Saopštenje

Prodaja Komercijalne banke je u rangu nacionalne izdaje

Vlada Republike Srbije u naše ime prodaje monetarni suverenitet Srbije, kako bi obezbedila podršku MMF i EU da ostane na vlasti. Prodaja Komercijalne banke jeste cena koju vlast plaća za rečenicu “Srbija ide u dobrom pravcu”.

Komercijalna banka drži oko 11% domaćeg tržišta, a posluje i u BiH i Crnoj Gori. Prošle godine je ostvarila neto dobit od oko 73 miliona evra. Od najavljene prodaje država će “zaraditi” manje od 190 miliona evra. Ukoliko ova prodaja dočeka svoj kraj, u Srbiji više neće postojati praktično nijedna banka kojoj suštinska direktna uprava nije u inostranstvu. Prodaja Komercijalne banke je poslednji čin potpune ekonomske kolonizacije Srbije i stoga je u rangu nacionalne izdaje.

Umesto što Komercijalnu banku u bescenje prodaje slovenačkoj NLB, naslednici Ljubljanske banke koja je u Jugoslaviji ojadila milione porodica, a u kojoj država Slovenija ima udeo od 25%, Vlada Srbije treba da se ugleda na sve ekonomski uspešne zemlje Evrope i krene u proces profesionalizacije i departizacije Komercijalne banke, nakon čega bi je izvela na inostranu berzu, zadržavajući u njoj značajan državni udeo i zlatnu akciju.

DJB će danas pismeno upozoriti Vladu Republike Srbije da je prodaja Komercijalne banke akt izdaje nacionalnih interesa, te zahtevati da Vlada Republike Srbije od nje odustane.


Pročitajte još i:

Saša Radulović: Zaustaviti prodaju Komercijalne banke strateškom partneru

Kako je Srbija pala u dužničko ropstvo bankarskog kartela
Otkud suverenim državama dug
Zašto DJB toliko priča o bankarskom globalizmu
Ko štampa novac

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Najiskrenije, ne sviđa mi se što ste počeli sa populističkom pričom.

    Devedesetih je ekipa iz SPS uništila mnogo više. Između ostalog su prezadužili kreditima i garancijama 4 velike banke (čuvena Beobanka i Investbanka su među njima).

    U skorije vreme su kadrovi DS-a upropatili Novu Agrobanku, Privrednu banku, Univerzal banku i Razvojnu banku Vojvodine (dva puta u roku od četiri godine).

    U Srbiji se svaka priča sa državnim vlasništvom završi sa političarima u upravnim odborima. Sledi davanje kredita podobnim privatnicima uz davanje loših sredstava obezbeđenja. Zadnja faza je nagomilavanje loših kredita i propast banke.
    Sve ovo što sam opisao je prouzrokovalo štetu od 800 miliona evra. Država je naložila Agenciji za osiguranje depozita plaćanje svih 800, iako su osigurani samo depoziti do 50000 evra. Posledica je bilo zaduživanje države u visini 200 miliona evra kako bi se nadoknadio gubitak.
    Eto, to su posledice državnog vlasništva banaka u Srbiji.
    Slovencima želim puno sreće, jer će imati mnogo posla u Komercijalnoj banci. Ne bi me čudilo da su bilansi žestoko našminkani za potrebe prodaje.

    • Pa po toj logici hajde da damo nekoj uspesnoj medjunarodnoj kompaniji da upravlja Srbijom, pšto u periodu koji opisujete, vlade, partije i partijski kadrovi nisu uništili samo pomenute banke, već i samu državu

    • Mislim ono, i Beograd je i raskopan i razj*ban, ajde da prodamo Beograd strancima da ga Vesić više ne bi uništavao :)))