VIDEO Zdravstvo Izjava Skupština

(Video) Branka Stamenković: Da li je ministar Lončar naučio nešto nakon epidemije morbila?

U danu kada poslanici u Skupštini upućuju pitanja Vladi i ministrima, narodna poslanica DJB Branka Stamenković pitala je ministra zdravlja Zlatibora Lončara da li je naučio nešto iz epidemije morbila koja polako prolazi, a koja je odnela 15 ljudskih života.

– Epidemija morbila polako jenjava, do sada je odnela 15 života. Hoće li ministar zdravlja nakon ovog iskustva konačno obratiti pažnju na preporuke i savete Instituta Batut o unapređenju procesa imunizacije? Uzrok pada vakcinacije je reorganizacija rada predškolskog i školskog dispanzera kojom se vakcinacija prepušta roditeljima. Roditelji često nemaju vremena da odvedu decu na vakcinisanje zbog posla,  a kada ih i odvedu, dobiju informaciju da vakcina nema. Na ove uzroke i probleme Batut upozorava od 2011. godine, objašnjava Branka Stamenković.

Poslanica Stamenković je detaljno proučila izveštaje, predloge i preporuke Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“ gde su uredno upozoravali da do epidemije morbila može doći.

– Institut Batut još od 2011. upozorava da je neophodno da se, prilikom nabavke vakcina za narednu generaciju, poruči 25% više da ne bi bilo nestašica i epidemije. Ministre Lončar, prestanite da prebacujete krivicu na antivakcinalni lobi, njihov uticaj je mali, kaže Stamenković.

Uporedo sa Batutom, na moguće probleme i pronalaženje hitnih rešenja, duže od pet meseci upozorava u Narodnoj skupštini i poslanička grupa Dosta je bilo.

– O svim problemima koji su prouzrokovali epidemiju morbila, upozoravam već pet meseci kada sam tražila da se organizuje javno slušanje. Do danas to nije urađeno, završava poslanica Stamenković.