Саопштењe

Адвокатска комора Србије се придружила осморо посланика у одбрани уставног поретка

Одмах по противуставном увођењу ванредног стања посланици Доста је било су упутили писма председницима Уставног суда Републике Србије, Врховног касационог суда и Високог савета судства, председнику Државног већа тужилаца и Републичком јавном тужиоцу, као и председнику Адвокатске коморе Србије, захтевајући да изнесу свој став о суспензији Народне скупштине и противуставном доношењу Одлуке о проглашењу ванредног стања.

Од свих ових институција једно се огласила Адвокатска комора Србије која је јасно и недвосмислено изнела свој званични став усвојен на седници Управног одбора, да је Одлука о проглашењу ванредног стања противуставна, позивајући при том председницу Народне скупштине да објасни из којих се то разлога Народна скупштина наводно није могла састати, указујући на уставне надлежности Народне скупштине, а посебно на обавезу да у време ванредног стања стално заседа и одлучује о евентуалном ограничавању основних људских права грађана Србије.

Остале институције и даље немају храбрости да се изјасне о најважнијем питању које се може поставити у било којој демократској држави, а то је питање суспензије Народне скупштине и народне суверености, те питање грубог ограничавања основних људских права свих грађана Србије.

Тиме ове институције показују да не само да немају довољно храбрости да се супротставе узурпацији власти од стране председника Републике који 24 часа дневно у ствари обавља функцију председника СНС-а, већ и да немају довољно интегритета да јавно изнесу свој став, али и да немају никакву одговорност према грађанима Србије који су им поверили да у њихово име штите уставност, законитост, владавину права и народну сувереност кроз уставне и законске механизме.

Ово исто важи и за 242 народна посланика, који су вршење народне суверености препустили једном човеку, допуштајући му да својом вољом одлучује и о ограничавању свих основних људских права грађана Србије, па и да их у потпуности укида. Цела Србија је у затвору, привреда не ради, верници не могу да иду у цркве и у овом тренутку грађани Србије су једини у целој Европи над којима се на овај начин иживљава један човек уз саучествовање огромне већине народних посланика, како оних из власти, тако и оних из опозиције. 

Адвокатска комора Србије неће остати на тамној страни историје овог народа, неће ни народни посланици Доста је било, а ни још 5 народних посланика који су се придружили захтеву да се закаже седница Народне скупштине и Србија врати у уставни оквир. Подсећамо да је подршци АКС претходила иницијатива посланика ДЈБ Саше Радуловића, Бранке Стаменковић и Војина Биљића, коју су подржали и посланици Ђорђе Вукадиновић, Срђан Ного, Миладин Шеварлић, Зоран Радојчић и Александра Чабраја.

Цела опозиција и свих 242 посланика су пали на испиту заштите уставности, законитости, народне суверености и владавине права. На њихову и нашу срамоту.

Прочитајте још и:

ДЈБ захтева укидање двадесетчетворочасовног полицијског часа

ДЈБ поднео ургенцију за посланичка питања која још увек немају одговор

ДЈБ поднео ургенцију Уставном суду Србије

ДЈБ поново позива све посланике да врате Србију у уставни оквир

Осморо народних посланика обавестило МУП да се по Уставу за време ванредног стања полицијски час не односи на народне посланике

ДЈБ упозорава власт: Не затварајте Београд, Ниш и Ваљево!

ДЈБ упозорава власт да се не игра са „електронском седницом Скупштине“

(Видео) Маја Гојковић признала да је прекршен Устав и слагала посланике да би прикрила одговорност председника СНС

(Видео) Осам посланика потписало захтев за седницу Скупштине и враћање Србије у уставни оквир

Посланици ДЈБ: Отворено писмо свим народним посланицима

(Видео) Посланици ДЈБ захтевају хитан одговор зашто је суспендована Народна скупштина

Председник СНС-а прекршио Устав, суспендовао Скупштину и прогласио ванредно стање

ДЈБ позива на уздржавање од политизације епидемије коронавируса

ДЈБ позива све народне посланике да захтевају седницу Скупштине

Народни посланици ДЈБ позвали председника Уставног суда, Врховног касационог суда и државног тужиоца да реагује на кршење Устава

(Видео) Посланици, зато што сте дозволили кршење Устава, судиће вам будуће генерације

ДЈБ захтева од Уставног суда да по хитном поступку суспендује противуставну одлуку о ванредном стању док о њој не одлучи Скупштина

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Zasto se ne pokrene inicijativa, da se podnese tuzba za kresenje ljudskih prava u Srbiji, odnosno slobodu kretanja koje po Ustavu Srbije ima pravo svaki gradjanin? Upravo policijski cas krsi to pravo, a mere bezbednosne mogu da se odrze i bez policijskog casa. Pokrenite to pitanje ima ljudi koji zele podrzati neku takvu inicijativu.

    • To će i biti tako. Masovno podnošenje tužbi protiv države, ali nažalost, prvostepeni i drugostepeni sudovi će dobiti naloge da takve tužbe odbijaju.

      Čak se može desiti i da VKS zauzme stav koji će biti povoljan za državu, imajući u vidu da je to već rađeno u različitim radnim sporovima.

      U tom slučaju, sva nada će biti u rukama Ustavnog suda. Ali dok se dođe do tog suda, biće potrebno više godina, kao i isplata troškova postupka, a znamo da stanovništvo u većini slučajeva ne može finansijski da priušti vođenje postupka.

      Voleo bih da kažem da je drugačije i da ne znam šta pričam, ali sam pravnik sa dovoljno prakse da znam kako mizerno funkcioniše naše pravosuđe.