Blog

Predsednica DJB kao Majka Hrabrost

Šest godina pre ulaska u politiku (2008. godine), aktuelna predsednica DJB Branka Stamenković pokrenula je građansku inicijativu „Majka Hrabrost“ za poboljšanje uslova u našim porodilištima, nakon što je serijom tekstova o sopstvenom iskustvu iz jednog srpskog porodilišta podigla vidljivost ovog problema u našoj javnosti.

Preko 700 žena odazvalo se na Brankin poziv da joj pošalju priče o sopstvenim iskustvima iz porodilišta, nakon čega ih je sve objavila na svom sajtu. Peticiju koja je pozivala na promenu odnosa zaposlenih u porodilištu prema trudnicama i porodiljama, na promenu zastarelih protokola i na obračun sa široko rasprostranjenom korupcijom za samo tri dana potpisalo je preko 7000 građana.

Zahvaljujući objavljenim pričama, postalo je jasno da su u svim srpskim porodilištima prisutni problemi iste vrste i da je potrebno sistemsko rešenje. Naročito je u oči upadala nefunkcionalnost „Baby Friendly“ programa, koje su majke u svojim pričama iznova nazivale „Nurse Friendly“ i „Mother Enemy“ programom. Ovo nije mogao da ignoriše ni UNICEF-a, koji je svojevremeno i finansirao uvođenje ovog programa u srpska porodilišta, pa je inicijativa Majka Hrabrost bila osnovni razlog zbog koga je u Srbiji sprovedena međunarodna kontrola ispunjenja standarda ovog programa. Nakon obilaska porodilišta, razgovora s lekarima, babicama, medicinskim sestrama, porodiljama, nevladinim organizacijama i predstavnicima Ministarstva zdravlja, međunarodna UNICEF-ova komisija zaključila je da zbog neispunjavanja standarda zvanje „Baby Friendly“ treba oduzeti svim porodilištima u Srbiji, te ga uvesti ispočetka.

Nažalost, ovo se nije desilo, jer ni u tadašnjoj vlasti nije postojala politička volja da se neophodne sistemske mere uvedu i sprovedu. Upravo zato što se na primeru inicijative Majke Hrabrost uverila da bez poluga moći koju sa sobom nosi vlast ništa ne može ni u jednom segmentu društva da se promeni, Branka Stamenković se 2014. godine i odlučila da uđe u politiku.

Zahvaljujući inicijativi Majka Hrabrost, u Srbiji je poboljašan i način na koji se vodi statistika maternalne smrtnosti, jer prethodno nije ispunjavala propisane SZO standarde.

Za pokretanje ove inicijative i svoje zalaganje da se uslovi u našim porodilištima poboljšaju, Branka Stamenković dobila je četiri nagrade.

U poslednjih 10 godina, građanska inicijativa Majka Hrabrost korišćena je u više navrata u raznim naučnim radovima i studijama, kao primer autentične građanske inicijative, kao i iskustva koja su se mogla pročitati u objavljenim pričama iz porodilišta.

Pročitajte seriju tekstova kojim je blogerka Krugolina Borup (Branka Stamenković) pokrenula inicijativu Majka Hrabrost):

Trudnoća i porođaj u Srbiji 1: Amniocenteza

Trudnoća i porođaj u Srbiji 2: Epidural

Trudnoća i porođaj u Srbiji 3: Porođaj

Trudnoća i porođaj u Srbiji 4: Intenzivna nega, dan prvi

Trudnoća i porođaj u Srbiji 5: Intenzivna nega, dan drugi

Trudnoća i porođaj u Srbiji 6: Intenzivna nega, dan treći

Trudnoća i porođaj u Srbiji 7: Bejbi frendli

Trudnoća i položaj u Srbiji 8: Boginje

Nikola Stanković

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Nikola,
    finansiranje medicinskih usluga iz budžeta – državna medicina ili “zdravstvo” – najbolji je način da se pružalac usluga izoluje od krajnjeg korisnika. Ako pacijent ne plaća doktora i sestru – ako su medicinari plaćeni iz budžeta koji pacijent prisilno puni – onda je pacijent za njih samo gnjavaža i onda su uslug šugave i odvratne, onakve kako ih Branka opisuje.
    “Besplatne zdravstvene usluge za sve” je recept za čuvanje jadnog pacijenta u opisanom položaju poniženog i opljačkanog.