Саопштењe

РИК пробио уставни рок, Суверенисти подносе приговор

На јучерашњој седници, шест дана након истека Уставом прописаног рока, Републичка изборна комисија донела је Извештај о укупним резултатима референдума одржаног 16. јануара 2022. године. Овај коначни извештај уједно је и једини извештај који је РИК донео, с обзиром да привремене и прелиминарне резултате нису ни објављивали. 

Члан 203 став 8 Устава Републике Србије прописује да се грађани на референдуму изјашњавају најкасније у року од 60 дана од дана усвајања Акта о промени Устава.  Народна скупштина је тај акт усвојила 30. новембра 2021. године, те је рок за ово изјашњавање истекао 29. јануара.

РИК је 2. фебруара спровео гласање на бирачком месту 59 на Вождовцу и тиме и формално признао да изјашњавање гласача није било завршено 2. фебруара, што значи да је пробијен уставни рок и да Акт о промени Устава није потврђен у року.

Суверенисти су у својству званичног организатора референдумске кампање поднели званичан захтев Ивици Дачићу да Народна скупштина по сили Устава констатује да референдум није спроведен, те да Акт о промени Устава више не производи правно дејство. Суверенисти припремају приговор и на овај противуставан извештај РИК-а.

Уставни рок од 60 дана прошао, а бирачи се и данас изјашњавају о референдуму

Власт пребацила одговорност за приговор Суверениста на суд у Крагујевцу – извршен акт правног насиља

Референдум пао због протека рока из члана 203 став 8 Устава: Суверенисти поднели захтев Дачићу да Народна скупштина по сили Устава стави ван снаге Акт о промени Устава

Поднешена жалба Управном суду на незаконито решење РИК-а

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар