Saopštenje

DJB zahteva od Ustavnog suda da po hitnom postupku suspenduje protivustavnu odluku o vanrednom stanju dok o njoj ne odluči Skupština

Pošto su predsednik SNS-a i Srbije, predsednica Vlade i predsednica Narodne skupštine 15. marta proglasili vanredno stanje mimo Ustava Republike Srbije, koji propisuje da tu odluku donosi ili u roku od 48 sati potvrđuje Narodna skupština, narodni poslanici DJB podneli su danas Ustavnom sudu Srbije zahtev za suspenziju protivustavne odluke o vanrednom stanju dok o njoj ne odluči Skupština.

Otimanjem nadležnosti od Narodne skupštine i njenom de fakto suspenzijom, država je u svom funkcionisanju izašla iz ustavnih okvira. DJB je ozbiljno zabrinut zbog činjenice da je sva kontrola nad državom i njenim resursima u kriznoj situaciji borbe protiv koronavirusa koncentrisana isključivo na predsednika Republike i uzak broj ljudi iz Vlade, što otvara mogućnosti zloupotrebama prilikom ukidanja Ustavom garantovanih prava i sloboda građana tokom vanrednog stanja bez ikakve parlamentarne kontrole.

S opasnošću koja građanima preti zbog epidemije koronavirusa moguće je izboriti se i unutar ustavnih okvira. Kršenje Ustava je ogromna opasnost za vladavinu prava i ustavni poredak u zemlji.

Narodni poslanici DJB očekuju da Ustavni sud hitno donese odluku koja će Narodnoj skupštini vratiti otete nadležnosti.

Pročitajte još i:

Poslanici DJB: Otvoreno pismo svim narodnim poslanicima

(Video) Poslanici DJB zahtevaju hitan odgovor zašto je suspendovana Narodna skupština

Predsednik SNS-a prekršio Ustav, suspendovao Skupštinu i proglasio vanredno stanje

DJB poziva na uzdržavanje od politizacije epidemije koronavirusa

DJB poziva sve narodne poslanike da zahtevaju sednicu Skupštine

Narodni poslanici DJB pozvali predsednika Ustavnog suda, Vrhovnog kasacionog suda i državnog tužioca da reaguje na kršenje Ustava

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar