Beograd

GIK zabranio dalji uvid u kompletan izborni materijal

Gradska izborna komisija (GIK) zabranila je danas ovlašćenim predstavnicima Dosta je bilo i Dveri uvid u kompletan izborni materijal, sa lokalnih izbora u Beogradu održanih 4. marta.

Nakon nekoliko dana odugovlačenja i prebacivanja odgovornosti za organizovanje uvida na gradsku upravu, zbog navodno nedovoljno zaposlenih u GIK, početak uvida je omogućen  u četvrtak. Uvid je trajao od 15 do 20 časova, i bio je dozvoljen samo jednom predstavniku Dosta je bilo, u jednoj prostoriji GIK.

U petak je uvid nastavljen od 9 do 20 časova, da bi nas danas GIK obavestio da dalji uvid neće biti dozvoljen. Za ova dva dana, pregledan je materijal sa 36 biračkih mesta na Novom Beogradu. Napominjemo da nam je pre početka uvida rečeno da ćemo pregledati opštinu po opštinu, da će prvi na redu biti džakovi iz Barajeva, da bi se onda naprasno, u četvrtak u GIK predomislili i rekli da ipak prvo pregledamo Novi Beograd.

Zakon i uputstvo daju pravo svim kandidatima za odbornike da izvrše uvid u celokupan birački materijal, i ne poznaju nikakva ograničenja. Zabranom daljeg uvida GIK očigledno želi po cenu kršenja zakona da sakrije brojne nepravilnosti u izbornom procesu.

Dosta je bilo neće priznati izborni rezultat dok ne izvrši uvid u birački materijal. Pre izbora i tokom izbornog dana, zabeležene su brojne nepravilnosti, koje ćemo proveriti pre nego što prihvatimo izborne rezultate.

 

Dosta je bilo

Dosta je bilo

26
Ostavite komentar

avatar
2500
10 Comment threads
16 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
krs i lomVladimirRZoranTanjaPeđa Poledica Recent comment authors
najnoviji najstariji
Zoran
Gost
Zoran

U prevodu, nikada nećemo priznati izborne rezultate, ali ćemo i dalje uporno na izborima učestvovati, pod takvim uslovima.
Ili možda nećemo više da se igramo sa Vučićem, po njegovim pravilima,?
Ima li iko nekakve zvanične podatke DJB.a, koliko smo prema našim podacima dobili glasova?
Hoće li se Saša, već jednom oglasiti povodom izbora i barem obratiti ljudima koji su glasali za DJB?
Prošlo je nedelju dana, od kada se Boško Obradović u svoje ime zahvalio biračima, koji su podržali ovu listu, a sa naše strane samo, čekajte…, strpljenje… i tako u krug…
Ili je neko pomislio da ostavkama, može da se opravda ova gromoglasna tišina, da lepo odćutimo narednih 60 dana i pravimo se kao da se ništa nije desilo?

Duschman
Gost
Duschman

Odavno je vreme da krene vaninstitucionalna borba za nove, istinske institucije. Nema ideja i predloga. Nema čak ni proglasa da su institucije srušene i da mora početi na ulici da se stvara novi parlament, novi društveni dogovor i drugačije društvo.

krs i lom
Gost
krs i lom

tacno tako

Peđa Poledica
Gost
Peđa Poledica

a šta kaže ostala „opozicija“?
oni su očigledno zadovoljni celokupnom procesom….sad je verovatno najveći problem raspodeliti dodeljeni procenat.

Andrej #2
Gost
Andrej #2

Koliko je birackih mesta bilo pokriveno kontrolorima DJB+Dveri? Kopije tih zapisnika imate… Da li se rezultati slazu? Ili opet niste mogli da pokrijete sva biracka mesta pa sada naknadno sami brojite?

gojko
Gost
gojko

ja posle ovih beogradskih izbora imam osecaj kao da je opozicija nokautirana … evo u informeru su krenuli da gaze Sapica, mashinerija radi punom parom. Ima da uniste komplet opozicijiu 100%. Nesto imam utisak da su vam ukrali par % i da su vas namerno stavili ispod cenzusa, a da vi tu ne mozete ama bas nista. Ako je tako idu do kraja, i gaze institucije jer su vlast. Bukvalno rade sta hoce. Nekako mi je sve ovo mlako od DJBa sto se tice post izbornih desavanja, ili je prosto to pravi rezultat i to je to. Nokaut zesci. Polako gubim ikakvu zelju da pratim dnevnu politiku.

Nebojša
Gost
Nebojša

Postupanje GIK-a jasno ukazuje da je bilo izborne kradje! O tome treba argumentovani, sa svim relevantnim činjenicama, upoznati Evropsku komisiju. Sve što Vučić i njegova kamarila rade je protivno načelima EU. Bez obzira što je u interesu najvećíh zemalja članica EU da AV i SNS kao njihovi trabanti ostanu [to du\e na vlasti, ovakve zloupotrebe ne mogu ignorisati. Neka to bar ostane dokumentovano!

Peđa Poledica
Gost
Peđa Poledica

boli EU „ona“ stvar. Ako se sami ne izborimo za neko normalije i prikladnije društvo svojstveno veku i civilizaciji u kojoj živimo, niko drugi neće. Svi žive svoje živote….

arsa nenadic
Gost
arsa nenadic

Molim Vas da li imate imalo morala? Učestvujete u nečemu što znate da je nezakonski i protivustavno sa kriminalnim radnjama.Samim tim što učestvujete Vi ste saučesnici u svim tim radnjama. Ozakonjujete i dajete legitimitet svemu tome. Jednostavno morate se iskljičiti iz svega toga i pokušate vaninstitucionalno da se izborite i pokažete da ne pripadate ovom “ CIRKUSU”. Jedino tako ću Vas smatrati da ste opozicija i borci za promene.

Sale
Gost
Sale

Opozicija treba da nalazi način da se njeno prisustvo u parlamentu povećava a ne da se povlače. Jer kad se povučeš, samo ćeš da častiš bagru koja će onda imati nesmetan teren da radi šta hoće. Treba razumeti da opozicija svakako u parlamentu ne može da uradi ništa, nebitno da li je parlament demokratski ili autokratski. Opozicija je opozicija a većina je većina. Opoziciji je tamo mesto jer može građanima da prenosi dešavanja i da ulaže kontra argumente. To što opozicija učestvuje u radu parlamenta ne znači da podržava cirkus već da podržava instituciju kao takvu i koja mora da postoji u svakom uređenom društvu. A to da li je negde cirkus ili nije, to neka građani odluče. Oni su odlučili da je takva skupština sasvim ok, s obzirom da SNS stalno pobeđuje pa tako i nema razloga da se bilo šta menja. Ipak je volja građana najbitnija.

Vlado
Gost
Vlado

Ko kaze da je ovo volja gradjana? Kako znas da je SNS pobedio? Sacekajmo da se DJB oglasi da li ce priznati izbore ili ne.

krs i lom
Gost
krs i lom

sa 20% da se dobije celokupna vlast, bez medija za opo. pa to je za nobela… ili onog krstica koji promenio veru za veceru treba pitati posto nas svaki dan bombarduje

Zoran
Gost
Zoran

Srbija nije ni uređeno ni demokratsko društvo, niti je njen parlament demokratska institucija, jer je rezultat nedemokratskih i neregularnih izbora.
Ogromna je razlika između opozicije koja deluje u demokratskom društvu, gde je ona itekako faktor koji može da utiče i promeni dosta toga, uključujući i vlast, dok u autoritarnim društvima kakvo je ovo naše, opozicija je puka dekoracija, a skupština obična farsa, koja služi kao otirač za noge diktatoru i njegovoj mafijaškoj bandi.
Stavljati te dve potpuno različite situacije u istu ravan i tvrditi, da eto narod tako hoće, jer vlast stalno pobeđuje je veoma naivno razmišljanje, u stvari zabijanje glave u pesak pred surovom stvarnošću.
Ta stvarnost kaže, da u ovakvim okolnostima vlast stalno „pobeđuje“ i „pobeđivaće“ još ubedljivije, sve dok su institucije sistema uključujući i skupštinu potpuno obesmišljene i služe samo da servisiraju vlast jednog čoveka i njegovu kliku.
Kakva crna volja građana, kad im je uskraćena svaka iole drugačija informacija osim zvaničnih režimskih, a svako ko drugačije misli se ignoriše ili medijskom harangom u startu posipa katranom i perjem.
Osim što se narod drži u medijskom mraku, treba dodati i čitavu drugu lepezu metoda, kojim režim dolazi do željene „volje građana“, a to su ucene, pretnje, potkupljivanje, a kao što smo videli u slučaju Olivera Ivanovića i fizička eliminacija nepokornih.
U takvim okolnostima, učestvovati na „izborima“ ili u ovakvoj fikus skupštini, je samo čist poklon režimu, kome i odgovara da ima prisutnu ali potpuno bespomoćnu opoziciju, lišenu svakog uticaja.
Poslednji događaji sa učestalim podnošenjem besmislenih amandmana, govore da je krajnji cilj režima upravo to – opozicija u skupštini, ali sa flasterom preko usta.
To što je trenutno ovaj režim u milosti svetskih moćnika nije razlog za apatiju, jer je i Milošević je za vrlo kratko vreme od „faktora mira i stabilnosti“, stigao do zatvorske ćelije.
Nema tu više taktiziranja, rezervnih položaja i mlaćenja prazne slame, vreme je za jedan veliki reset.
Ili zajednički opozicioni blok, sa konkretnim zahtevima uz napuštanje ovakve komedije od skupštine ili tavorenje i faraonsku vladavinu a la Erdogan, Putin ili Lukašenko u narednim decenijama.
Izbor je samo naš…

Sale
Gost
Sale

Zorane, moraćemo da se ne složimo. Ja mislim da je opoziciji mesto u parlamentu. Tamo se odvija borba sa režimom i niko me ne može ubediti u to da se povlačenjem pobeđuje. To je besmisleno. Upravo treba suprotno, zapeti što jače i povećati prisustvo opozicije tamo. Naravno, osim borbe u parlamentu, treba voditi i borbe na drugim frontovima (internet, mediji, ulica…) i to sve zajedno znači više nego povući se sa jednog od frontova.

Zoran
Gost
Zoran

NIje problem da se mi složimo, samo ja prosto ne vidim način da opozicija poveća svoje prisustvo u parlamentu, koji je i formiran svim mogućim izbornim marifetlucima, da ne kažem ćoravom kutijom.
Naprotiv, postoji velika opasnost, da posle sledećih izbora koji će biti još neslobodniji i neregularniji, ovako razjedinjena opozicija izgubi i ovo malo mesta u parlamentu, koje ima.
Tada ćemo opet biti van njega, ali ne svojom, niti istinskom voljom naroda, već upornim pristajanjem na režimski izborni lopovluk.
Ako je došlo dotle, da se opozicionim poslanicima, raznoraznim opstrukcijama, ne dozvoljava ni da diskutuju u ovakvom parlamentu, je ne znam šta još treba da se desi, pa da se upali alarm.
Glavni problem je što opozicija više nema mnogo vremena za razmišljanje i prestrojavanje, jer im Vučić to neće dopustiti.
On dobro zna, da ošamućenog protivnika treba nokautirati dok je na staklenim nogama, a ovo mu je idealna prilika.
Ako jedan DS i DJB u Beogradu ne mogu da pređu cenzus, šta onda očekivati na republičkim izborima, nego još jedno izborno poniženje.
Zato, bez jasnog profilisanja jednog jedinstvanog opozicionog bloka, koji bi stao nasuprot Vučićevoj koaliciji i izneo konkretne programske ciljeve i čvrste zahteve, koji uključuju minimum za održavanje fer i slobodnih izbora, ne treba gajiti nikakve iluzije da se nešto može promeniti na bolje.
U suprotnom će svaki sledeći „izbori“, biti samo formalnost, sa već unapred poznatim rezultatom.

Tanja
Gost
Tanja

Zorane,slazem se sa tobom.Sad ce se videti ko je praaava(sto bi Bosko reko:)) opozicija.Ako Djilas i Jankovic zele taj savez opozicije onda ne mogu a da u njemu ne vide i Djb i Dveri.Kao sto ne moze Djb da u njemu ne vidi Demokratsku stranku.Ili Demokratska stranka Dveri.Bice tesko posle onolikih prepucavanja,ali nema druge.
A i oni su svesni da ovo nisu realni rezultati.Bilo je opet kao i na predsednickim izborima glasanje za onoga ko je u medijima predstavljen kao najjaci kandidat.U poslednjem trenutku zapusavanje nosa i glasanje za onog ko je najjaci i sigurno iznad censuza.Vecina se ne udubljuje previse.Ako ne ukljuce Djb i Dveri ne mogu da pobede,znaci ako im je to cilj,moraju se svi ukljuciti.
Ne treba da priznaju ove rezultate izbora.Jednostavno ne priznaju ih i to je to.Verovatno su namakli cenzus.Ali sta meni i tebi znaci njihov cenzus?Ovaj je celu opoziciju u zbiru tukao sa sps-om i radikalima duplo

Zoran
Gost
Zoran

Slažem se potpuno sa svim što ste napisali.
Što kaže stara izreka, sada će svaka zverka da pokaže svoj trag.
Ni jedna opoziciona stranka ili lista pojedinačno više nema nikakve šanse protiv ovakvog autokratskog režima, ali zajedno itekako mogu da postanu relevantna snaga, koju bi i van Srbije počeli da gledaju kao ozbiljan faktor.

Ana
Gost
Ana

Sale, to što kažeš važi do nekog trenutka. Ovo sada je trenutak kada opozicija ne bi smela da daje legitimitet ovoj vlasti, a učestvovanjem u radu parlamenta upravo to radi. Tačno je da je opoziciji mesto u parlamentu, ali u uređenim ili makar relativno uređenim državama. Kako je krenulo, sa medijskim mrakom, pretnjama, ucenama itd., na sledećim izborima nećemo ni imati opoziciju u parlamentu. Šta onda? Ako narod za ove dve godine koliko je DJB u parlamentu nije uspeo da shvati kako i šta radi DJB i za šta se zalaže (rezultat tog slepila su rezultati na beogradskim izborima), onda ni nadalje to neće videti ili neće hteti da vidi.

S druge strane, bojkot zahteva da se sklope različite kockice. Za bojkot je potrebno jedinstvo opozicije i jedan narod koji će to podržati, a svi znamo da je narod trenutno apatičan i potpuno nezainteresovan za sve što se događa. Čitam danas da nas Petrohemija truje i po komentarima i odjeku vidim da to nikoga ne uzbuđuje. Pre samo nekoliko godina aflatoksin je izazvao i te kako burne reakcije javnosti. Šta to govori? Pa da je narod toliko apatičan da ga čak nije briga ni za sopstveni život.

Učestvovanje u parlamentu mi se trenutno čini potpuno besmisleno. Ako ne bojkot, onda mora nešto veoma drastično da se promeni u nastupu opozicije. I taj nastup će, nažalost, ako hoćemo bilo šta da uradimo, morati da bude složan. Kao prvo mislim da treba razgovarati sa svim akterima na našoj političkoj sceni, šta god mi o njima mislili, i napraviti neku zajedničku strategiju.

Treba samo imati u vidu da ovo NISU normalni uslovi, a u nenormalnim uslovima ne možeš da se ponašaš normalno, jer to previše košta.

Sale
Gost
Sale

Osnovni problem opozicije je što ne može da se dogovori oko zajedničkog nastupa i što ne uspeva da animira apstinente. Dogov nije moguć sve dok neko hoće da šefuje (kao što je S. Janković) a apstinente nije moguće animirati recikliranim političarima (kao što je D. Đilas). To su po meni dva osnovna problema sa opozicijom. Napuštanje parlamenta je besmislena ideja i neće dati nikakve rezultate. Postoji previše lažne opozicije koja će zauzeti upražnjeno mesto i bukvalno će ceo perfomans biti potpuno nezapažen. Opozicija ima ustavnu obavezu da učestvuje u radu parlamenta plus je za to dobila mandat od građana. To nije davanje nikakvog legitimiteta vlasti već onako kako i treba da bude. Dok god je parlamenta, ovakvog ili onakvog, opozicija treba da bude prisutna i da se teži tome da bude što prisutnija i što bučnija. Te teorije o tome kako se pobeđuje povlačenjem su za mene smešne.

Zoran
Gost
Zoran

Osnovni problem opozicije je što se svi glođu oko iste koske, tj bore za isto ili slično biračko telo, koje i onako ne glasa za režim, ali ne shvataju da to ni izbliza nije dovoljno, već se mora zagaziti u blato i krenuti sa preotimanjem glasača sns-a i sps-a.
Izlazak iz ovakve skupštine, gde poslanici ne mogu da rade ono za šta su po ustavu zaduženi, a to je da predstavljaju građane, za mene nije besmisleno već jedino logično rešenje.
Sutra kad svi ostanu ispod cenzusa, neće biti bitno ko je kome hteo da šefuje, ko je pravi, a ko reciklirani i svakako će biti van parlamenta, jer su dobrovoljno pristali da učestvuju u izbornoj farsi ovog lopovskog režima, a ne zato što je to volja naroda.
Inače, strateško povlačenje je često uvod u kontranapad i nije nikakva smešna teorija.
Doduše, smejali su se neki i Živojinu Mišiću zbog takve odluke u Kolubarskoj bitci, ali svi znamo ko se smejao na kraju…

Smak
Gost
Smak

Ni u čemu DJB nije pogrešio, niti treba da posustane. Korisniji su oni van skupštine, nego većina njih unutra. Više će oni da prate spolja no mnogi iznutra. I koalicija je bila dobra, po principu „Sa ovima možemo jer ne kradu, pa ko prihvati“ I Dveri su mogle da nađu način da odbiju ali nisu, i dobro je što je tako.
1. Neki rekoše da znaju ljude koji su odustali od DJB zbog te koalicije jer su Dveri klerikalna i ekstremna desnica. Sve i da jesu, kakve to veze ima sa sporazumom?
2.Siguran sam da bi se dogovorili i oko mnogih drugih pitanja, a ne samo ekonomskih. Kada bi ljudi znali koliko je Crkva otvorena za razgovor i konstruktivna, ne bi pisali to što pišu.
3. Vidim da ljudi pozivaju Sašu da se obrati, ali kako, on mora naći podatke da pbjasni ovo što se desilo. Ovoliki podbačaj nije realan, mora uporediti mnogo toga da bi mogao da objasni sve ovo.

Goran
Gost
Goran

Ako smo imali kontrolore na svim biračkim mestima, onda je trebalo odmah da objavimo naše rezultate, posebno ako se drastično razlikuju od zvaničnih.

Milan
Gost
Milan

Šta se drugo može zaključiti nego da su izbori pokradeni. Žestoko pokradeni.
Možda su DJB-Dveri imali 13,9%, a da je Vučić naredio izbornoj komisiji: „Oduzmite im tih 10% i prebacite te procente na listu SNS!“
Ali, mediji ćute, narod ćuti. Svi trpe, osim Vučića i njegove družine.
Srdačan pozdrav svima koji trpe

Zoran
Gost
Zoran

Nisam ljubitelj teorija zavere, već zdravog razuma.
Ako se takva krađa recimo i desila, pored svih kontrolora opozicije, i njihovih podataka i zapisnika, onda je to veća blamaža za njih, nego za režim, ali naravno da nije bilo baš tako.
Izborna krađa je obavljena u mnogome pre izbornog dana, upisivanjem lažnih birača u izborni spisak, potkupljivanjem, ucenama, zastrašivanjem i pre svega stravičnom medijskom kampanjom, gde su svi oponenti režimu prošli žestokog „toplog zeca“, bez mogućnosti da se brane.
Ne treba zaboraviti ni da je sns stranačka mašinerija vojnički disiplinovana, utrenirana i veoma agresivna, potpomognuta novcem iz budžeta i svom drugom logistikom i državnim resursima koje im stoje na raspolaganju.
Ako to sve znamo, a tome dodamo i sujetnu razjedinjenu opoziciju, šta se moglo drugo očekivati.

Ana
Gost
Ana

Od izbora je prošlo skoro deset dana a mi još nismo čuli koliko smo po našoj računici osvojili u Beogradu. Možda ima razloga zašto treba da čekamo, ali ovo sada već postaje mučno. Ako nam GIK ne dozvoli uvid u kompletni izborni materijal, da li to znači da DJB nikada neće objaviti svoje rezultate?

VladimirR
Gost
VladimirR

Mislim da je suština problema u tome što glasači, a posebno apstinenti, ne znaju šta podrazumeva uređeno društvo i zašto je to dobro. Narod istorijski gledno nije shvatio promenu iz monarhije u demokratiju ili bar parlamentarnu monarhiju, jer smo realno ’45. prešli u nešto vrlo slično monarhiji, samo pod drugim imenom, a nekako smo se tu batrgali i do 2012, da bismo sad ponovo skliznuli nazad u XIX vek. Ne kapiraju ljudi šta bi njima lično doneo uređen sistem, čak neko reče i mislim da je u pravu, pomalo ga se i plaše, jer retki su oni koji su potpuno čisti i koji nemaju bar neku vezu i vezicu, makar u ambulanti ili na šalteru. Dalje, ne razumeju šta ima toliko loše u tome što jedan čovek odlučuje sve, što njegov brat predlaže gradonačelnka. Kontaju, pa dobro, tako se izglasalo, šta da se radi. Uostalom, razmišljaju da bi i drugi isto tako, jer misle da je tako normalno.

Milsim da je potrebna žešća edukacija. Svi smo kao imali u srednjoj školi neki Ustav i pravo građana kao predmet, ali sumnjam da je ikome išta ostalo u glavi. Mahom se bubalo napamet za ocenu, bez razumevanja suštine. Mi ovde kontamo zašto je loše što se ne dopušta kontrola listića, ali manje pažljivi građani verovatno smatraju da je svejedno, rezultati su takvi kakvi su i ne može biti većih promena. Ne shvataju drugu dimenziju, da sama mogućnost kontrole, čak i ako se ona ne iskoristi, motiviše odgovorne da zaista paze šta rade. Slično je i za toliko pominjanu transparentnost – videh onomad i Slobu Georgijeva u intervjuu sa Dušanom, koji smatra da je to tehnčka i ne preterano bitna stvar. Ako on ne razume, kako očekivati od prosečnog glasača da razume?

Prema tome, mislim da bi bilo dobro napraviti serijal kratkih video klipova na određenu temu (po 5-10 minuta najviše), animiranih sa naracijom (bez isticanja u plan osobe koja govori, može da bude i glumac/glumica). Možda dodati i neke infographicse. Tu treba ukazati šta konkretno znači uređen sistem, zašto su zloupotrebe otežane, zašto nije dobro da mali broj ljudi odlučuje o svemu kada to nije njihova struka, zašto je dobro kada jedni druge kontrolišu, pa mi ne moramo o tome da mislimo, kako su druge zemlje to rešile i KADA (malo istorijata), šta je već rešeno kod nas Ustavom i zakonski, ali se ne poštuje, šta to znači za običnog čoveka, takve stvari. Dakle, bukvalno im treba nacrtati. Pažnja je danas vrlo slaba, retki su ljudi koji imaju živaca da čitaju suvoparne tekstove sa objašnjenjima, pogotovo o politici.