Državna uprava Ljudska prava Politika Pravosuđe Saopštenje

Vlast prebacila odgovornost za prigovor Suverenista na sud u Kragujevcu – izvršen akt pravnog nasilja

Vlast nije našla sudije u Beogradu spremne da odbace prigovor Suverenista. Našli su u Kragujevcu. Sledeći je Ustavni sud. Čeka se tužilaštvo.

Kao što smo i pretpostavili, vlast je zajedno sa sudijama Upravnog suda iz Kragujevca, obezbedila da bude odbijena žalba Suverenista na rešenje RIK-a kojim je odbijen naš prigovor na 3932 glasačka mesta, na kojima smo statističkim metodama dokazali da je došlo do falsifikovanja rezultata referenduma. Da bi obezbedila da se ovo desi, vlast je morala da obezbedi da se  žalba umesto  Upravnom sudu u Beogradu prosledi Odeljenju tog suda u Kragujevcu, čije su sudije očigledno bile spremne da stave svoj potpis na presudu koja predstavlja akt pravnog nasilja i negacije osnovnih pravnih instituta.

Sudijama iz Kragujevca nije smetalo da potpišu presudu u kojoj je navedeno da je nebitno da li je izreka RIK-a u skladu sa zakonom, da je nebitno da li je RIK pogrešno ili pravilno primenio procesna pravila po kojima odbijanje i odbačaj prigivora nisu isto, da je nebitno to što je RIK uzurpirao nadležnosti Republičkog javnog tužioca, da je u konačnom nebitno što je došlo do očiglednog falsifikata zapisnika. Najupečatljiviji deo obrazloženja je svakako onaj u kome sudije iz Kragujevca izričito navode da RIK i ne mora da primenjuje zakon.  Kada se pročita obrazloženje presude, potpuno je jasno zbog čega vlast nije smela da dopusti da Upravni sud sa sedištem u Beogradu rešava ovaj predmet- očigledno je da u tom sudu nije lako naći veće koje bi bilo spremno da ovako flagrantno ponizi i ugled sudija ali i sudijsku funkciju.

U isto vreme dok su sudije u Kragujevcu radile na prigovoru Suverenista, sudije u Beogradu su prihvatile prigovor dva birača koji na jednom biračkom mestu tvrde isto ono što tvrdi prigovor Suverenista na 3932 biračka mesta: da im je neko falsifikovao potpis i glasao umesto njih, te da zbog toga nisu mogli da glasaju kada su se pojavili u 18 časova na biračkom mestu 59 na Voždovcu. Krivična prijVava suverenista tvrdi da je vlast, kada je oko 18 časova dobila izlazne ankete i shvatila da pobeđuje NE, pristupila masovnom falsifikovanju potpisa birača, ubacivanju listića u glasače kutije i na kraju falsifikovanju zapisnika. Suverenisti za ovo podneli krivičnu prijavu protiv članova biračkih odbora i NN lica na 3932 biračka mesta.

Suverenisti će nastaviti sa svojom pravnom borbom i predmet izneti pred Ustavni sud, dok će istovremeno insistirati i da Republičko javno tužilaštvo kome je podneta krivična prijava za falsifikovanje zapisnika ispita okolnosti pod kojima se ovaj slučaj desio na svakom glasačkom mestu ponaosob. Dok se ne promeni vlast i dok pravni osnov koji smo ovim putem stvorili ne bude aktiviran i referendum poništen, važno je da se zna i ko je saučestvovao u razaranju narodne suverenosti, kako bi za to snosio zakonske posledice.

Cela ova pravna borba Suverenista je dovela do toga da vlast propusti rok iz člana 203. Ustava. Dana 30.11.2021. godine Narodna skupština je usvojila Akt o promeniUstava Republike Srbije. U skladu sa odredbom člana 203 stav 8 Ustava Republike Srbije građani se na referendumu izjašnjavaju najkasnije u roku od 60 dana od dana usvajanja akta o promeni Ustava. Taj rok je istekao 29. januara. Neshvatljivim propustom i ignorišući član 203 Ustava RIK je zakazao glasanje na biračkom mestu 59 Voždovac za 2. februar čime je RIK potvrdio da glasači nisu izjasnili do roka od 60 dana, čime je referendum pao. Suverenisti su uputili pismeni zahtev predsedniku Narodne Skupštine da po sili Ustava stavi van snage Akt o promeni Ustava.

Referendum pao zbog proteka roka iz člana 203 stav 8 Ustava: Suverenisti podneli zahtev Dačiću da Narodna skupština po sili Ustava stavi van snage Akt o promeni Ustava

Podnešena žalba Upravnom sudu na nezakonito rešenje RIK-a

Analiza toka, kontrole i rezultata referenduma

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar