VIDEO Саопштењe

(Видео) ДЈБ поднео Уставном суду иницијативу за поништење избора, следи Стразбур

Након што је власт на изборима 21. јуна фалсификовањем записника покушала да се докопа трочетвртинске већине у Народној скупштини, ДЈБ их је подношењем приговора на 2700 бирачких места у Србији омео у постизању тог циља. Увидом у џакове у РИК-у (Републичкој изборној комисији) народни посланици ДЈБ установили су да њихов садржај не одговара садржају пропратних записника, након чега смо започели борбу свим расположивим правним средствима да се фалсификовани резултати избора оборе.

С обзиром да је ДЈБ борба с РИК-ом и Управним судом до сада већ резултирала огромном количином доказа да су избори правно оборени, те да РИК и Управни суд правним насиљем једноставно одбијају да то признају, ДЈБ је данас пред Уставним судом поднео жалбу због кршења људских права, уз предлог да Уставни суд поништи оспорене акте. Истовремено, Уставном суду смо поднели и иницијативу за оцену уставности наврат-нанос измењеног Пословника о раду РИК-а, услед чега су некакви емаил налози, без законски прописаног електронског потписа, доносили решења о одбијању 2700 наших приговора.

Сатерана у ћошак због приговора које смо поднели због неправилности на чак трећини бирачких места у Србији, власт је панично тражила излаз и начин да по сваку цену одбрани фалсификоване резултате избора. У том процесу посегли су за отвореним правним насиљем и доношењем скандалозних пресуда које ће ући у срамну историју Србије.

У приговорима смо тврдили да је садржај записника фалсификован и да не одговара садржају џака са бирачким материјалом. РИК је наших 2700 приговора одбио без икаквог образложења, до констатације да су то учинили “већином гласова чланова РИК-а”. Управни суд није имао куд и морао је та решења да поништи уз аргументацију да је РИК морао утврдити чињенично стање пре доношења решења. (тј. упоредити садржај џакова с припајућим записницима). Закон о избору народних посланика јасно прописује да је та пресуда Управног суда ПРАВОСНАЖНА и морала довести до понављање изборног процеса на ТРЕЋИНИ бирачких места.

Уз то, борећи се са великим бројем наших приговора, РИК је пропустио ПРЕКЛУЗИВАН рок из члана 78 Закона о избору наордних посланика да прогласи резултате избора у року од 96 сати од затварања бирачких места чиме су избори пали, морају бити ПРОГЛАШЕНИ неуспелим и у целости поништени.

Од овог тренутка почиње правно насиље РИК-а и Управног суда. Крећу у проитивзаконито понављање поступка, скандалоозним правним тумачењима покушавају да игноришу доказе, законе и право. Затрпан нашим жалбама са којим очигледно нису чак ни технички у стању да се носе, различита већа Управног суда састављена од различитих судија у различитим градовима Србије су почела у првих 500 предмета да доносе ИСТОВЕТНА решења, са истим СЛОВНИМ ГРЕШКАМА, Разоткрили смо и документовали кршење принципа правичног суђења.

Суд чак игнорише и чињеницу да је РИК све противзаконите одлуке донео и у поступку који је супротан закону о електронским документима и електронском потпису.

Преко 2000 наших жалби још увек је у поступку пред Управним судом. Другим речима, избори нису окончани, упркос томе што је РИК, покушају да стави суд пред свршен чин и да сакрије од јавности да избори нису окончани, већ прогласио “коначне” резултате избора.

Уколико Уставни суд одлучи да не одлучи хитно по нашем захтеву или евентуално не само игнорише досадашње правно насиље РИК-а и Управног суда, већ одлучи да му се прикључи, ДЈБ ће заштиту изборне воље грађана затражити пред Европским судом за људска права, који је још 1959. године установио Савет Европе управо ради заштите грађана од документованог правног насиља у државама чланицама које су потписнице Европске конвенције о људским правима, као што је то и Република Србија.

Прочитајте још и:

ДЈБ обара коначне резултате избора који су све само не коначни

Троје судија Управног суда на стубу срама

РИК спровео поновљене изборе по неправоснажном решењу за које је вероватно да ће бити поништено

Све одлуке које је РИК наводно донео ЕМАИЛ-ом су ништавне, тачније не постоје

Тужилаштво није заштитило доказни изборни материјал по кривичној пријави ДЈБ. Захтевамо надзор од Апелационог тужилаштва

ДЈБ послао извештај Савету Европе о изборима у Србији

ДЈБ са 2700 приговора оборио изборе. Још само да натерамо РИК да то и призна

ДЈБ подноси преко 2700 управних тужби за обарање избора на преко 2700 бирачких места

ДЈБ увидом у џакове открио начин изборне преваре, поднета кривична пријава

ДЈБ: Открили смо крађу, проценти су унапред додељени, па после пеглани – пребројаћемо сваки џак!

РИК одбио да провери садржај записника, следећи корак Управни суд

РИК пропустио законски рок, ДЈБ захтева понишавање избора и расписивање нових

ДЈБ поднео приговор на понављање избора, РИК пропустио рок

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Sveo ovo je tacno. Ali odgovor Ustavnog suda ce biti “Nismo nadlezni” ili slicno. Odgovor iz Strazbura ce stici 2028 godine.
    I sta onda. Kao sto cekas presudu Njemackog suda tako ces cekati i odluke Strazbura i imaces razloga da kazes
    kako si oborio izbore. A u slustini nista se nece promjeniti. Umjesto da ste svi sjeli da se dogovorite o zajednickim
    akcijama, pa makar one ne bile bas najbolje. Svaki od vas ima svoje misljenje sta je najbolje i od toga ne odstupate.

  • U potpunosti poštujem sve Vaše napore da dokažete nezakonitost nedavno održanih izbora u Srbiji, ali Vas upozoravam da ne gajite preterana očekivanja od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, uzimajući u obzir da taj Sud na svom zvaničnom sajtu godinama unazad u svim dokumentima namenjenim podnosiocima predstavki, kao i u samom tekstu Konvencije za zaštitu judskih prava i osnovnih sloboda, navodi neistiniti podatak da se predstavka može podneti u roku od 6 meseci od dana donošenja odluke poslednje sudske instance u nekoj zemlji, iako je taj rok smanjen na 4 meseca Protokolom 15 donetim 2013. godine, koji je Srbija potvrdila 29.05.2015. godine.
    To je jedini Protokol, koji za razliku od svih drugih, nije naveden uz Konvenciju ni na engleskom, niti na srpskom jeziku.
    Objavljivanje ovog neistinitog podatka ima za cilj da se predstavke automatski odbace, i da se taj Sud uopšte ne upušta u meritum stvari.
    (Povodeći se tim neistinitim sadržajem sa sajta tog Suda, taj Evropski sud je odbacio i moju predstavku 2016. godine koja je bila podneta u roku od 6 meseci, a da za to odbacivanje čak nije naveo ni jedan razlog (?!). Da taj Protokol postoji i da ga je Srbija potvrdila saznala sam nedavno. )
    Iz razloga obmanjivanja svih podnosioca predstavki koji se obraćaju tom Sudu, trebalo bi se obratiti Savetu Evrope, uzimajući u obzir i da me je prilikom odbacivanja moje predstavke taj Sud obavestio da mu se više ne obraćam, kao i da naše Državno pravobranilaštvo (u okviru koga radi i Zastupnik Srbije pred tim Evropskim sudom) do danas nije reagovalo na pritužbu koju sam mu u vezi neobrazlaganja odluka tog Suda uputila pre 4 godine, jer je i njima u interesu da se predstavke naših građana protiv Srbije automatski odbacuju.

  • Bravo, bravo i bravo!!! Stalno se prepirem sa svojim (opoziciono i bojkotaški opredeljenim) prijateljima tvrdeći da je jedini ispravan put borbe, pravna borba kroz institucije (ma koliko razrušene bile)! Mora se, valjda, neko i u tom Upravnom sudu i u drugim institucijama zamisliti i dići svoj glas. Nisu baš svi spremni da pljunu na svoj obraz i svoje diplome… Pravno nasilje negde mora stati, pritiskom iznutra ili spolja. To je neminovnost, samo treba biti uporan i dosledan! Nadam se da će DJB ovo terati do kraja!
    P.S. I generalno, u borbi protiv Vučićevog nakaradnog sistema, koristio bih nešto što bih nazvao “formalne metode”… Primera radi, ne bih napadao Vučića za sve i svašta, za ono za šta predsednik nije formalno nadležan, dajući mu time na važnosti (i dajući mu praktično legimitet za kršenje ustavnih nadležnosti predsednika, kao što to, svesno ili nesvesno rade svi mediji i kompletna tzv. opozicija), već bih u političkoj borbi njega maksimalno ignorisao i isključivo prozivao nadležne organe zbog propusta u određenoj oblasti, dakle Vladu i ministarstva. Vučiću bih samo postavio pitanje zašto podržava nesposobnu Vladu, koja ne radi svoj posao ako on zbog toga evidentno mora da krši Ustav i radi te poslove vodeći, recimo, u potpunosti i spoljnu i unutrašnju politiku, i ekonomiju, i bezbednost… Dakle, na odogornost (uporno i argumentovano) pozivati onoga ko ne radi svoj posao i ko dozvoljava da njegov posao, mimo ustavnih i zakonskih ovlašćenja uzurpira neko drugi… Znači, insistirati na ostavci premijerke jer Vlada, primera radi, ne obavlja svoj Ustavom i zakonom definisan posao vođenja spoljnje politike, prepuštajući da taj posao, mimo ustavnih nadležnosti, radi predsednik… Ako me razumete….

  • Cestitam jos jednom DJB na istrajnosti i hrabrosti! Da li vam neko “uticajan” uopste daje podrsku za sve ovo sto radite? Da li su se ovim povodom oglasili Univerzitet, neko od tzv. intelektualaca i elite, SANU…Kaze li nesto Pravni fakultet? … pa, i cutanje mnogo govori.