Ljudska prava Pravosuđe Saopštenje

Ustavni rok od 60 dana prošao, a birači se i danas izjašnjavaju o referendumu

S obzirom da član 203 stav 8 Ustava Republike Srbije propisuje da se građani na referendumu izjašnjavaju najkasnije u roku od 60 dana od dana usvajanja Akta o promeni Ustava, kao i da je Narodna skupština taj akt usvojila 30. novembra 2021. godine, rok za ovo izjašnjavanje istekao je 29. januara. Neshvatljivim propustom i ignorišući ovu odredbu Ustava, RIK danas – 2. februara – sprovodi glasanje na biračkom mestu 59 na Voždovcu.

RIK do danas nije doneo nijedno rešenje o proglašenju bilo kakvih rezultata referenduma na bilo kom biračkom mestu. Činjenica da nema rešenja čak ni o preliminarnim rezultatima referenduma, ovo današnje glasanje i sva rešenja RIK-a o današnjem glasanju jasno dokazuju da izjašnjavanje glasača još uvek traje i da nije završeno, što znači da je probijen ustavni rok i da Akt o promeni Ustava nije potvrđen u roku.

Suverenisti su u svojstvu zvaničnog organizatora referendumske kampanje podneli zvaničan zahtev Ivici Dačiću da Narodna skupština po sili Ustava konstatuje da referendum nije sproveden, te da Akt o promeni Ustava više ne proizvodi pravno dejstvo.

Vlast prebacila odgovornost za prigovor Suverenista na sud u Kragujevcu – izvršen akt pravnog nasilja

Referendum pao zbog proteka roka iz člana 203 stav 8 Ustava: Suverenisti podneli zahtev Dačiću da Narodna skupština po sili Ustava stavi van snage Akt o promeni Ustava

Podnešena žalba Upravnom sudu na nezakonito rešenje RIK-a

Analiza toka, kontrole i rezultata referenduma

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar