Saopštenje

Sve odluke koje je RIK navodno doneo EMAIL-om su ništavne, tačnije ne postoje

Sve odluke koje je RIK doneo na elektronskim sednicama na kojima se glasa koristeći običan EMAIL su ništavne, tačnije ne postoje. Poslednja sednica RIK-a održana u skladu sa Ustavom i zakonom je 163. sednica održana 29. juna 2020. godine. DJB je upravo podneo žalbu Upravnom sudu kojom tražimo od suda da poništi sve ovakve nepostojeće “odluke”.

Podsećamo javnost da je RIK pre četiri dana, 29. juna, promenio Poslovnik o radu RIK-a, uvodeći tzv. “elektronske sednice” koje potpuno onemogućavaju bilo kakvu raspravu ili uvid komisije u birački materijal pre donošenja konačne odluke, što je suprotno članu 32. Ustava Republike Srbije. RIK je, takođe, propustio da čak i takav protivustavan, obesmišljeni, virtuelni “rad” organizuje u skladu sa Zakonom o elektronskim potpisima, jer se “glasanje” vrši sa email naloga koji nisu snabdeveni elektronskim potpisima. Ovako donete odluke su, stoga, pravno nevažeće, tačnije ne postoje.

Nakon što je RIK propustio da u zakonskom roku od 96 sati nakon završetka glasanja proglasi rezultate izbora, i nakon što je Upravni sud pravosnažno poništio rešenja RIK-a o odbijanju 2700 prigovora DJB, umesto da postupi shodno zakonu proglašavajući izbore neuspelim i upućujući zahtev predsedniku Republike Srbije da proglasi termin za njihovo ponavljanje, RIK je nastavio da krši Zakon o izboru narodnih poslanika insistiranjem na donošenju novih rešenja o odbijanju DJB prigovora, i to na virtuelnim sednicama koje se odvijaju suprotno Zakonu o elektronskom potpisu.

Neshvatljivo je da RIK i dalje istrajava na donošenju ogromnog broja pravno nevažećih rešenja u zakonski nedozvoljenom ponovljenom postupku ignorišući PRAVOSNAŽNE presude Upravnog suda, i to na protivustavnim i nezakonitim elektronskim sednicama na kojima EMAIL-om glasaju lica za koja se ne može pouzdano uvrditi da su uopšte članovi RIK-a.

DJB će nastaviti da se svim raspoloživim pravnim sredstvima bori da primora RIK da na kraju postupi po slovu zakona, proglasi izbore od 21. juna neuspelim i obustavi sve dalje izborne radnje.

Pročitajte još i:

Tužilaštvo nije zaštitilo dokazni izborni materijal po krivičnoj prijavi DJB. Zahtevamo nadzor od Apelacionog tužilaštva

DJB poslao izveštaj Savetu Evrope o izborima u Srbiji

DJB sa 2700 prigovora oborio izbore. Još samo da nateramo RIK da to i prizna

DJB podnosi preko 2700 upravnih tužbi za obaranje izbora na preko 2700 biračkih mesta

DJB uvidom u džakove otkrio način izborne prevare, podneta krivična prijava

DJB: Otkrili smo krađu, procenti su unapred dodeljeni, pa posle peglani – prebrojaćemo svaki džak!

RIK odbio da proveri sadržaj zapisnika, sledeći korak Upravni sud

RIK propustio zakonski rok, DJB zahteva ponišavanje izbora i raspisivanje novih

DJB podneo prigovor na ponavljanje izbora, RIK propustio rok

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar