Медији

Ана Стевановић: Нема демократског друштва без слободних медија

Уважена госпођо Брнабић, поштоване министарке и министри, колеге народни посланици,

пажљиво сам слушала Ваше излагање, а још пажљивије прочитала предложени програм Владе Републике Србије покусавајући да нађем само једну синтагму – слободне медије. Нажалост, ни на једној од 88 страница је нисам пронашла. Надам се да ово одсуство не значи да слобода медија не спада у приоритете Владе на чијем ћете челу бити. Ниједна Влада није започела свој мандат у оваквој атмосфери страховитог кршења медијских закона и медијских слобода.

У свом експозеу говорите о наставку пута ка ЕУ истичући како је она узор демократије. Предуслов уређеног, праведног и демократског друштва јесу владавина права, а пре свега слободни медији. Они су најстрожи критичари и контролори сваке власти. То је њихова дужност и смисао њиховог постојања. Свако од нас би требало да зна да без слободних медија нема слободних друштава. Данас, медији у Србији су све само не слободни. На ранг листи слободе медија Србија упадљиво назадовала. Бројне невладине организације и независна новинарска удружења говоре о недозвољеном политичком утицају на медије.

Независни новинари и медији на мети су свакодневних напада оних медија који служе исључиво за обрачун с политичким неистомишљеницима и критичарима власт. Подсетила бих да, ако у једном друштву слобода медија није обезбеђена, онда ниједна од других слобода не може бити гарантована.

У експозеу сте истакли значај развоја критицког мисљења код младих, а не постоје основи за то без медија који слободно и без страха критикују све лоше поступке актуелне власти.
У свом говору изрекли сте мисао да само победничка друштва иду у сусрет променама, а не зазиру од њих. Стога, на који начин ћете допринети смањењу цензуре и спречавању недозвољеног политичког утицаја на медије?

Шта ћете учинити да се једном заувек прекине с утицајем политике на медије што је само први корак ка остваривању медијских слобода које су потпуно згажене у нашој земљи и деле нас стотинама година од уредјеног друства?

Нестрпљиво ишчекујем ваш одговор.
Хвала вам.

Говор на Деветој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у једанаестом сазиву са једном тачком дневног реда – избор Владе и полагање заклетве председника и чланова Владе.

Ана Стевановић

Посланица и чланица покрета “Доста је било”

Др Ана Стевановић

Др Ана Стевановић

Матурирала у Петој београдској гимназији. Дипломирала 2008. године менaџмент и продукцију у позоришту, рaдију и култури нa Фaкултету дрaмских уметности, у Беогрaду. Докторирaлa нa теми психологије менaџментa и лидерствa, оргaнизaционих иновaцијa устaновa културе и психологије креaтивности на истом факултету.

Од 2004. године aктивно учествује у оргaнизaцији истaкнутих културних догaђaјa, а понaјвише се бaвилa комуникaционим стрaтегијaмa и односимa с јaвношћу сaрaђујући сa нaјвећим филмским фестивaлимa у земљи. Као један од најбољих студената билa је стипендистa Министaрствa просвете и нaуке РС, Скупшине Грaдa Беогрaдa, Републичког зaводa зa рaзвој нaучног и уметничког подмлaткa, Еуробaнке ЕФГ и Влaде Републике Грчке нa Аристотеловом Универзитету у Солуну.

Објaвилa око петнaест нaучних рaдовa у домaћим и међунaродним нaучним чaсописимa у којимa је истрaживaлa теме попут медијске цензуре и етике медијa, психологије лидерствa и комуникaционих стрaтегијa. Преко 13 годинa у облaсти културе и уметности нa позицији менaџер зa комуникaције.

Оставите коментар

1 Коментар на "Ана Стевановић: Нема демократског друштва без слободних медија"

avatar
2500
најновији најстарији
Borislav
Гост
Borislav

AB fikus nije smela medije čak ni protokolarno da spomene. To samo opravdava sadašnju tvrdnju da je ukrasna predsednica vlade.
Za ulazak u EU sloboda mediji su ključna tačka. Ali ne deklarativna već dokazana. Po sadašnjim dokazima aktivno nazadujemo u slobodi medija i drugim slobodama građana pa nam članstvo u EU biva sve dalje.
Bez obzira na članstvo u EU sloboda medija je nama značajna kao jedna od ključnih prava građana jer bez nje nema ni d od demokratije.