Pravosuđe

Evropski sud pravde naložio bankama da obeštete građane zbog švajcaraca

Povodom zahteva suda iz Poljske, Evropski sud pravde doneo je važnu presudu C 260/18 o kreditima u švajcarskim francima iz koje proizilazi da nacionalni sudovi ne smeju popunjavati praznine uzrokovane ništavim odredbama ugovora između banaka i građana.

Ovo znači da je stav našeg Vrhovnog kasacionog suda da se krediti u švajcarskim francima smatraju kreditima u eurima sa izmišljenom kamatom u suprotnosti sa ovom presudom Evropskog suda pravde, a samim tim ne postoji ni osnov da država obešteti banke, kako je to propisano nedavno donetim Zakonom o konverziji.

Podsećamo javnost da je DJB mnogo pre donošenja Zakona o konverziji upozoravao državu da je taj zakon protivustavan, da štiti interese banaka na račun države i svih građana. Ova presuda potvrđuje upozorenje DJB i ostavlja sumnju da su ljudi iz vrha vlasti u dosluhu sa bankama, očekujući ovakvu odluku Evropskog suda pravde, požurili kako bi teret sa banaka svalili na državu i građane.

Iz ove presude Evropskog suda pravde jasno proizilazi da su banke dužne u potpunosti obeštetiti prevarene građane koji su se zadužili u švajcarskim francima i da ne postoji osnov da država obeštećuje banke.

DJB će podneti inicijativu Ustavnom sudu za utvrđivanje neustavnosti Zakona o konverziji, s obzirom da je protivan članovima 18-20 Ustava Republike Srbije. Možda će za EU-fanatike koji ne vole Ustav nešto značiti to da je čak protivan i članu 78. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Pozivamo Vladu Republike Srbije da obustavi isplatu obeštećenja bankama iz budžeta po problematičnom Zakonu o konverziji i da se suštinski, a ne samo deklarativno, pridržava evropskih vrednosti kada treba da zaštiti prava svojih građana.

Pozivamo i Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita da odmah raskine sve ugovore o osiguranju kredita u švajcarskim francima, s obzirom da su oni u suprotnosti sa praksom Evropskog suda pravde i ratifikovanim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Pročitajte još i:

Rešenje za kredite u švajcarcima

Kretiti u švajcarcima – još jedan dokaz o pljački

Monetarni udar Mlađana Dinkića i Nacionalna korporacija

Neoliberalni Superhik

Vlada spasava banke na račun građana i budžeta

Država ne treba da spasava banke, banke treba da budu kažnjene

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar