VIDEO Saopštenje

(Video) Otvoreno pismo Maji Gojković

PREDSEDNIKU NARODNE SKUPŠTINE

REPUBLIKE SRBIJE

Poštovana,

Zahvaljujemo se na Vašem brzom negativnom odgovoru na zahtev osam narodnih poslanika za održavanje hitne sednice Narodne Skupštine kako bismo se vratili u ustavni okvir. 

Tragično je što je odgovor negativan i što nastavljate da kršite član 200. stav 8. Ustava Republike Srbije. Utešno je što ste ekspresno u roku od šest sati objavili odgovor u javnosti, što pokazuje da ste u stanju da brzo reagujete. Nadamo se da ćete i na ovo otvoreno pismo odgovoriti sa istom hitnošću.

Nakon što su Vam poslanici DJB 17. marta uputili poslanička pitanja na koja do danas niste odgovorili, zatim 18. marta zahtevali hitno zasedanje Skuštine povodom protivustavno proglašenog vanrednog stanja, na šta takođe niste reagovali, te nakon zahteva osam poslanika 23. marta, na koje ste konačno reagovali i dostavili nam juče Vaš dopis, i poslanici Narodne skupštine i javnost su ostali uskraćeni za važne odgovore.

U Vašem dopisu koji nam je dostavljen juče ste, po prvi put od protivustavnog proglašenja vanrednog stanja, naveli:

“da su predsednik Republike i predsednik Vlade Narodnoj Skuštini 15. marta uputili zajednički predlog da Narodna Skupština proglasi vanredno stanje“.

Ova Vaša nova, do sada nigde neobjavljena tvrdnja, ostavlja teška pitanja na koja zahtevamo odgovore:

 • Kako je moguće da ni Vi, ni predsednik Republike, ni predsednica Vlade, niko o ovome nije obavestio ni poslanike, ni javnost pre protivustavnog proglašenja vanrednog stanja?
 • Kako je moguće da sama Odluka o uvođenju vanrednog stanja nema obrazloženje u kome stoji ova važna informacija?
 • Kako je moguće da na Konferenciji za medije 15. marta niko ni jednom jedinom rečju nije pomenuo da je bilo ko od Narodne skuštine tražio da Narodna skupština uvede vanredno stanje?


U Vašem dopisu takođe po prvi put od protivustavno uvedenog vanrednog stanja navodite da ste Vi lično “imajuću i vidu epidemiološku situaciju i preporuku ministarstva odbrane predložili” da umesto Narodne skupštine odluku protivustavno donesu predsednik Republike, predsednica Vlade i Vi.

Ovo otvara nova pitanja:

 • Ako ste Vi samo predložili, ko je odlučio da od Narodne skupštine preotme ustavnu nadležnost da proglasi vanredno stanje?
 • Kako je moguće da do danas nikoga, ni narodne poslanike, ni javnost, niste obavestili o ovom vašem predlogu?
 • Kako je moguće da sama Odluka o uvođenju vanrednog stanja nema obrazloženje u kome stoji bilo šta od ovoga što ste napisali u dopisu?
 • Na osnovu kog pravnog akta ste zaključili da imate prava da umesto Narodne skupštine donesete ovakvu odluku i time suspendujete Narodnu skupštinu i protivustavno joj otmete nadležnost?
 • Šta konkretno za vas znači “epidemiološka situacija”? Koje akte ste konkretno čitali, sa kim ste se konsultovali, na koji način ste razmišljali kad ste ovako odlučili?
 • Da li ste svesni da na osnovu preporuke ministra odbrane Vulina i Vašeg, nigde obrazloženog utiska o epidemiološkoj situaciji, ne možete Narodnoj skuštini oduzeti njene nadležnosti?
 • Da li znate da kada se bilo kom parlamentu na svetu protivustavno oduzmu nadležnosti to se zove državni udar?

Za kraj ostaju i sledeća pitanja:

 • Da li znate da sve skupštine u svetu normalno funkcionišu i da nigde nije na ovakav grub način prekršen Ustav i praktično izvršen državni udar?
 • Da je Narodna skuština Republike Srbije zasedala i za vreme Prvog svetskog rata?
 • Da li razumete da svojim odbijanjem da, za razliku od svih drugih zemalja sveta, zakažete sednicu Narodne skuštine, nastavljate da kršite Ustav?

Ukoliko u roku od 24 sata ne dostavite javnosti i Narodnim poslanicima odgovore na ova prethodno postavljena pitanja, smatraćemo da ste svesno ovim svojim dopisom obmanuli Narodne poslanike i javnost, a u cilju prikrivanja protivustavno uvedenog vanrednog stanja i prikrivanja odgovornosti predsednika Republike, te ćemo podneti krivičnu prijavu protiv Vas i predsednika Republike za kršenje Ustava, izvršenje državnog udara i podrivanje Ustavnog poretka Republike Srbije.

NARODNI POSLANICI

SAŠA RADULOVIĆ
BRANKA STAMENKOVIĆ
VOJIN BILJIĆ

Pročitajte još i:

(Video) Maja Gojković priznala da je prekršen Ustav i slagala poslanike da bi prikrila odgovornost predsednika SNS

(Video) Osam poslanika potpisalo zahtev za sednicu Skupštine i vraćanje Srbije u ustavni okvir

Poslanici DJB: Otvoreno pismo svim narodnim poslanicima

(Video) Poslanici DJB zahtevaju hitan odgovor zašto je suspendovana Narodna skupština

Predsednik SNS-a prekršio Ustav, suspendovao Skupštinu i proglasio vanredno stanje

DJB poziva na uzdržavanje od politizacije epidemije koronavirusa

DJB poziva sve narodne poslanike da zahtevaju sednicu Skupštine

Narodni poslanici DJB pozvali predsednika Ustavnog suda, Vrhovnog kasacionog suda i državnog tužioca da reaguje na kršenje Ustava

(Video) Poslanici, zato što ste dozvolili kršenje Ustava, sudiće vam buduće generacije

DJB zahteva od Ustavnog suda da po hitnom postupku suspenduje protivustavnu odluku o vanrednom stanju dok o njoj ne odluči Skupština