Блог

Председница ДЈБ као Мајка Храброст

Шест година пре уласка у политику (2008. године), актуелна председница ДЈБ Бранка Стаменковић покренула је грађанску иницијативу „Мајка Храброст“ за побољшање услова у нашим породилиштима, након што је серијом текстова о сопственом искуству из једног српског породилишта подигла видљивост овог проблема у нашој јавности.

Преко 700 жена одазвало се на Бранкин позив да јој пошаљу приче о сопственим искуствима из породилишта, након чега их је све објавила на свом сајту. Петицију која је позивала на промену односа запослених у породилишту према трудницама и породиљама, на промену застарелих протокола и на обрачун са широко распрострањеном корупцијом за само три дана потписало је преко 7000 грађана.

Захваљујући објављеним причама, постало је јасно да су у свим српским породилиштима присутни проблеми исте врсте и да је потребно системско решење. Нарочито је у очи упадала нефункционалност „Бабy Фриендлy“ програма, које су мајке у својим причама изнова називале „Нурсе Фриендлy“ и „Мотхер Енемy“ програмом. Ово није могао да игнорише ни УНИЦЕФ-а, који је својевремено и финансирао увођење овог програма у српска породилишта, па је иницијатива Мајка Храброст била основни разлог због кога је у Србији спроведена међународна контрола испуњења стандарда овог програма. Након обиласка породилишта, разговора с лекарима, бабицама, медицинским сестрама, породиљама, невладиним организацијама и представницима Министарства здравља, међународна УНИЦЕФ-ова комисија закључила је да због неиспуњавања стандарда звање „Бабy Фриендлy“ треба одузети свим породилиштима у Србији, те га увести испочетка.

Нажалост, ово се није десило, јер ни у тадашњој власти није постојала политичка воља да се неопходне системске мере уведу и спроведу. Управо зато што се на примеру иницијативе Мајке Храброст уверила да без полуга моћи коју са собом носи власт ништа не може ни у једном сегменту друштва да се промени, Бранка Стаменковић се 2014. године и одлучила да уђе у политику.

Захваљујући иницијативи Мајка Храброст, у Србији је побољашан и начин на који се води статистика матерналне смртности, јер претходно није испуњавала прописане СЗО стандарде.

За покретање ове иницијативе и своје залагање да се услови у нашим породилиштима побољшају, Бранка Стаменковић добила је четири награде.

У последњих 10 година, грађанска иницијатива Мајка Храброст коришћена је у више наврата у разним научним радовима и студијама, као пример аутентичне грађанске иницијативе, као и искуства која су се могла прочитати у објављеним причама из породилишта.

Прочитајте серију текстова којим је блогерка Круголина Боруп (Бранка Стаменковић) покренула иницијативу Мајка Храброст):

Трудноћа и порођај у Србији 1: Амниоцентеза

Трудноћа и порођај у Србији 2: Епидурал

Трудноћа и порођај у Србији 3: Порођај

Трудноћа и порођај у Србији 4: Интензивна нега, дан први

Трудноћа и порођај у Србији 5: Интензивна нега, дан други

Трудноћа и порођај у Србији 6: Интензивна нега, дан трећи

Трудноћа и порођај у Србији 7: Бејби френдли

Трудноћа и положај у Србији 8: Богиње

Nikola Stanković

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Nikola,
    finansiranje medicinskih usluga iz budžeta – državna medicina ili “zdravstvo” – najbolji je način da se pružalac usluga izoluje od krajnjeg korisnika. Ako pacijent ne plaća doktora i sestru – ako su medicinari plaćeni iz budžeta koji pacijent prisilno puni – onda je pacijent za njih samo gnjavaža i onda su uslug šugave i odvratne, onakve kako ih Branka opisuje.
    “Besplatne zdravstvene usluge za sve” je recept za čuvanje jadnog pacijenta u opisanom položaju poniženog i opljačkanog.