecina glasaca koja izlazi na izbore veruje tim medijima i glasa po tome kako ih ANTENA usmerava. Na izbore je toj MREZI najvaznije da izadje njihovih ANTENO DIRIGOVANIH bar 40% glasaca. Apsolutno je nebitno koju partiju glasaju, da li je to DS ili SNS ili sateliti tih partija, vazno je da sistem PREZIVI. DOKAZ: Kostunicin ustav niko ne planira da promeni, Tadicevo pravosudje, Dinkicevu ekonomiju, Vucicevo informisanje…Vesic…itd. Bitno je da se glasa za nekog od tih opcija i MREZA je spasena i razvija se dalje. Poznajuci sve to mnogo je tesko da se neko suprotstavi takvom mehanizmu kada te nema u medijima, kada FB i TW svi shvataju kao salu, kada u malim sredinama bukvalno niko ne zna ko je i sta je DOSTA JE BILO. Mnogim mojim prijateljima i poznanicima kada pricam o Sasi oni se ne secaju da je i kada je bio ministar a kamo li sta je uradio. Ovi tkz. neodlucni i oni opet biraju na osnovu marketinga koji udara preko medija a koji sluzi da ih zadrzi kod kuca da ne izlaze na izbore jer su protiv gore pomenute MREZE. Zao mi je sto u ovih 20. tacaka nigde nisam video NAUKU i KULTURU za koje licno mislim da pored ekonomije jedini mogu da nas izvuku. To su ujedno i najvece zamerke DOSTA JE BILO sto u tim oblastima nisam video jasnu politiku pokreta.

dragica
Gost
dragica

Potpuno sam saglasna sa predlozima g-dina Radulovica,
Ali narod nije edukovan da nesto promeni , mediji su cenzurisani, tako da do obicnog coveka ne dolazi da se nesto promeni.

Aleksa
Gost
Aleksa

Da li mozete da kazete koje su to stranke sa kojima biste usli u tu tehnicku vlads od godinu dana.

Darko Vukovic
Gost
Darko Vukovic

Potpuno sam uveren da je ovo JEDINO rešenje za društveni preokret.
Nesreće nam nisu suđene.
Jedino MI SAMI sebi možemo pomoći.
Ja verujem u čestitost i pamet gosp. Radulovića i znam da će sa svojim timom uspeti.

JerryD
Gost
JerryD

Manje vise to je to, ali pitanje da li postoje ljudi koji su spremni da to odrade i budu dosledni i posteni da to odrade a ne kao i svi do sad da se okrenu ka svojoj licnoj koristi. Verujem da ih ima. Samo ima jedan veliki problem da li su oni svesni sta radi ova vlast. Bukvalno idu da ukradu glasove, okruzili su se Milosevicevim ljudima koji znaju kako se kradu glasovi, kako se novci iznose iz zemlje, i kako se radi sverc. Idu od kuce do kuce vuku ljude da idu na izbore, daju ulje, brasno, sirotinji koja je jadna na mukama i u neznaju. Narod jadan sludjen pinkom pojma nema sta ga je snaslo, padne u BG 13cm snaga svi dozive kolaps i traumu. Gde nas ovo vodi ko ce znati , ali ako se nastavi ovako verovatno ce doci do novog raspada drzave.Mozda ovo zvuci surovo ali sve smo to vec videli ali smo lako zaboravili.

dr Indi
Gost
dr Indi

Konkretan predlog koji pokazuje da se treba „udruživati“ samo oko programa zarad rešavanja problema. Kod ovog predloga nikako ne treba moguću koaliciju vezivati za ljude nego samo za program koji će dovesti do cilja. Sve pohvale i podrška za iznet predlog.

Mirko
Gost
Mirko

Poštovani,

S obzirom da je očigledno da biste sa Dverima pravili vladu, upravo se izgubili jedan glas i jednu dobrovoljnu agitaciju. Bojim se da će mnogi vaši simpatizeri krenuti tim putem.

Dosta je bilo
Gost
Dosta je bilo

Ne udružujemo se ni sa kim, nego pozivamo na dogovor o tehničkoj saradnji na oročeni period, tokom koga bi ideološke razlike bile ostavljene po strani, a fokus bio na neophodnom uvođenju reda. Nakon tog perioda, kada se stvore fer uslovi, održaće se novi izbori na kojima će sve stranke nastupati sa svojim ideološki obojenim programima. Ovo je jedini način da se danas, u uslovima diktature, pobedi diktator. Kuća nam gori. Valja nam gasiti vatru pre nego što krenemo u njeno dograđivanje.

Dragan
Gost
Dragan

Vi stvarno mislite da narod hoce da za godinu dana ponovo ide na izbore? Svima je dosta toga i kojekakvih slicnih igrarija. Ako stvarno mislite da nesto promenite morate biti na vlasti ceo mandat. Ja za ovakve ujdurme ne zelim da glasam. Sve najbolje.

Arthas
Gost
Arthas

Otici na glasanje je 5 minuta posla. Samo se pre toga drzi iskljucen televizor mesec dana 🙂

Zivko Belic
Gost
Zivko Belic

Ja ovih 20 tacaka shvatam kao dobar markentiski potez za DJB. Neki ce mediji ovo morati objaviti i tako se ima sansa dospeti do veceg broja gradjana.
A licno mislim da je ova ideja neostvariva. Jer budimoi iskreni: kojoj je partiji u Srbiji bitna vlast zbog transparentnosti i boljeg zivota gradjana? Ja tu vidim samo DJB. Sve ostale partije zele vlast zbog fotelja i izbornog plena, a to su preduzeca. Osim toga i ta tehnicka vlada bi morala imati pravac putovanja. Kako taj pravac usmeriti zajedno sa Dverima, SRS ili DSS? I sami cesto govorite da se cisto i prljavo re moze mesati jer je rezultat onda uvek prljav. U cudu se pitam, koja to cista desnica postoji u Srbiji.

Mozda bi trebali malo vise pojasniti kako bi se vodila drzava za tu godinu dana. Jer ona mora imati premijera i ministre. Da li bi to bili politicari ili neki strucnjaci? Ako je ovo drugo ko bi ih postavljao. Ako je ono prvo mozete li si zamisliti predstavnika DVERI ili SRS kao ministra spoljnih poslova, ili ministra skolstva? Seselj na poziciji premijera ili MSP i eto novog rata sa komsijama u godinu dana.

Kako bi se uslo u ekonomske reforme (ili bar napravio plan) zajedno sa Levicom, koja nece da odvoji drzavna preduzeca od drzave?
Da li vi verujete, da ce neka od stranaka tih 20 tacaka zeleti potpisati?
Mislim da vi trazite ovako nesto da bi omogucili sledece fair izbore, sa slobodnim medijima. Jer bi sa slobodnim medijima verovatnoca dobijanja izbora za DJB u mnogome porasla. Tako da se ja licno dvoumim sta o ovoj ideji da mislim.

Ivan
Gost
Ivan

Šešelj odlično dešifruje političku kodifikaciju vremena i on bi sve mogao iznenaditi. Normalna stvar ako oseti realnu snagu ideja. Narod je spreman na velike zaokrete. Šešelj to razume i može pravilno protumačiti!
Izgleda blesavo, ali pratite aktivnost tog političara. On je prelazio iz jedne opcije u drugu zadržavajući neokrano svoju harizmu. Oseća ogromnu energiju u narodu i ne bi bilo iznenađenje da je on pokrane.
Sve je to politika.

Zoran Hudak
Gost
Zoran Hudak

Nadajmo se da postoje takva mudrost i zrelost. I da nema sujete.

ovozemaljka
Gost
ovozemaljka

Ne mislim da je ovog trenutka najvažnije hoćemo li u EU ili ćemo se okrenuti Rusiji. To je pitanje kasnijeg opredelenja. Ovo kažem zato, što mislim iskreno, da je prva stvar oko izbora, da se uspe u jednom. A to je, da više ne upravljaju nama kao narodom i ovom zemljom niko od onih koji su već pokazali svojim delima koliko vrede, i šta su ovoj zemlji i nama narodu, uradili. E sad, ima li dovoljno ovih drugih? Pogotovu, ako se usitnite, onako pojedinačno. To ne miriše na dobro. Sve partije koje misle da su one same po sebi važnije, da su iznad Srbije, i ne trebaju da uspeju. Sve je to onda nešto lično. Sve je to i opet Kurta-Murta. A to ne može biti jače od onog najvažnijeg. Zaboga, ako nekoliko partija, hoće istinski dobro za ceo narod, pa, idite na izbore kao jedno, krupno biće. Onda možda i možete da se nosite sa zlom. Koje uključuje i krađu izbora, što je ovde uobičajena praksa.Eto, npr. ako ta neka Republikanska stranka sa Sandulovićem, zaista ima toliki broj ljudi koji ih podržavaju, pa Narodna mreža sa Glišićem, Dosta je bilo sa vama g-dine Radulović, pa Srpski preporod dr. Komazeca, pa grupacije kao što je ona g-dina Dragaš Branka, i ovima slični, sve one grupe građana, koje se čini se da hoće DOBRO NARODU, svi idite pod JEDNOM ZASTAVOM, da ja i mnogi drugi, možemo biti sigurni da ćete sigurno uspeti. Nismo slepi, ni ludi, ni glupi, znamo da ološ vlada nama već 20-ak godina. Ali zaboga, dajte ljudi, vidite da se uortačite, da se već jednom za svagda rešimo LOŠIH, pa da vidimo imamo li bar šansu za nešto BOLJE. Spas Srbije je sada ulog. Ništa manje. A vreme leti. Danas, nije najbitnije koja stranka mene ili nekog drugog najviše oduševljava, čak i ako pređe cenzus na izborima. Najbitnije je jedinstvo u jednom: DOBRO protiv ZLA. Ali gospodo, pri tom, zaštitite i sebe i nas, kao narod, od nekog tamo DOS-a pod drugim imenom. Jer, pokazalo se, ni to više ne želimo, sigurna sam. Dakle, lideri, budite na visini zadatka. ZAJEDNO. Ako vi zajedno, ne budete kao dobro iznad zla, Srbija je definitivno gotova, propala zauvek.To valjda niko normalan ne želi.

Zivko Belic
Gost
Zivko Belic

A sta cemo u Rusiji? Da delimo Diktaturu? Pa imamo je vec ovde?

Žika Živanović
Gost
Žika Živanović

Mozete li da pojasnite malo stavku 19. tj. „Ono što ne može, vratiti kroz supstituciju.“ O kakvoj supstituciji je rec.
Isto me zanima kako cete ostvariti dogovor o raspisivanju izbora nakon godinu dana, kad ako se dobro secam, je to bilo i DOS-ovo predizborno obecanje pa izbori nisu raspisani kad je Djindjic postao premijer?
P.S. Zanimljiva ideja i za pohvalu.

Ivana
Gost
Ivana

Kao razočaranom bivšem glasaču DS-a naravno da mi je teško prihvatiti udruživanje kako sa desničarima tako i sa DS-om i njegovim fragmentima. Ipak, dovoljno verujem u gore navedene ciljeve da to nekako progutam, ali ne znam da li će to moći i ostali.

Ono u šta ne verujem je integritet političkih aktera sa kojima bi to udruživanje trebalo da se sprovede. Mislim da će svako od njih potpisati bilo šta samo da bi mogao da se dograbi vlasti i prisvoji partokratske privilegije za sebe. Plašim se da će sve to samo baciti ljagu na nas. I dan danas je glavni argument protiv Saše to što je bio ministar u Dačić-Vučićevoj vladi, bez obzira što je podneo ostavku, bez obzira što nije sa njima bio zbog ideološke sličnosti. Ciljevi zbog kojih smo se udružili sa nekim se zaborave, pamti se samo da smo se udružili sa njima, ergo da smo isti kao oni.

vesna
Gost
vesna

Sve je to lepo sto pisete,ali postoji velik problem,kao sto ste rekli treba pobediti na izborima.Nasem narodu je mozak ispran,SNS je ubedjen da ce pobediti sa jos vise glasova nego prosli put zato su i odlucili da raspisu izbore.Prava i jaka opozicija nepostoji u Srbiji.svi su se vec iskompromitovali,i to malo glasova sto nece otici SNS-u rasplinuce se na druge partije,tako da se bojim da ce imati tek sad dominaciju.Samo znam da ako nebude bilo jedinstva u opoziciji,da ako se ne ostave licni interesi po strani,tesko nama,ali opet bicemo sami sebi krivi jer kako kazu ,,kako sejes tako zanjes,,od mene imate glas i podrsku,samo da se ova agonija zavrsi,da malo krenemo sa mrtve tacke,nikad gore nismo ziveli,nama ne trebaju price ni obecanja nego konkretno da se nesto radi ali pozitivno,a ne da se uzima i ovo malo bede kao sto je uzeto od plata i penzija.

Branimir
Gost
Branimir

Ovde je nabrojano mnogo mera koje ispravljaju tuđe greške (izvršne vlasti) i koje na kraju svi, a najviše privreda plaća. Tako može do sutra.
Na kakvoj formalnoj i ličnoj odgovornosti izvršne vlasti će pokret insistirati? Šta se sada može uraditi a šta treba unaprediti?
Npr.
Interesuje me ko odgovara i koliko, kada se ustanovi da je neki zakon protivustavan ili mera protivzakonita. Npr. neki odbor za ustavna pitanja prosledi zakon u skupštinsku proceduru, koja ga usvoji, a onda se ustanovi da to bas i nije tako ili neki ministar sprovede reformu koja na kraju bude pogrešna i mnogo košta (npr. reforma pravosuđa). Prethodno su silne radne grupe i eksperti radili i verovatno naplatili svoje usluge savetovanja i sl. a to na kraju ispadne pogrešno. Ti se eksperti ponovo javljaju i rade kao da ništa nije bilo.
Koji su objektivni mehanizmi sprečavanja, kontrole i kažnjavanja (npr po službenoj dužnosti). Rezultati izbora, ma kakvi bili, nisu nikakva kazna koja će sprečiti da se neodgovorno ponašanje ponavlja.
Takođe, kakva je to pravda da poslanik koji je potpisao blanko ostavku kao narodni poslanik bilo kada ponovo bude predložen i biran za narodnog poslanika? O „bodrum“ aferi da i ne govorim.
Mislim da biračko telo ne shvata težinu ovih stvari. Odsustvo ozbiljnih sankcija za ove pojave je nedopustivo za očuvanje demokratije.
Konkretan stav pokreta o ovim temama bih voleo da vidim u gornjem članku.

Popular
Gost
Popular

Ta vlada vodila bi nekom obliku senatus consultum de re publica defenda, koji je na neki način zamena je za jednogodišnju diktaturu većine sa značajnom razlikom što bi ona imala legalitet na osnovu izbora, odnosno volje naroda-ne bi bila nametnuta već tražena od strane naroda. Ona je potencijalno opasna na domaćem nivou jer je takvu vlast lako zloupotrebiti, ali takođe i na međunarodnom nivou jer bi izazvala paniku u međunarodnim odnosima ukoliko svet nije upoznat sa programom „prelazne vlade“. Cilj ovakvog vida diktature (ova reč ne mora imati posve negativnu konotaciju) je upravo izbeći diktatora-pojedinca i stoga vaša vlada, ukoliko želi da pokaže apsolutnu transparentnost, ne bi trebalo da ima funkcije premijera i predsednika u tih godinu dana. Voleo bih da vidim kako će biti sproveden, ako ništa drugo ima jedno 2000 godina od kad je poslednji put izglasan. Pritom, malobrojan smo narod, svako svakog zna, i republička demokratija bi trebalo da nam bude luk i voda. Ugledajmo se na one koji su taj sistem izmislili. Republički Rim je jedinstven istorijski primer kako ljubav prema otadžbini pravi od malog naroda veliki. Danas da bi bili veliki ne moramo osvajati, dovoljno je osvajati tržišta, osvajati životni standard i odlikovati se vrhunskim kulturnim, naučnim i sportskim rezultatima, rešiti postojeće sporove oko državne teritorije. Naravno, danas svi državljani zemlje imaju glasačka prava, ali moglo bi se veoma lepo urediti ko glasa o kom povodu uz valjano objašnjenje i zašto.

Miki
Gost
Miki

„….cine jednu mrezu koja se razvija od 1987 godine,“ Ako je ova konstatzacija tačna, predstoji nam rumunski scenario.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Jedino sto mi se ne svidja u ovom tekstu je naslov ?!
Godina prekretnice, svaka godina nam je godina prekretnice, stalno smo na nekoj prekretnici ??

Jako mi se svidja ova kampanja koja propagira glasanje za procedure, a ne za ljude. Upravo zbog toga na Zapadu ljudi ne znaju ko im je na vlasti – jer ih ne interesuje.

Zivko Belic
Gost
Zivko Belic

Tako je! Tamo se glasa za politicki program, a ne za Vodju.

Milan
Gost
Milan

Raduloviću, doviđenja. Sad mi je lakše da se odlučim za emigraciju. Pogazili ste sve sopstvene principe i spremate se za trule kompromise. Moj glas ste izgubili!

Tasha
Gost
Tasha

Sve u svemu ovo je ok. Nije savrseno, ali makar okvirno vidis za sta se covek zalaze.

Slavko
Gost
Slavko

Ja sam u „vrednosnom“ smislu desno u odnosu na DJB i to je jedni razlog što nisam član pokreta. Nikada nisam bio član ni jedne stranke. Sa ovom konkretizacijom gospodina Radulovića dobili ste jednog novog glasača. Međutim i ja sam kao i neki drugi komentatori, koji za razliku od mene zvuče kao bivši simaptizeri Građanskog saveza ili LDP-a, vrlo rezervisan prema mogućnosti da bilo ko i „levo“ i „desno“ od DJB prihvati Radulovićevu platformu. Prvo. ljudi su kod nas generalno vrlo ostrašćeni kad je u pitanju politika pa političari uglavnom imaju ostrašćenu retoriku. Drugo, svi koji mogu da pređu cenzus su deo problema koji je targetirao gospodin Radulović. Plašim se da se taj problem zove Udba – imamo mi bogataše koje vuku konce iz senke mnogo pre 1987. Međutim, svaka čast za pokušaj. Zbog njega jedan apstinet izlazi na izbore. Verovatno ćete zbog tog pokušaja izgubiti veći ostrašćenih deo hard kor obožavatelja – EU talibana – većih katolika od pape, ali to je jedini način da omasovite podrušku ovoj preciznoj platformi – poslednjoj liniji odbrane zdravog razuma. Isto tako su Dveri izgubile deo svojih talibasnki pristalica ulazeću u koaliciju s DSS-om, ali to je jedini način da uđu u skuptšinu. Koliko čujem Vučić ih je već korumpirao. Nadam se da pogrešno čujem. Isto tako se, posle ove objave gospodina Radulovića, nadam se da će i Levica Srbije u skupštinu, ali čini se da od toga nema ništa.

Zika
Gost
Zika

Svaka cast Sasa, ostani dosledan do kraja i imas moj glas. Pozdrav iz Toronta.

Siniša Živković
Gost
Siniša Živković

Oduševljen sam ovim predlogom i mislim da je u datoj situaciji ubedljivo najispravniji. Predlog je pošten, pametan, s tačno navedenim stavkama šta treba i mora da se uradi. Opozicione stranke koje ga ne prihvate i nisu prava opozicija, to su stranke kojima je jedino stalo do same vlasti, a ne i do promena u Srbiji.

Nenad
Gost
Nenad

Poštovani g-dine Raduloviću, u vašem planu nedostaje doslednost. U početku vašeg teksta, kao i svom dosadašnjem političkom delovanju, sa kojim se uglavno slažem, pominjete kao glavni uzrok našem katastrofalnom stanju tzv. partokratiju, sa čime se u potpunosti slažem, a zatim. dalje. pominjete tehničku koaliciju sa „zdravim snagama levice i desnice“. Meni nije poznato da u političkom miljeu postoje, sem vašeg pokreta, takve zdrave snage, sem ako niste mislili na tu istu parokratiju. A ulaziti sa njima u nekakve koalicije je jako loše, jer partokratija bi sve potpisala i obećala samo da dobije neko parče vlasti, a posle bi, kao više puta do danas, sve pogazila. To bi uništilo i ono malo poverenja u mogućnost pojave nekih zdravih snaga i dodatno nas prikucala za dno rupe u kojoj se nalazimo. Mislim da je to loša ideja, ne naglite u želji da okončate ovu agoniju, bolje se strpeti još koji izborni ciklus, a u međuvremenu, raditi na okupljanju takvih zdravih snaga. Mislim da bi trebalo više da se usmerite ka mladima, naročito obrazovanijem delu mladih, studentima i, što da ne, srednjoškolcima, jer su oni buduća naša elita, koja sada više razmišlja kako da ode iz ove zemlje. Setite se da su oni odigrali značajnu ulogu u obaranju režima Miloševića.

Siniša Živković
Gost
Siniša Živković

Znaš, Nenade, verovatno si ti mlad čovek pa možeš da čekaš „još koji izborni ciklus“. Ja, brate, ne mogu, mator sam, ali to je samo jedan razlog. Mnogo ozbiljniji je razlog da, ako se ovako nastavi, više neće biti nikakvih izbornih ciklusa, živećemo u diktaturi.

Nenad
Gost
Nenad

Teško da sam sa 59 godina mlad. Baš zato znam što to predlažem, jer sam to već ovde doživeo, razne ideje o ujedinjenju opozicije radi rušenja Miloševića, a to vreme nije bilo ništa lepše i lakše nego sadašnje, zar ne? A kada su se napokon nekako ujedinili (uz „malu“ pomoć naroda koji je masovno izlazio na ulice) i srušili SM-a, jedino što se promenilo su ljudi na vlasti. Ti ljudi, ta sadašnja partokratija, nikako nemaju kredibilitet, a sigurno ni želju, da naprave suštinske promene za koje se zalaže pokret Dosta je bilo. A ako bi se to doista dogodilo, to bi definitivno ubilo veru naroda da u mogućnost da se nešto dobro ovde može dogoditi. Zato kažem da treba tražiti podršku među normalnim, poštenim, skromnim ljudima, makar to i duže trajalo od sadašnjih izbora.

Jasmina
Gost
Jasmina

Obratite pažnju na važnu stvar: Nisu dovoljna obećanja. Ovaj plan podrazumeva da je potpuna transparentnost dokazana za svaku eventualnu opciju koja je negde na vlasti. Dokazana, sprovedena: objavljeni ugovori, izvrsenja budzeta…

Dušan
Gost
Dušan

Predlažete nove izbore za godinu dana? Pucate sebi u nogu.
Treba da predlažete program, nađete ljude od integriteta koji žele da ga sprovedu, i to će narod podržati na izborima. Pružite nam alternativu ovoj recikliranoj političkoj mašineriji. Imate šansu i da iskoristite manu srpskog mentaliteta da često glasamo kao narod protiv, a ne za nekoga.
Sama vlast je dala dovoljno razloga zašto da glasamo protiv iste, ali vi treba da usmerite ljude zašto da glasaju za vas, a ne da ostanu kući jer nemaju alternativu koja nije već dokazano bila loš izbor.

Ivan
Gost
Ivan

Vreme od godinu dama je interval konsolidacije na političkoj sceni. To vreme je neohodno za trežnjenje naroda od 25 godina zablida.
Za to vreme će se iskristalisati zdrava politička platforma koja daje mogućnost građanima da jasnije sagledju put kojni treba ići.
To vreme je jasno odvajanje žita od kukolja, vreme sazrevanja kolektivnog uma.To je neophodan uslov za preokret. Narod ne može da sagleda istinu jer su mediji blokirani slepilom gluposti.
Druga važna pretpostavka je da će u tom periodu pravi intelektualci iz zemlje i dijaspore uvideti smislenost svog učešća u izgradni neke nove prosperitetnije Srbije u kojoj se može normalno živeti.
Faktor konsolidacije od godinu dana je preko neophodan, to vreme možemo slobodno nazvati, verma dolaženja ksebi i akumulacijom svenarodne pozitivističke energije za čišćenje kuće.

Danijel
Gost
Danijel

A Kosovo i Metohija, a EU integracije, šta sa tim ? Ako ne stopiramo EU integracije, vratimo carine na našu robu, ne okrenemo se ka Kini i Rusiji u bankarskom, i vojnom smislu i ne prekinemo uslovljavanja MMF-a, od svega nema ništa!

Milosh
Gost
Milosh

Mislim da je naivno misliti da se moze vlast samostalno formirati u visepartijskom sistemu(osim ako niste SNS koji uvodi diktaturu). Zbog toga verujem da je ovaj predlog posten. Dok god se DJB drzi principa koji su u tekstu pomenuti, sve opcije postizbornih koalicija treba uzeti u obzir. Mi stvarno klizimo u diktaturu, a to nikako ne moze biti dobra stvar. Ako se vecito ceka savrsen trenutak, stvari mogu da dodju do nivoa gde posle nema nazad.

Dragan
Gost
Dragan

Podržavam sve napisano. Momentalno pronaći sredstva, načine, kanale, portale, krivine… da ova informacija dođe do milion ljudi. Verujem da će 900.000 prihvatiti ovo kao put kojim treba da se ide.

Slvester
Gost
Slvester

Ne mogu da prihvatim DJB jer se uporno trudi da negira dominantan uticaj svetksog imperijalizma i korporacija na ovom prostoru. Ne želi jasno i glasno da kaže da je u pitanju kolonijalizacija ovih prostora, i ne objašnjava zašto strani faktori daju podršku ovom ološu u Srbji već decenijama? Zašto Interpol ne zahteva hapšenja razniih mutnih likova, zašto je krajem 90-ih bilo crnih lista postavljenih od strane međunarodne zajednice, a danas je sve u redu? Na kraju, zašto niko ne uvodi sankcije Srbiji zbog kršenja svcih demokratskih i pravnih principa, kao i apsolutno nenormalne korupcije? Za sve ovo treba prećutna i vrlo jasna podrška stranih faktora, i naša partokratija je očigledno ima. A Saša o tome minimalno govori, i prebacuje loptu na domaći teren, kako od nas sve zavisi. A dovoljno je bilo da u bilo kom trenutku Svet zavrne slavine, i ova kvazidržava bi stala!

Siniša Živković
Gost
Siniša Živković

Slušajte, Silvesteru, vaš komentar je zaista neumesan. Prvo, promašili ste temu – u tekstu se govori o privremenom udruživanju opozicionih snaga radi skidanja Vučića sa vlasti, a vi govorite o pokvarenosti zapadnih političara. Pa naravno da su i oni pokvareni, svi su političari više ili manje pokvareni, a sve zemlje gledaju samo svoje interese. Interes i SAD i EU je da ovde ne bude više ratova, više ih se ništa ne tiče jer smo potpuno nebitni i zato privremeno i trpe ološ na vlasti. Drugo, zamerate Raduloviću što dovoljno ne ukazuje na to da politika mnogo više zavisi od stranaca nego od nas. A ja sam uveren da je to veoma dobro upravo zato što će sutra, ako na vlast dođe, Radulović takođe veoma mnogo zavisiti od tih stranaca – zašto im se dakle sada bespotrebno zamerati? I čemu uopšte ovo vaše pisanije, zar zaista mislite da Radulović sve to ne zna i da mu vi otvarate oči?
Ne samo vaš komentar, nego i neki drugi ukazuju na ozbiljan nedostatak volje da se u Srbiji promeni dosadašnja katastrofalna politika, ukazuje na neuviđanje činjenice iznete u naslovu – da je ovo zaista poslednji voz za Srbiju, da će Vučić ako dobije još četiri godine vlasti Srbiju definitivno uništiti i da će posle toga bilo kakvi izbori biti izlišni: čemu izbori u državi koja praktično neće postojati. Apelujem na sve čitaoce ovog sajta da predlog o privremenom udruživanju opozicije i sastavljanju tehničke vlade prihvate jer rascepkane stranke neće preći ni cenzus. A predlog je i pošten, i pametan, i potpuno svrsishodan.

Student
Gost
Student

Tekst je lijepo napisan, ali uzdrzao bih se od grandioznih naslova tipa „biti ili ne biti“. Bojim se da DJB gubi dio biraca kojima se stavovi pokreta cine pomalo radikalni, a ciljevi neobjektivni. Njih upravo plase rijeci kao sto su „poslednji“, „potpunu“, „svu“, „svim“.

Slavisa Zivkovic
Gost
Slavisa Zivkovic

Ovaj potez Vucica,je sve ostavio zatecenim.Niko nije spreman za izbore osim vladajucih stranaka. Stranke opozije koje su do sada ucestvovale u vlasti, ili na bilo koji nacin participirale u njoj, nemaju nikakav moralni kapacitet da se sa njima pravi bilo koja koalicija.Nazalost od ostatka opozicije. A tu mislim i na Radulovica, vecina ce imati problem sa finansiranjem same kampanje, i mobilizacijom birackog tela. Jako je malo vremena a ne postoji jasan koncenzus oko kljucnih pitanja o kojima se ostatak opozicije suocava, a to je rascepkanost po pitanjima EU,trzisna ekonomija,Istocni blok itd
Licno mislim,da je jedino resenje izlazak na izbore sa koalicijom koja ce definisati obavezujuci dokument sa pitanjima koja se ticu strateskog opstajanja nase drzave i stvaranja opozicionog balansa vladajucim strankama. Koliko sam razumeo Sasin predlog, on upravo razmislja u tom pravcu, fokusirajuci se na uspostavljanje pravnog poredka u Srbiji i zaustavljanje bezobzirne pljacke ovog naroda. Sasi bih predlozio da sasatavi dokument koji ce defiňisati minimum kriterija za uspostavljanje koalicije,iskljucivo na moralnim i etickim principima, ko moze a ko ne, i defiňisati X tema koje ce okupiti sve nezadovoljne i zbunjene gradjane, koji su rastrkani po x stranaka i udruzenja.Teme koje bi okupile gradjane moraju biti precizno defiňisane, i da svaka osoba koja ucestvuje u u toj koaliciji ili „vremenski ogranicenom udruzenju“ moraju da ispune sve potpisane obaveze. Iz tog razloga je jako vazno osloviti moralno kredibilne ljude da podrze ovu vremenski ogranicenu koaliciju, koja če bar na izvesno vreme imati snage da teme od kljucnog znacaja sa drzavu, sacuva od uňistenja. Da budemo realni, svima je jasno da u Srbiji ne postoji politicki zivot koji b i bar malo licio na demokratski organizovaňo drustvo. Sve se svodi na pljacku, i politicko sibicarenje. Zato nema smisla trositi energiju na klasicno organizovanje kampanje, i na dosad vidjen nacin pokusaja osvajanja mandata u skupstini. Potrebno je okupljane oko odredjenog broja tema sa odredjenim i preciznim mehanizmima,limitiranim samo u cilju ocuvanja i zaustavljanja bezobzirnog urusavanja kompletne zajednice. Od pocetka je vazno da svi u Srbiji znaju da je ta koalicija organizovana na oroceno vreme sa jasnim zadacima. Na prvom mestu se obratiti moralno ispravnim pojedincima koji ce da pristanu da na odredjeno vreme budu „cuvari blaga“, koje nam je jos uvek preostalo, dok ne dodje vreme kad ce se rekonstruisati cela drzava. Po meni je to maksimum sto se moze uciniti posle ovih izbora, sve drugo je zamajavanje. Ovu koaliciju moraju da defiňisu ciljevi , niposto suhoparna politicka ambicija i u ovom trenutkubezpotrebno politicko filozofiranje. Sacuvati drzavu od pljacke i uvodjenje reda je tema broj jedan. Ovaj Sasin prelog moze biti pocetak razmisljanja o broju tema, jos samo uneti mehanizam okupljanja i principe udruzivanja, moralne i eticke.

Dosta je bilo
Admin
Dosta je bilo

Nas nije ostavio zatečenim. Znali smo to oduvek. Saša je o ovome govorio još sredinom prošle godine. Pogledajte njegov tadašnji nastup na N1.

Student
Gost
Student

Dobro ste predvidjeli, ali zanima me koje su to zdrave politicke opcije osim DJB? To se ne navodi u statu, a ja sam ne znam nijednu.

Nikola
Gost
Nikola

Da bi Vam bilo jasnije, preporučujem Vam da glasate na ovim izborima za Radulovićevu opciju pa ćete da vidite kako se stvari odmotavaju na svim nivoima i u svim pravcima. Jednostavno je ali je voljni momenat ono najteže za postići. Dakle taj voljni momenat se dobija impulsom na izborima i poverenjem i stvaranjem novih poluga vlasti.

Kada promenimo sistem vrednosti odjednom će „Vatikan“ i „CIA“ da nestanu iz naših malih dnevnih života a ekonomija zdravog razuma jednog gradjanskog društva će sami da stvore put prosperitetu.

Zato mora da se glasa, nema belih listića. DOSTA JE BILO!

Darko
Gost
Darko

Dok god izborni zakon bude ovakav mi nećemo moći da glasamo i živimo u demokratiji. Posle izbora će doći do preletanja, kupovine glasova, pokupljivanja sa radnim mestima, pogotovo na lokalu. Političari promene po tri stranke u jednom mandatu. Vlast se nasilono menje prelaskom odbornika, a predsednik se u opštinama bira posredno, t.j. građani ga ne biraju. Pa ako je to demokratija, i pravila EU, onda nisam za nju.

Mirko
Gost
Mirko

Prvo i osnovno treba da znas sta je demokratija.Demokratija je najvece zlo ovog sveta.

Samo teokratija Srbiju moze da izvuce iz krize i samo uz teokratiju Srbija kroz odredjeni period moze da ojaca dovoljno da ne mogu da je ucenjuju.

Svaki stanovnik ove zemlje treba da zivi i radi po 10 bozijih zapovesti e kad to bude slucaj onda cemo biti najajca sila na balkanu a i sire.

Milan
Gost
Milan

Mirko, idite u manastir i zamonašite se. Ovo je sekularna država. A u ovom programu bi trebala da stoji još jedna tačka: Sedište patrijarha da se vrati u pećku patrijaršiju. Svi neraspoređeni sveštenici, koji nemaju svoju parohiju hitno da se upute u kosovske manastire. Crkva pod pritiskom države da reši probleme pedofilije, enormnog bogaćenja i bahaćenja sveštenstva i da se uvede paušalno oporezivanje sveštenstva.

Aleksandra
Gost
Aleksandra

Svakakve gluposti…pa hoce li Bog mozda da se kandiduje i da pobedi. Religija je opijum za nepismene i sredstvo za manipulaciju. Tako je bilo i bice. Za sad ne placaju porez…zamislite da dodju na vlast. Crkva i popovi treba da budu tamo gde im je mesto. Obrazovanje nas samo moze izvuci…a ne ispiranje mozga!

Zivko Belic
Gost
Zivko Belic

Jadnicak.

Branko
Gost
Branko

Od mene i moje porodice imate glasove, bez obzira kakve koalicije budete pravili. Po meni poenta ovih izbora je skloniti ovo zlo sa vlasti, jer ako oni ostanu jos 4 godine, svima nama se crno pise!

Marko
Gost
Marko

Privukli ste relativno veliku paznju. Ja to smatram dobrim pocetkom.

Mirko
Gost
Mirko

Srbija je zaista na istoriskoj prekretnici. Ići na izbore bez i malo uslova za fer izbore je suludo. Uz to ići u totalno razbijenoj i „posvađanoj“ opoziciji je besmisleno. Činjenica je da DJB izvesno odstupa od svog stava ranije izrečenog, da neće ići u koaliciji na izbore. Ali je i činjenica da ne ostupa od svojih načela i koaliciju prihvata ograničeno. Takođe je činjenica da pojedinačno opozicija pa i DJB neće dobiti fer predizbornu kampanju. Prvenstveno nastupe u medijima sa nacionalnom frekvencijom. A ono što je najvažnije i niko još ne pominje a to je da razbijena opozicija neće ni izbliza moći iskontrolisati i sprečiti izborne krađe i mahinacije. Zaboravljaju se džakovi glasaških listića. Zaboravlja se nasilništvo na običnim tribinama DJB. Zaboravljaju se napadi na aktiviste DJB prilikom podele propagadnog materijala, nasilništvo na izborima i posle izbora, razne mahinacije i izborne krađe. Cenim da je racionalno podržati ono što je u tekstu predloženo i stoga ću ponoviti: realno moguće i pre svega nužno.

Milosh
Gost
Milosh

Kod jedne stvari je ovaj tekst ostao po malo nedorecen. Da li ovo znaci da je DJB spreman i na predizborne koalicije?

Gojko
Gost
Gojko

Mi smo kolonija krstaša. Marionetskom vladom upravlja kolonizator preko diplomatskih predstavništava. Ta vlada laže i ugnjetava sopstveni narod. To joj je zadatak. Radi sve ono što joj kolonizator naredi. Većina opljačkanog ide kolonizatoru. Ostatak deli taj marionetski režim. Naravno da radi protiv srpskih interesa. Ako izborima smenimo ovu vladu, izabraćemo istu, samo sa drugim imenima i glumcima. Treba prvo pobediti kolonizatora, a to ne možemo sami. Nadajmo se da se ta priča već uveliko odvija. Do tada ćemo slušati kojekakve latiničare i one koji imaju kintu u džepu, misleći da zbig te kinte mogu večno da nam trljaju nos: Srbi su ovakvi, te Srbi su onakvi. Mrš BRE! Srbi su narod ko i svaki drugi narod, i neće dozvoliti da budu večno zajahani. Živi bili pa videli.

Lily
Gost
Lily

Joj Gojko prosetaj malo napolju na snegu. Odalji se od kompjutera da ti se razbistre misli. Ceo globalni ekonomski sistem je napravljen tako da oni slabije prilagodljivi zaostaju. A mi smo strasno neprilagodjeni za bilo sta do za korupciju. I to nije krivica naseg naroda (osim u cinjenici da nismo imali dovoljno demokratskog istorijskog iskustva da znamo kakve nas zamke ocekuju pa smo u svaku upali) ali jeste krica sistema koji smo izgradili i koji moramo razmontirati. Nismo mi nesposoban narod ali imamo bukagije na nogama koji smo sami sebi nametnuli. Ajde prvo da pocistimo svoje dvoriste pa cemo posle mirne duse da lovimo strane lopove.

Hogar
Gost
Hogar

Tačke ovog plana privremene vlade su sasvim na mestu, ali ne mogu da se ne zapitam odakle nama novca da odjednom- vratimo penzije na pređašnji nivo, zdravstveno osiguranje za sve građane, ovako široko dati socijalnu zaštitu i socijalnu pomoć. Ako bi mi neko argumentovano dokazao da je za sve ovo moguće obezbediti sredstva a da to ne znači novo zaduženje države, ja bih bez kolebanja podržao ovaj program.
Pozdrav!

manula
Gost
manula

Saša je to već objasnio na mnogobrojnim nastupima, tribinama i tekstovima ……
Nadam se da niste potpali pod medijski uticaj režimskih medija?

Nenad Simić
Gost
Nenad Simić

Ako Saša Janković napravi stranku trebalo bi ići sa njim u koaliciju.

Dušan
Gost
Dušan

Čekajte, sve ovo lepo zvuči, ali ne bih rekao da je tako jednostavno. Šta je sa medjunarodnim odnosima, šta je sa pregovorima o Kosovu, šta je sa otvoranjem poglavlja? Nisam siguran da će sva ta pitanja i još mnoga druga koja mi sad ne padaju na pamet, moći da se zamrznu na godinu dana. Mogu da zamislim našta će to ličiti kada bude trebalo da se nađe zajednički koncenzus oko neke stvari koja nije unapred predviđena ili jasno definisana koalicionim dogovorom, a u relnonosti moralo bi da se dese više takvih stvari za godinu dana.
Sve u svemu pristalica sam DJB, ali sam jako skeptičan o svemu ovome. Nisam siguran ni da će uspeti da se formira ovakva koalicija, a ako se to desi, plašim se da će iz nje svi izaći kao gubitnici, još gore nego što se desilo DOS-u.

Dosta je bilo
Admin
Dosta je bilo

Kuća nam gori.

mirko
Gost
mirko

Nesumnjivo dobra ideja.Jedini nacin da Srbija napravi zaokret u zeljenom pravcu.Nazalost, tesko da ce se naci partneri za ovaj predlog. Zato “ u se I u svoje kljuse“. Realan cilj treba da bude census I ulazak u Parlament. Jedino losije resenje za Srbiju, od nastavka vladavine SNS-a, je vracanje na vlast „druzine“ Tadic,Pajtic, Zivkovic,Jovanovic Takva „promena“ bi znacila da u Srbiji sve ostaje isto.

Dejan
Gost
Dejan

Potpuno se slažem. Prvo treba ući u Parlament i dobiti širi pristup medijima i javnosti, da više ljudi sazna za vas i čuje vaše ideje. U ovom trenutku DJB je previše mali da bi bio noseća snaga bilo koje koalicije, a ako ne bude noseća snaga onda će ga iskusni političari i politikanti iz drugih stranaka lako iskompromitovati. Pisali ste o tome kako bi trebalo zabraniti predizborne koalicije, a sad nudite upravo to?! Držite se svoje ideje i čuvajte obraz da steknete poverenje većeg broja ljudi, pa se tek onda upuštajte u koalicione avanture.

Dejan
Gost
Dejan

P.S. Tek sad sam primetio poslednju rečenicu: „Na izbore ćemo izaći sami.“. Ne bi bilo loše da je podebljate. 🙂

Miloš Bošković
Gost
Miloš

„Ukoliko nema dovoljno mudrosti, političke zrelosti, manjka sujete, osećaja za sudbonosan trenutak u kome živimo i dalekosežnost posledica po pokoljenja koja dolaze, shvatanja da trenutno nevažne razlike moramo da stavimo sa strane, oberučke prihvatimo plan, sakupimo relevantnu, zdravu levicu, centar i desnicu i sačuvamo kuću, pokret “Dosta je bilo” neće ulaziti ni sa kim u parcijalne ili drugačije koncipirane koalicije. Na izbore ćemo izaći sami.“

Ukoliko svašta nešto, ONDA će izaći sami.

Dosta je bilo
Admin
Dosta je bilo

Ukoliko nije moguće okupiti se oko plana, pobediti na izborima i ostvariti plan, ići ćemo dužim putem, izaći ćemo na izbore sami, preći cenzus i sačekati naredne izbore.

Vlad
Gost
Vlad

Uf… Baš bih voleo da vidim oko čega može da se pregovara i dogovara sa Dverima, Šešeljem ? Ništa bolje ne bi bilo ni sa Tadićem, Živkovićem ili Jovanovićem… Ne znam ko je došao na ovu ideju, ali je ona totalna utopija… Podržavam Radulovića, ali ovo vam (nam) nije trebalo!!!

Dosta je bilo
Admin
Dosta je bilo

Bitan je plan. Šta imate da kažete o planu? Da li biste podržali okupljanje svih oko plana, kada biste znali da bi to okupljanje dovelo do pobede na izborima i do sprovođenja plana?
Desnica postoji u svim uređenim zemljama sveta. Postoji i kod nas. Ideološke razlike su normalne. Ignorisati to nije pametno. Valja nam razgovarati i tržiti rešenja.

Vlad
Gost
Vlad

Ne vidim oko čega bi mogli da se slože recimo Radulović i Šešelj ? Ili da na istom mestu uopšte budu Čeda Jovanović i Šešelj ili neko iz pokreta Dveri i Čanak, Živković, Tadić…

Jovan
Gost
Jovan

Evo recimo oko čega: https://www.youtube.com/watch?v=_PL97qMObeY

Moglo bi da te začudi da je Ekonomija nauka, i da postoje ljudi sa, maltene, opozita političkih vrednosti koji mogu da se slože oko nekih ideja u ekonomiji.

Moje mišljenje je da „Dosta je bilo“ treba da odabere duži, teži put, bez pokušaja ikakvih koalicija.

beli listic
Gost
beli listic

Jedini način da sprečimno da vodja (namerno malim slovima) ponovo dodje na vlast je da to izvedemo na sledeći način:

Na principu piramidalne prodaje – Dogovoriti se sa svim svojim prijateljima i rodbinom za koga ćemo glasati unapred! Objasniti ima da će jedino na ovaj način biti moguće pobediti sve ove prethodne i sadašnje lopove i na vlast dovesti nekog ko do sada nije bio na vlasti, ko nije kompromitovan i ko ima neke realne rezultate (iz privatnog sektora) iza sebe. Njih obavezno uvuću u tzv. piramidalnu strukturu da i oni moraju sve svoje prijatelje i rodbunu uvesti u ovaj krug. Na taj način se ti krugovi šire i pobeda je zagarantovana.

Mi smo već počeli sa svojim krugom!

Napred do pobede!

Milosh
Gost
Milosh

Voleo bih da nisam upravu, ali mislim da je ovo preuranjeno. Izgubicete poverenje koje ste stekli, bili upravu ili ne…

stevan
Gost
stevan

Drugi nacin ne postoji,Samo sirokom koalicijom je moguce srusiti Vucica.Ko da ceka jos 4 godine.Ja koji imam 30 godina vise ne mogu da cekam.U ovakvim uslovima pokret nece puno napredovati ni za 4 godine..Cim vas nema na prvom i pinku vecini nasih ljudi delujete neozbiljno.Pa znate koliko ljudi i ne zna ko je Sasa Radulovic.Mene je ova vest prilicno obradovala,pruzila mi nadu.Uz malo srece Vucic za par meseci odlazi u istoriju.

Mirjana
Gost
Mirjana

Odlican predlog.Samo da uspe!!!

ARSEN
Gost
ARSEN

Ovo je jedini način da se mirnim demokratskim sredstvima, putem izbora, skine sa grbače naroda, ovaj totalitarni i štetočinski režim. Situacija u društvu je, na žalost svih nas opozicionih učesnika dešavanja 2000-te god., mnogo gora nego tada. Ekonomsko beznađe, nezaposlenost i beda mnogo jače pritiskaju ceo narod, nego bilo kakva druga represija i sl. Tadašnji režim S.Miloševića, podržavala je značajna grupacija, neobaveštenih i izmanipulisanih, konzervativnih birača. Preostali, većinski deo, apstinirao je izbore ili je rasipao svoje glasove na mnoštvo drugih opozicionih stranaka. Tadašnji lider opzicije Z.Đinđić, shvatio je istorijski značaj izbora, pobedio sujetu i organizovao sve opozicione stranke, a na čelo DOS-a instalirao V.Koštunicu. Vuk Drašković nije uspeo da pobedi sopstvenu sujetu i narod ga je, zbog toga, trajno poslao u „političku istoriju“ iz koje se nikada nije povratio.
Sadašnji trenutak je vrlo sličan izborima 2000-te. Jedino, što su tada kod naroda, „okidač“ za promenu režima bile sankcije i rat. Danas međutim, opozicija mora pokazati posebnu zrelost i odgovornost pred narodom. Mora se pokazati i DOKAZATI, da se istinski žele promene u društvu, a ne samo puke promene po sistemu „sjaši Kurta da uzjaše Murta“.
Da bi se narod ozbiljnije zainteresovao za izbore i masovno dao svoju podršku, sva opozicija mora stati u jednu kolonu, na jednu izbornu listu. Ali, pre formiranja te zajedničke liste, mora se konsenzusom prihvatiti zajednički predizborni program. Moraju se unapred utvrditi svi koraci kada se pobedi na izborima, jer samo pobeda je u opciji, inače okupljanje nema nikakvog smisla.
„Tehnička vlada“ – ne koalicija partija, već podržavanje utvrđenog programa-plana za rešavanje konkretnih, „markiranih“, problema u društvu. Posle svake sednice vlade, obavezno kratko saopštenje za javnost, a svaka tri meseca objavljivati i detaljan i sveobuhvatan Izveštaj o dosadašnjem radu-učinku vlade. Obavezno navoditi i ko je bio za, a ko protiv, predloženih rešenja (sem onoga što po zakonu stvarno predstavlja državnu tajnu, ili ono, čije objavljivanje ne dvosmisleno može prouzrokovati neku javnu štetu).
Sporazumom o formiranju “Tehničke vlade“, odrediti sve bitne i vitalne stvari za državu, a posebno pravac spoljne politike za tih godina dana (najbolje je, radi trenutnog pomirenja i učešća svih strana, uvesti „moratorijum“ na sve vidove međunarodnih političkih integracija), odnosno utvrditi osnove i prvce svih predizbornih i izbornih pravila za naredne fer i istinski demokratske izbore. Ova „Tehnička vlada“ ne sme biti nova vlada DOS-a, gde bi se za svakog lidera stranke učesnice, odmah i obavezno, moralo tražiti neko zvučno ministarsko mesto ili drugo adekvatno mestu neke državne institucije ili sl. Sporazumom se, nedvosmisleno, moraju utvrditi principi i kriterijumi za izbor ministara i drž.sekretara, odnosno preds.vlade.
Puno je nedoumica koje treba javno razjasniti i javno se obavezati na poštovanje dogovorenog, da bi se dobila šira podrška izneverenih, ojađenih i razočaranih birača.
Ali, po onoj narodnoj: „Ne pada sneg da pokrije breg – već da svaka zverka pokaže svoj trag“, vrlo brzo će se videti ko zaista želi istinske promene u društvu, a ko bi samo da i on malo „jaše jedan krug“!!?

Marko Popov
Gost
Marko Popov

ARSENE, kapa dole! Kratko i jasno objasnili ste suštinu!

Vladimir
Gost
Vladimir

Čitam plan i lično se potpuno slažem, od reči do reči. Neke tačke možda neće prihvatiti sve strane, ali ko je čitao, shvatio je da je to samo predlog i da je podložan dogovorima. Kao prva i najvažnija ideja oko koje se sigurno mogu složiti i Šešelj i Čeda Jovanović (kao što je neko pitao) je da ovaj režim ne valja. To je temelj, pa neka se oni dogovore šta se odatle može uraditi za godinu dana.

Međutim, ono što me začuđava su komentari. Poražavajuće je koliko malo ljudi u stvari čita i/ili razume napisano, iako to ne bih očekivao od posetilaca ovog sajta. Trn u oku je reč „koalicija“, a to što piše „svašta nešto“ pored, to izgleda nije bitno. Šta onda očekivati od širokih masa, kojima je Zmaj od Šipova ili kako se već zove vrhunac intelekta? Kako njima objasniti da se Saša Radulović nije prodao Šešelju niti se Šešelj prodao Saši Raduloviću? Nisam siguran da narod ima dovoljan intelektualni kapacitet da shvati, s obzirom da je prosečna inteligencija u Srbiji oko 90, a realno ni svetski prosek od 100 nije nešto čime bi se moglo pohvaliti.

misko
Gost
misko

VLADIMIRE, zato razgovaraj sa ljudima informisi ih, pricaj sa njima, objasnjavaj. A ko ne shvate takve glasace i ne trebamo.

vladimir
Gost
vladimir

e bas tako, prosto je neverovatno koliko se ljudi brzo hvataju za jednu rec, i kao da ne citaju sve napisano…to je najveci problem, jer kako objasniti nesto nekome ko je vec o tome procitao i cuo vise puta i onda opet pita „a zasto u koaliciju…“ to je malo porazavajuce, ali ostaje samo da se ponavlja i ponavlja…zato sam uvek voleo kako to radi Sasa Radulovic, reci npr „partijski parazit“ upotrebi hiljadu puta, i to nije bezveze, tako se stavlja ljudima do znanja na sta se tacno fokusira i sta mu je bitno. Tuzno je sto onda dodje neko i kaze „vidi ga ovaj ne zna nista drugo“…