Саопштењe

ДЈБ упозорава власт да се не игра са “електронском седницом Скупштине”

Небрано грожђе у коме се власт нашла након што је 8 посланика опозиције скренуло пажњу јавности да је Народна скупштина противуставно суспендована и да су јој одузете све надлежности одлучивања, власт сада панично тражи “решења” и шаље пробне балоне активирањем своје сателит-опозиције која дува у исту ЕУ тикву и помиње “електронску седницу Скупштине”.

Народан посланица Гордана Чомић, која је Народну скупштину као потпредседица водила на једнако скандалозан начин на који то данас чини Маја Гојковић, јуче је сугерисала могућност одржавања “електронске седнице” парламента. Несумњиво је да власт преко ње покушава да припреми терен за акробацију којом би јавности замазала очи и створила привид да се Скупштина, ето, ипак, каобајаги, за нешто пита – електронски.

Подсећамо да сви парламенти у Европи нормално раде. Законодавна власт у свим земљама надзире извшну власти, нигде није прекршен Устав и нигде у Европи надлежност Народне Скупштине није преузео један човек. Не постоји ни један разлог да скупштина не заседа. Посланици могу да се смењују у скупштинској сали, посланике и запослене у скупштини је могуће и тестирати на вирус, скупштина може да се одржи и у већем простору, али скупштина мора да ради и посланици морају да добију прилику да говоре.

ДЈБ упозорава власт да се не игра са народном сувереношћу и не укида Народној скупштини могућност расправе пре гласања. Народни посланици имају обавезу и дужност да у име грађана које представљају под лупу ставе сваку предложену меру пре него што о њој одлуче. За спречавање могућности злоупотреба приликом увођења мера током епидемије коронавируса, од суштинског је значаја да се чују мишљење и став свих народних посланика, како би грађани током парламентарне расправе добили слику о стању у држави и мишљење о предложеним мерама из различитих углова, а не само слику коју им, ширећи страх, панику и хистерију, власт шаље кроз своје пропагандне медијске канале.

ДЈБ подсећа јавност да не постоји, нити је икад постојао, ниједан једини разлог да се Народној скупштини забрани могућност окупљања, заседања, расправе и одлучивања. Народна скупштина је противуставно суспендована, а надлежности јој одузете, још у доба у коме су кафане радиле сасвим нормално, а данас се о њеном “електронском” скупу говори паралелно са окупљањем 350 СНС активиста у Штарк Арени.

Поражавајућа је чињеница да се народним посланицима, представницима највишег органа власти у земљи коме је посао да контролише рад извршне власти и којих има 250, забрањује окупљање док извршна власт буквално истовремено окупља 350 СНС активиста у затвореном простору. Поражавајуће је и то што се међу 250 посланика, чак и међу посланицима опозиције, налазе и они који то поздрављају, пре свих – посланица Чомић.



Прочитајте још и:

ДЈБ упозорава власт: Не затварајте Београд, Ниш и Ваљево!

(Видео) Маја Гојковић признала да је прекршен Устав и слагала посланике да би прикрила одговорност председника СНС

(Видео) Осам посланика потписало захтев за седницу Скупштине и враћање Србије у уставни оквир

Посланици ДЈБ: Отворено писмо свим народним посланицима

(Видео) Посланици ДЈБ захтевају хитан одговор зашто је суспендована Народна скупштина

Председник СНС-а прекршио Устав, суспендовао Скупштину и прогласио ванредно стање

ДЈБ позива на уздржавање од политизације епидемије коронавируса

ДЈБ позива све народне посланике да захтевају седницу Скупштине

Народни посланици ДЈБ позвали председника Уставног суда, Врховног касационог суда и државног тужиоца да реагује на кршење Устава

(Видео) Посланици, зато што сте дозволили кршење Устава, судиће вам будуће генерације

ДЈБ захтева од Уставног суда да по хитном поступку суспендује противуставну одлуку о ванредном стању док о њој не одлучи Скупштина

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар