Vojvodina Politika Saopštenje

Glasački listići za SNS i PS u Vrbasu obeleženi šiframa

Aktivisti pokreta Dosta je bilo u Vrbasu pregledali su sav birački materijal sinoć u Opštinskoj izbornoj komisiji i otkrili da je veliki broj glasačkih listića na kojima je zaokružena Srpska napredna stranka ili Pokret socijalista obeležen šiframa i brojevima. Od ukupnog broja glasova koje je dobio SNS šiframa je obeleženo čak 13,02 %, a kod PS je taj procenat 10,02.

Obeležavanje šiframa je prisutno na biračkom materijalu na svim biračkim mestima. Nijedna druga lista koja je učestvovala na lokalnim izborima u Vrbasu nije obeležena ovakvim šiframa. Zanimljivo je da broj obeleženih listića za SNS u odnosu na ukupan broj izašlih glasača “prelazi cenzus”, odnosno da ih je u ukupnom broju čak 5,53 %. U ukupnom broju obeleženi glasački listić za PS iznose 0,96%. Šifre su bile različite, neke su imale numeraciju od 1 do 164, a neki listići su obeležavani samo slovom i jednim istim brojem.

Ovakvo obeležavanje do sada nikada nije viđeno i nije jasno o čemu se radi. Pokret Dosta je bilo zahteva od Opštinske izborne komisije i tužilaštva da utvrdi činjenice i da li su glasački listići obeležavani da bi se evidentiralo ko je, očigledno pod pritiskom ili ucenom, glasao za SNS i Vulinov PS. Ustav garantuje slobodu i tajnost glasanja na izborima i postoji sumnja da je u Vrbasu taj princip prekršen i da su građani bili primorani da glasaju za SNS i PS.

Pokret Dosta je bilo je u Vrbasu osvojio 5,13 % glasova u uslovima koji su bili neregularni jer smo se suočili sa medijskom blokadom, orkestriranom kampanjom lažima, a tokom izbornog dana zabeleženi su brojni primeri pritisaka na građane u blizini biračkih mesta.

O šifrovanim glasačkim listićima i uslovima na lokalnim izborima u Vrbasu govoriće danas na konferenciji za novinare u 18 sati aktivisti pokreta Dosta je bilo. Konferencija za medije biće održana u prostorijama pokreta u Ulici Maršala Tita 135. Pozivamo novinare da izveštavaju sa konferencije DJB.

U prilogu tabela sa šifrovanim listićima po biračkim mestima

Lokalni izbori Vrbas - 23.04.2017 - markirani listići

Dosta je bilo

Dosta je bilo

12
Ostavite komentar

avatar
2500
6 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
CacaGostJovanLuciferIznogud Recent comment authors
najnoviji najstariji
Iznogud
Gost
Iznogud

Na velikom protestu 9. aprila, profesionalni vojnik koji je stajao pored mene je u jednom trenutku promrsio kroz zube: „Neće ovi otići bez motke“.

Lucifer
Gost
Lucifer

Ako bude samo motka, biće dobro.

Mihajlo
Gost
Mihajlo

Jel moze neka slika ili neki dokaz tog sifrovanja listica?

Jovan
Gost
Jovan

Nije nam bilodozvoljeno korišćenje mobilnih telefona pri uvidu u materijal ali tužilaštvo i policija ne bi trebali da imaju tajproblem.

Ivana
Gost
Ivana
Iznogud
Gost
Iznogud

Hvala na linku, mada je poražavajući – dok krađa buja protest se gasi. Može li DJB da objavi SPISAK opozicionih stranaka koje su imale svoje kontrolore u Vrbasu, čisto da se zna? Hoće li DJB da preduzme nešto konkretno, krivična prijava ili šta već?

Jovan
Gost
Jovan

Spremamo krivične prijave, a što se kontrolora tiče na lokalnim izborima u Vrbasu su ih imali SNS, SRS, SPS, PS i koalicija SDS-DS-Liga pod nazivom Oslobodimo Vrbas koju su podržale sve ostale opozicione opcije poput DSS, Levice Srbije, Pokreta za preokret, NS i Vojvođanskog pokreta.

Feanor
Gost
Feanor

Nisam pristalica Dosta je bilo, i radio sam na izborima i mogu da potvrdim da su ti glasački listići istina. U gornjem desnom uglu su bila upisana slova, koja su označavali onog ko vas je „poslao“ na glasnje, a broj pored inicijala je označavao koji ste po redu glasač tog „koordinatora“. Samo još mogu da dodam, kao pripadnik opozicije, svaka čast za Dosta je bilo, Srpsku radikalnu stranku i Oslobodimo Vrbas na pristojnoj kampanji koju naša opština zaslužuje.

Insajder
Gost
Insajder

Moze li se znati koje su bile sifre, odnosno slova, videli ste ih kad vec niste smeli da slikate ?

Gost
Gost
Gost

Da li ce se objaviti sve sifre ili samo one gde je zaokruzen broj 7

Caca
Gost
Caca

Totalno sam apoliticna,ali zanima me zasto pristalice DJB mogu da stave sifru na glasacki listic,a ostali ne.Zar niste vi upravo bili prvi koji su glasace pozvali da sifruju svoje listice?