Саопштењe

Све одлуке које је РИК наводно донео ЕМАИЛ-ом су ништавне, тачније не постоје

Све одлуке које је РИК донео на електронским седницама на којима се гласа користећи обичан ЕМАИЛ су ништавне, тачније не постоје. Последња седница РИК-а одржана у складу са Уставом и законом је 163. седница одржана 29. јуна 2020. године. ДЈБ је управо поднео жалбу Управном суду којом тражимо од суда да поништи све овакве непостојеће “одлуке”.

Подсећамо јавност да је РИК пре четири дана, 29. јуна, променио Пословник о раду РИК-а, уводећи тзв. “електронске седнице” које потпуно онемогућавају било какву расправу или увид комисије у бирачки материјал пре доношења коначне одлуке, што је супротно члану 32. Устава Републике Србије. РИК је, такође, пропустио да чак и такав противуставан, обесмишљени, виртуелни “рад” организује у складу са Законом о електронским потписима, јер се “гласање” врши са емаил налога који нису снабдевени електронским потписима. Овако донете одлуке су, стога, правно неважеће, тачније не постоје.

Након што је РИК пропустио да у законском року од 96 сати након завршетка гласања прогласи резултате избора, и након што је Управни суд правоснажно поништио решења РИК-а о одбијању 2700 приговора ДЈБ, уместо да поступи сходно закону проглашавајући изборе неуспелим и упућујући захтев председнику Републике Србије да прогласи термин за њихово понављање, РИК је наставио да крши Закон о избору народних посланика инсистирањем на доношењу нових решења о одбијању ДЈБ приговора, и то на виртуелним седницама које се одвијају супротно Закону о електронском потпису.

Несхватљиво је да РИК и даље истрајава на доношењу огромног броја правно неважећих решења у законски недозвољеном поновљеном поступку игноришући ПРАВОСНАЖНЕ пресуде Управног суда, и то на противуставним и незаконитим електронским седницама на којима ЕМАИЛ-ом гласају лица за која се не може поуздано уврдити да су уопште чланови РИК-а.

ДЈБ ће наставити да се свим расположивим правним средствима бори да примора РИК да на крају поступи по слову закона, прогласи изборе од 21. јуна неуспелим и обустави све даље изборне радње.

Прочитајте још и:

Тужилаштво није заштитило доказни изборни материјал по кривичној пријави ДЈБ. Захтевамо надзор од Апелационог тужилаштва

ДЈБ послао извештај Савету Европе о изборима у Србији

ДЈБ са 2700 приговора оборио изборе. Још само да натерамо РИК да то и призна

ДЈБ подноси преко 2700 управних тужби за обарање избора на преко 2700 бирачких места

ДЈБ увидом у џакове открио начин изборне преваре, поднета кривична пријава

ДЈБ: Открили смо крађу, проценти су унапред додељени, па после пеглани – пребројаћемо сваки џак!

РИК одбио да провери садржај записника, следећи корак Управни суд

РИК пропустио законски рок, ДЈБ захтева понишавање избора и расписивање нових

ДЈБ поднео приговор на понављање избора, РИК пропустио рок