Саопштењe

Продаја Комерцијалне банке је у рангу националне издаје

Влада Републике Србије у наше име продаје монетарни суверенитет Србије, како би обезбедила подршку ММФ и ЕУ да остане на власти. Продаја Комерцијалне банке јесте цена коју власт плаћа за реченицу “Србија иде у добром правцу”.

Комерцијална банка држи око 11% домаћег тржишта, а послује и у БиХ и Црној Гори. Прошле године је остварила нето добит од око 73 милиона евра. Од најављене продаје држава ће “зарадити” мање од 190 милиона евра. Уколико ова продаја дочека свој крај, у Србији више неће постојати практично ниједна банка којој суштинска директна управа није у иностранству. Продаја Комерцијалне банке је последњи чин потпуне економске колонизације Србије и стога је у рангу националне издаје.

Уместо што Комерцијалну банку у бесцење продаје словеначкој НЛБ, наследници Љубљанске банке која је у Југославији ојадила милионе породица, а у којој држава Словенија има удео од 25%, Влада Србије треба да се угледа на све економски успешне земље Европе и крене у процес професионализације и департизације Комерцијалне банке, након чега би је извела на инострану берзу, задржавајући у њој значајан државни удео и златну акцију.

ДЈБ ће данас писмено упозорити Владу Републике Србије да је продаја Комерцијалне банке акт издаје националних интереса, те захтевати да Влада Републике Србије од ње одустане.


Прочитајте још и:

Саша Радуловић: Зауставити продају Комерцијалне банке стратешком партнеру

Како је Србија пала у дужничко ропство банкарског картела
Откуд сувереним државама дуг
Зашто ДЈБ толико прича о банкарском глобализму
Ко штампа новац

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Najiskrenije, ne sviđa mi se što ste počeli sa populističkom pričom.

    Devedesetih je ekipa iz SPS uništila mnogo više. Između ostalog su prezadužili kreditima i garancijama 4 velike banke (čuvena Beobanka i Investbanka su među njima).

    U skorije vreme su kadrovi DS-a upropatili Novu Agrobanku, Privrednu banku, Univerzal banku i Razvojnu banku Vojvodine (dva puta u roku od četiri godine).

    U Srbiji se svaka priča sa državnim vlasništvom završi sa političarima u upravnim odborima. Sledi davanje kredita podobnim privatnicima uz davanje loših sredstava obezbeđenja. Zadnja faza je nagomilavanje loših kredita i propast banke.
    Sve ovo što sam opisao je prouzrokovalo štetu od 800 miliona evra. Država je naložila Agenciji za osiguranje depozita plaćanje svih 800, iako su osigurani samo depoziti do 50000 evra. Posledica je bilo zaduživanje države u visini 200 miliona evra kako bi se nadoknadio gubitak.
    Eto, to su posledice državnog vlasništva banaka u Srbiji.
    Slovencima želim puno sreće, jer će imati mnogo posla u Komercijalnoj banci. Ne bi me čudilo da su bilansi žestoko našminkani za potrebe prodaje.

    • Pa po toj logici hajde da damo nekoj uspesnoj medjunarodnoj kompaniji da upravlja Srbijom, pšto u periodu koji opisujete, vlade, partije i partijski kadrovi nisu uništili samo pomenute banke, već i samu državu

    • Mislim ono, i Beograd je i raskopan i razj*ban, ajde da prodamo Beograd strancima da ga Vesić više ne bi uništavao :)))