Akcija Socijalna zaštita

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ predao Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustanovnosti i zakonitosti smanjenja penzija

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ predao je Ustavnom sudu Srbije 30. januara inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija. Ovu inicijativu je svojim potpisom podržalo preko 10.000 građana.

Smanjenje penzija ne samo da je nemoralno i protivustavno, ono je i ekonomski štetno. Smanjenje penzija nije reforma. Smanjenje penzija je krađa. Penzije su imovina. Reforma znači uvođenje reda. Penzije se smanjuju upravo zato što se ne uvodi red.

Aleksandar Vučić obmanjuje javnost da penzioneri odricanjem od svojih penzija investiraju u budućnost svoje dece. Da je tako, nijedan penzioner ne bi imao problem sa tim. Nažalost, smanjenjem penzija građani Srbije samo plaćaju nesposobnog premijera i njegovu partijsku mašineriju sa desetinama hiljada partijskih kadrova sa kupljenim diplomama na izmišljenim administrativnim radnim mestima.

Ukupna „ušteda“ od smanjenja penzija na godišnjem nivou iznosi 210 miliona evra. S druge strane, partijska mašinerija Aleksandra Vučića ali i ostalih partija, kako u republici tako i u pokrajini, gradovima i opštinama, godišnje nas košta milijardu evra. Na „spašavanje“ propalih burazerskih banka slupali smo preko milijadru evra. Na propalu „investiciju“ Fiata i jeftina radna mesta slupali smo milijardu evra. Na sulude subvencije svake godine bacamo 700 miliona evra. Na JAT i Etihad ide 500 miliona evra. Koliko će nas koštati Železara tek ćemo videti.

Aleksandar Vučić je na vlasti dve i po godine. Za te dve i po godine povećao je dug za preko 7 milijadri evra, sa 15,5 na 22,8 milijardi evra (novi dugovi, ne vraćanje starih), smanjio broj zaposlenih za preko 50.000 i postigao rekordan deficit u istoriji Srbije od preko 2,5 milijarde evra. Ceo budžetski prihod Srbije iznosi jedva 8 milijardi evra. Katastrofalnu vlast Borisa Tadića nasledio je Aleksandar Vučić, nastavio sve po starom i doveo nas u još gori problem.

Za te dve i po godine je četiri puta radio fiskalnu konsolidaciju zajedno sa svojim ministrima finansija, najavljujući je svaki put kao spas za Srbiju. I četiri puta smo upadali dublje u rupu. Deficit se ne može smanjiti povećanjem poreza i smanjenjem rashoda. To dovodi do smanjenja privredne aktivnosti, koja dovodi do pada poreskih prihoda i još većeg problema sa deficitom. Ovo je peti put da pokušava isto.

Nije pitanje da li treba štedeti, već gde i kako. Sigurno ne na penzijama. Glavno mesto uštede je otpuštanje partijski zaposlenih kadrova u javnom sektoru, uglavnom sa kupljenim diplomama, na izmišljenim administrativnim mestima. Mi nemamo višak lekara, prosvetnih radnika ili radnika u komunalnim preduzećima. Mi imamo višak partijskih kadrova na izmišnjenim radnim mestima. Ovo je ušteda od milijardu evra. S druge strane, potreban nam je univerzalan sistem socijalne zaštite za sve porodice u Srbiji koje nemaju primanja i to 25.000 dinara za tročlane, odnosno 30.000 dinara za četvoročlane porodice. Za sve ugrožene porodice. Ovo je dodatni trošak od 300 miliona evra. Razliku od 700 miliona evra treba neselektivno „investirati“ kroz smanjenje poreza i doprinosa i uvođenje progresivnog oporezivanja: kada zaradiš malo, platiš mali porez, što zarađuješ više, plaćaš više. I treba ukinuti subvencije.

Ovo je plan izlaska iz krize koji je ponudio Saša Radulović dok je bio na čelu ministarstva privrede krajem 2013. godine. Vučić je ovaj plan odbio jer bi on značio kraj njegove partijske mašinerije. Nesposoban premijer nema ni znanje, ni hrabrost, a što je najvažnije, ni interes da uvede red u Srbiji. Da je usvojen plan Saše Radulovića, do sada bismo već završili restrukturiranje javnih preduzeća, kroz lične karte bismo tačno znali kojom imovinom raspolažemo, radni staž bi bio povezan svim zaposlenima i zaostale zarade isplaćene, a delom bi radnici postali i vlasnici. Umesto reda, Aleksandar Vučić je odabrao haos radi očuvanja svoje pozicije. Ceh njegove nesposobnosti, nažalost, plaćaju svi građani.

Prilog:

[PDF] Inicijativa predata Ustavnom sudu Republike Srbije

Prethodna saopštenja:

Oznake

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • uvek kada procitam clanak na sajtu, ulepsa mi se dan u ovom sivilu, uliva mi nadu da ce konacno ljudi shvatiti koje zlo su izabrali na izborima.

  • Diletanti, lazovi, plagijatori, komedijasi, prevaranti, lopovi, kukavice svih boja i rasa, ujedinite se – da vidimo koliko vas i gde sve ima?!
    Koga li je vise u Srbiji – takvih ili cestitih, kompetentnih, strucnih, nepotkupljivih, hrabrih?
    Saopstenje u svako sanduce.

  • Ja sam lekar specijalista pedijatar , primarijus i radila sam u sluzbi punih 40 godinaPosle zavrsenih studija medicine , posto sam bila stipendista Opstine Pozarevac, gde sam i zavrsila Veliku Maturu, i redovnog jednogodisnjeg staza u Pozarevackoj Bolnici, otisla sam sa suprugom Dr UglesomMaljkovic u Kostolac, u Dom Zdravlja, gde smo kao lekari radili punih 5 godina, Posle e3 godina prelazimo u Pazarevac, moj muz u Pozarevcku Bolnicu, na spacijalizaciju Dermatovenerologije a ja Decji Dispanzr.Najpre sam zavrsila kurs socijalne pedijatrije, na Institutu Dr Vukan Cupic na Novom Beogradu u trajanju od cetiri meseca a onda i spacijalizaciju, Pedijatrije, isto na Novom Beogradu, cetiri godine, da bi kao svrseni pedijatar radila u dispanzeru jos 4 godine.Bila sam vrlo aktivna i na polju prosvecivanja, odrzala na hiljade predavanja po skolama i mesnim zajednicama, odlkazila na sistematske preglede skolske dece, i u savetovalista za novorodjenu deci sve do zagubice, drzale demontracione kuhinje u Decjem dispazeru, i obucavala sa sestrama ljude kao da pripremaju hranu1975g prelazim u Beograd u Graski Zavod za Hitnu Med.Pomoc, kao specijalista za decje bolesti i osnivam Deju sluzbu i ostajem u Hitnoj Pomoci punih 20 godina.Rad se odvijao samo nocu, svaku drugu noc, od 7 uvece do 7 ujutru.Bio je tezak i lep i izazovan.Bilo je na desetero pedijatara.Necete cerovati dodatak za Noc kao specijalisti lekaru i Primarijusu , titula koja se dobija za odrtedjeni broj naucnih radova i prisustva na kongresima pedijatara i sastanaka Srpskog Lekarskog drustva, Pedijatriske sekcije bila je 100 dinara.Stan, nisam dobila, jer je stan dobio od opstine Pozarevac moj muz,a taj stan koji smo zamenili za Beograd , sada nam je uzeo Nelt!!.i nas dvoja lekara specijalista placamo Neltu kiriju, za stan koji smo legalno menjali.I sad kao kruna svega, drzava nam uzima dobar deo nasih penzija,i ko zna kad ce ih vratiti., a mi smo stariji, nemocniji i pomalo bolesni.Hvala Vam gospodine Radulovicu, sto se zauzimate za nas, i nadamo se, da c emo ipak dobiti ono sto smo krvavo stekli Primarijus, Dr Mirjana Maljkovic, pedijatar

  • Postvani zelim da zakazem sastanak sa poverenikom ili bilo kim ko je zaduzen za Smederevsku Palanku. Ako ste zainteresovani molio bih Vas za kontakt.