Saopštenje

(Video) Osam poslanika potpisalo zahtev za sednicu Skupštine i vraćanje Srbije u ustavni okvir

Narodni poslanici Saša Radulović, Branka Stamenković, Vojin Biljić, Đorđe Vukadinović, Miladin Ševarlić, Srđan Nogo, Zoran Radojčić i Aleksandra Čabraja predali su danas zahtev predsednici Narodne skupštine da hitno i bez odlaganja zakaže sednicu Narodne skupštine, kako bismo Republiku Srbiju vratili u ustavne okvire.

Poslanici zahtevaju da u skladu sa članom 200. st. 8. i 9. Narodna skupština potvrdi ili odbaci protivustavno donešenu odluku o proglašenju vanrednog stanja i odluke o merama odstupanja od ljudskih i manjinskih prava.

Zahtev je i javno i direktno ponuđen na potpisivanje svim narodnim poslanicima, kako vlasti tako i opozicije. Neki su direktno odbili uz obrazloženje da nije vreme, dok je većina narodnih poslanika zahtev samo ignorisala.

Osam narodnih poslanika koji su potpisali ovaj zahtev upozorili su predsednicu Narodne skupštine da je to njena ustavna obaveza koju bi morala ispuniti, napominjući da je narod Srbije moguće zaštititi od virusa i bez kršenja Ustava.

Narodni poslanici, potpisnici ovog zahteva, će održati konferenciju za medije u holu Narodne Skupštine u 13 časova.

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA
23.03.2020. godine
Beograd

PREDSEDNIKU NARODNE SKUPŠTINE
REPUBLIKE SRBIJE

Poštovana,

Imajući u vidu sledeće odredbe Ustava:

Član 99. stav 1. tačka 5.:
Narodna skupština odlučuje o ratu i miru proglašava ratno i vanredno stanje.
Član 105. stav 1. tačka 3.:
Narodna skupština propisuje mere odstupanja od ljudskih i manjinskih prava u ratnom i vanrednom stanju.
Član 106. stav 7.:
Narodna skupština sastaje se bez poziva posle proglašenja ratnog ili vanrednog stanja.
Član 109. stav 4.:
Narodna skupština ne može biti raspuštena za vreme ratnog ili vanrednog stanja.
Član 109. stav 7.:
U slučaju proglašenja ratnog ili vanrednog stanja ponovo se uspostavlja njena puna nadležnost, koja traje do okončanja ratnog, odnosno vanrednog stanja.
Član 200. stav 8.:
Kad odluku o vanrednom stanju nije donela Narodna skupština, Narodna skupština je potvrđuje u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim bude u mogućnosti da se sastane. Ako Narodna skupština ne potvrdi ovu odluku, odluka prestaje da važi završetkom prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja.
Član 200. stav 9.:
Kad mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava nije propisala Narodna skupština, Vlada je dužna da uredbu o merama odstupanja od ljudskih i manjinskih prava podnese na potvrdu Narodnoj skupštini u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim Narodna skupština bude u mogućnosti da se sastane. U suprotnom, mere odstupanja prestaju da važe 24 sata od početka prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja.

i imajući u vidu da odluku o proglašnjeu vanrednog stanja neustavno nije donela Narodna Skupština, iako nije postojao nijedan razlog da “skupština nije u mogućnosti da se sastane”,
i imajući u vidu da su predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade, zloupotrebom prava zaobišli Narodnu skupštinu kao primarnog činioca za eventualno uvođenje vanrednog stanja,
i imajuću i u vidu da bilo kakve odluke vlade ili ministarstva ne mogu da spreče najviše zakonodavno telo da zaseda,
i imajući u vidu da se Republika Srbija trenutno nalazi van ustavnog okvira,
mi dole potpisani narodni poslanici

ZAHTEVAMO

da hitno i bez odlaganja zakažete sednicu Narodne skupštine, da vratimo Republiku Srbiju nazad u ustavne okvire i da u skladu sa članom 200. st. 8. i st. 9. Narodna skupština potvrdi ili odbaci protivustavno donešenu odluku o proglašenju vanrednog stanja i odluke o merama odstupanja od ljudskih i manjinskih prava.
Upozoravamo vas na posledice ukoliko ne ispunite Vašu ustavnu obavezu. Narod Srbije je moguće zaštiti od virusa i bez kršenja Ustava.

PODNOSIOCI ZAHTEVA, NARODNI POSLANICI

SAŠA RADULOVIĆ
BRANKA STAMENKOVIĆ
VOJIN BILJIĆ
ĐORĐE VUKADINOVIĆ
MILADIN ŠEVARLIĆ
SRĐAN NOGO
ZORAN RADOJČIĆ
ALEKSANDRA ČABRAJA

Pročitajte još i:

Poslanici DJB: Otvoreno pismo svim narodnim poslanicima

(Video) Poslanici DJB zahtevaju hitan odgovor zašto je suspendovana Narodna skupština

Predsednik SNS-a prekršio Ustav, suspendovao Skupštinu i proglasio vanredno stanje

DJB poziva na uzdržavanje od politizacije epidemije koronavirusa

DJB poziva sve narodne poslanike da zahtevaju sednicu Skupštine

Narodni poslanici DJB pozvali predsednika Ustavnog suda, Vrhovnog kasacionog suda i državnog tužioca da reaguje na kršenje Ustava

(Video) Poslanici, zato što ste dozvolili kršenje Ustava, sudiće vam buduće generacije

DJB zahteva od Ustavnog suda da po hitnom postupku suspenduje protivustavnu odluku o vanrednom stanju dok o njoj ne odluči Skupština

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Poštovani,
    Čestitam na potezima koji se u članku pominju. Želeo bih da Vam takođe i uputim pitanje i izrazim zabrinutost po pitanju naših državljana koji ne mogu da se vrate u maticu. Na društvenim mrežama se pojavljuje veliki broj informacija o građanima širom Evrope, a i sveta, među kojima ima i male dece i hroničnih bolesnika. Koja je odgovornost i obaveza države u ovakvim slučajevima? U medijima ne dobijamo dovoljno informacija o ovakvim slučajevima, ali tu i tamo stignu informacije da je Srbija zabranila ulaz u zemlju i praktično se odrekla ovih ljudi. Ovo je veoma važno pitanje, a direktno se odnosi na brigu države o svima nama, što je mislim i smisao njenog postojanja.
    Hvala na svemu što radite.
    Srdačan pozdrav