Ауторски текст Политика Привреда Шумадија

Тајна звана ФИАТ сваког дана све скупља. Да ли ћемо је сви платити?

О субвенционисању иностраних компанија и штетности тајних уговора које наша држава још увек држи у тајности, Покрет  Доста је било је указивао грађанима. Актуелна дешавања у ФИАТ-у су само производ неспособности претходне и актуелне власти да сачувају интересе наших грађана.

Без транспарентног уговора нико не може знати која су нам права ускраћена. Зато је сваки легални облик борбе у име остваривања права заправо и под питањем  ДА ЛИ ЈЕ ЗАИСТА ЛЕГАЛАН? Постали смо таоци сопствених и иностраних моћника, тајних уговора и убирања политичких поена власти.

Да подсетимо, наша држава као мањински власник нема готово никакву моћ одлучивања, а самим тим нема ни моћ да заштити раднике од одлуке већинског власника. У таквој позицији се нашла на сопствену иницијативу, у оквиру сопственог система субвенционисања који функционисе на принципу огромних улагања новца пореских обвезника Србије, а све у циљу очувања лажне економске стабилности и убирања јефтиних политичких поена. Једино што је очигледно јесте стављање домаћих и страних привредника у неравноправан положај путем бројних пореских олакшица које уз јефтину радну снагу стварају сигурну шансу странцима да остваре профит. Штрајк синдиката и радника у оваквим околностима није никаква револуција. Транспарентност уговора би била револуција која би свима омогућила увид у чињенично стање и адекватно деловање на проналажењу решења.

У оваквим околностима можемо инсистирати једино на поштовању закона Републике Србије.

Наравно, то не значи да треба седети скрштених руку и рећи, то су само радници Фиат-а, ФАП-а, Железаре или радници Гоше…то су само Малинари или Оружари… Доста је било, кроз свој програм нуди решења, али је потребан обострани импулс и воља, а не апатија, незаинтересованост и апстиненција.

  • Увести потпуну транспарентност
  • Забранити потписивање тајних уговора
  • Укинути субвенције страним инвеститорима. Не постоји разлог да страни инвеститори буду привилеговани у односу на домаће. Фокус економске политике је домаћа привреда.

Промена креће кад променимо себе. Само тако ћемо бити спремни и да променимо систем у ком живимо. Доста је било!

Ирена Јандрић
секретар Покрета Доста је било – Крагујевац

ДЈБ Крагујевац

ДЈБ Крагујевац

Оставите коментар

1 Коментар на "Тајна звана ФИАТ сваког дана све скупља. Да ли ћемо је сви платити?"

avatar
2500
најновији најстарији
Zaštićeni svedok
Гост
Zaštićeni svedok

Zar gospodin Saša Radulović ne zna sve detalje ugovora?