Istočna Srbija Saopštenje Turizam

Rtanj – mesto gde odmara naš novac a ne naša deca

Planina Rtanj. Mnoge generacije đaka smederevskih škola provele su rekreativne nastave upravo ovde – družeći se i učeći o prirodi, geografiji, biologiji…

 Inače, u ovo odmaralište je od 2012. godine pa do danas uloženo čak 41 milion dinara.

A ono izgleda izgleda kao vila Promaja iz Cipelića. Oronulo, staro, zaraslo u korov i potpuno neodržavano.

Ove godine vladajuća koalicija planira još dva 2 miliona dinara ulaganja.

A zašto? Čak i da završe to renoviranje, sa ove strane planine – označene i uređene staze uopšte ne postoje. Ne postoje ni drugi potrebni sadržaji za jedno ovakvo odmaralište, pre svega osnovni sportski i turistički elementi. Ili da skratimo, ne postoji ništa što bi predstavljalo razonodu deci. Ovde možete videti i slike.

Pa onda da pitamo čelnike grada, sadašnju vlast, zašto nastavlja da ulaže novac u projekat koji je i dalje na početku? Zašto se ne bavi odgovornima, zbog kojih ovo već nije završeno?  Za ovoliki novac, to je trebala biti naša realnost odavno.

Smederevske škole organizuju deci preskupe ekskurzije po raznim planinama i banjama, dok naš grad u vlasništvu ima jedan potencijalno predivan planinski kompleks.

Očigledno da niko nema interesa da se ovo dovede u red i osposobi za upotrebu.

Ali možda ima interesa da se obnovi fasada i PVC stolarija? Na objektu koji nije ograđen niti zaštićen, tako da će sutra nekome biti na izvol’te da se “posluži”? Za nekoga sve, za svakog ponešto – eto slogana za akciju naše vlasti.

Grad Smederevo ima neverovatnu opciju za pristupačan odmor, na koji bi mogli računati svi đaci. Pa čak i oni koji ne mogu lično da ga priušte (jer bi imali pomoć Grada).

Da ne pričamo o tome da bi se ovakav resurs mogao koristiti tokom cele godine, a sve kako bi deca što više vremena provodila u prirodi, na čistom vazduhu, pritom i učeći.

Jedno su samohvalospevi koje možemo da čujemo od vlasti, a drugo je ono što u realnosti vidimo da su prioriteti.

Ono što je sigurno, deca Smedereva nisu.

 

Oznake