Saopštenje

RIK probio ustavni rok, Suverenisti podnose prigovor

Na jučerašnjoj sednici, šest dana nakon isteka Ustavom propisanog roka, Republička izborna komisija donela je Izveštaj o ukupnim rezultatima referenduma održanog 16. januara 2022. godine. Ovaj konačni izveštaj ujedno je i jedini izveštaj koji je RIK doneo, s obzirom da privremene i preliminarne rezultate nisu ni objavljivali. 

Član 203 stav 8 Ustava Republike Srbije propisuje da se građani na referendumu izjašnjavaju najkasnije u roku od 60 dana od dana usvajanja Akta o promeni Ustava.  Narodna skupština je taj akt usvojila 30. novembra 2021. godine, te je rok za ovo izjašnjavanje istekao 29. januara.

RIK je 2. februara sproveo glasanje na biračkom mestu 59 na Voždovcu i time i formalno priznao da izjašnjavanje glasača nije bilo završeno 2. februara, što znači da je probijen ustavni rok i da Akt o promeni Ustava nije potvrđen u roku.

Suverenisti su u svojstvu zvaničnog organizatora referendumske kampanje podneli zvaničan zahtev Ivici Dačiću da Narodna skupština po sili Ustava konstatuje da referendum nije sproveden, te da Akt o promeni Ustava više ne proizvodi pravno dejstvo. Suverenisti pripremaju prigovor i na ovaj protivustavan izveštaj RIK-a.

Ustavni rok od 60 dana prošao, a birači se i danas izjašnjavaju o referendumu

Vlast prebacila odgovornost za prigovor Suverenista na sud u Kragujevcu – izvršen akt pravnog nasilja

Referendum pao zbog proteka roka iz člana 203 stav 8 Ustava: Suverenisti podneli zahtev Dačiću da Narodna skupština po sili Ustava stavi van snage Akt o promeni Ustava

Podnešena žalba Upravnom sudu na nezakonito rešenje RIK-a

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar