Грађевина Правосуђе

(ВИДЕО) Мењате закон да бисте легализовали Томину викендицу

Пред нама народним посланицима је један сет озбиљних закона. Нажалост, закони који се усвајају су озбиљни али су решења која су понуђена срамотно неозбиљна.

ЗАКОН О ОЗАКОЊЕЊУ ОБЈЕКАТА

Један од закона о којима ћемо расправљати је и Закон о озакоњењу објеката.
Предлагач је као основни разлог за доношење овог закона навео омогућавање „још ефикаснијег спровођења озакоњења“ незаконито изграђених објеката у Републици Србији.
Да вас питам, о којој ефикасности говорите када у Србији у овом тренутку постоји чак 2 милиона нелегалних објеката?? Дакле за 6 година ове власти се број нелегалних објеката није смањио него повећао!
Предлагач је предложио да се овај закон усвоји по хитном поступку и навео да ће се на тај начин „битно олакшати постојећа процедура чиме ће се допринети бољем положају странака и позитивном ефекту на привреду“.
Па да видимо како предлагач види тај бољи положај странака и позитивни ефекат на привреду.

  1. РУШЕЊЕ ОБЈЕКАТА
    Измена закона предвиђа да ће се у будуће рушење објеката спроводити на основу коначних а не правоснажних решења.
    Ово је срамотно решење. Тиме се укида благовремена судска контрола законитости, а на штету грађана. Играте се са имовином грађана, са њиховим животима и њиховим животним уштеђевинама.
    Објасните нам како може да се допринесе бољем положају странака то што ће неко моћи да им сруши кућу без решења које је правоснажно? Јесте ли размишљали о томе да ће можда Управни суд да пресуди у корист грађана? Који је то позитиван ефекат на привреду уколико држава буде била обавезна да плаћа милионске накнаде штете.
    Ко ће да плати ту штету? Да нећете можда ви из свог џепа. Нећете, платиће грађани! Зато и можете овако нешто да предложите.
    Не постоји ама баш ниједан правни разлог да се ово уради. Осим уколико некоме није циљ да направи хаос.
    2. ОБЈЕКТИ ИЗГРАЂЕНИ У ЗОНИ ЗАШТИТЕ ЈАВНИХ ОБЈЕКАТА
    Предлагач је овим законом предвидео да ће бити могуће да се легализују објекти који су изграђени у зони заштите јавних објеката.
    Дакле, предлагач сматра да је у реду да се легализују трафике, куће, викендице које су изграђени на јавним површинама, јавним путевима, тротоарима, парковима, у близини школа, болница.
    Да ли ви овим желите да легализујете хаос и криминал? Овим сигурно нећете увести ред. Зашто једноставно не признате да желите да пронађете начин да легализујете Томине викендице и викендице осталих моћника.
    И када ћете се већ једном позабавити проблемом нелегалне градње на Савском насипу, или мислите да је боље да нам се догоди нови Обреновац.
    3. ТАКСА ЗА ОЗАКОЊЕЊЕ
    Предлагач је у закону предвидео субјекте који неће плаћати таксу за озакоњење. Ту је између осталог уврстио: организације и институције Републике Србије, органе и организације аутономних покрајина, односно јединица локалне самоуправе, организација обавезног социјалног осигурања, установа основаних од стране Републике Србије, аутономних покрајина, али и цркве и верске заједнице, регистроване у складу са законом.
    Не разумемо зашто окрећете цркву против грађана. У разговору са свештенством је јасно да они немају никакав проблем да плаћају таксе као и сви остали грађани у Србији. Не разумемо зашто то радите. Овај део закона треба избрисати и сигурни смо да се посебно Српска православна црква слаже са овим.
    Добра је ствар што је сада висина таксе за озакоњење приступачнија за грађане него што је била пре пет, шест година, али питање за Министарку:
    Да ли ће људима који су плаћали за легализацију таксе од по 10 и 20 хиљада еура новац бити враћен, или ће савесни грађани по ко зна који пут у овој држави испасти грбави?
    И да додам… онога ко је писао овако штуро образложење, а овако битног закона, треба да буде срамота!

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар