Саопштењe

ДЈБ поднео трећу жалбу Уставном суду на одлуке РИК-а и Управног суда

Након исцрпљивања свих правних средстава по приговорима пред Републичком изборном комисијом и Управним судом, ДЈБ је јуче Уставном суду поднео нову жалбу са захтевом да се пониште противзаконите одлуке РИК-а о проглашењу коначних резултата избора и одлуке о додели мандата.

Ово је трећа у низу жалби Уставном суду и није последња. Паралелно са овим поступцима пред Уставном судом, ДЈБ се директно представком обратио и Европском суду за људска права Савета Европе. Следе додатне жалбе Управнном суду и представке Европском суду за свих 2700 бирачких места. ДЈБ ће искористити сва правна средства да обори ове ФАЛСИФИКОВАНЕ изборе.

Подсећамо јавност да смо по окончању процеса гласања, у законском року од 24 сата Републичкој изборној комисији (РИК) поднели 2700 приговора због фалсификовања записника на трећини бирачких места у Републици Србији. РИК је све приговоре експресно одбио, без икаквог образложења. Управни суд је потом свих 2700 жалби ДЈБ усвојио, поништивши решења РИК-а.

Управни суд је у образложењу овакве пресуде навео два кључна пропуста РИК-а:

1) што није утврдио чињенично стање (тј. упоредио садржај џакова са изборним материјалом и садржај записника);
2) што је решења донео без образложења, како му то Пословник о раду омогућује, а што је у супротности са законом.

Сходно Закону о избору народних посланика, те пресуде Управног суда требало је да буду крај ове правне саге, јер закон због изузетно кратких рокова у изборном поступку прописује да су пресуде Управног суда ПРАВОСНАЖНЕ, као и да се приговори, након поништавања решења РИК-а, аутоматски сматрају усвојеним. РИК је тада морао поновити изборе на минимум 2700 бирачких места на које су се односили ДЈБ приговори, или чак поновити изборе у потпуности, због очигледне компромитације целог изборног процеса.

Уместо тога, РИК је донео несхватљиву одлуку да ПОНОВО решава по оригинално поднетим приговорима ДЈБ, упркос чињеници да Закон о избору народних посланика то не дозвољава. То је тренутак у коме су и РИК и Управни суд сами себе довели у правни ћорсокак из кога сваки излаз једнако води преко кршења неког закона. Уследило је брутално правно насиље с циљем да се по сваку цену, а за рачун власти, спасу доказано фалсификовани избори.

Прво је РИК изменио Пословник о раду, уводећи “електронске седнице” које не само да чланове РИК-а онемогућавају да утврде чињенично стање увидом у изборни материјал и записнике, већ одлуке своде на недозвољено гласање емаил-ом, супротно Закону о електронској комуникацији и Закона о електронском сертификату. Не обазирући се на напомене из образложења пресуда Управног суда да је потребно утврдити чињенично стање, као и да одредбе Пословника о раду не могу бити у супротности са важећим законима Републике Србије, РИК је у недозвољеном новом поступку поново одбио свих 2700 оригиналних ДЈБ приговора.

Уследило је нових 2700 жалби Управном суду, који је у другом кругу одлучивања сам себи ускочио у уста, дајући Пословнику о раду предност над законима Србије и оћутавши чињеницу да чињенично стање поново није утврђено.

У међувремену, РИК се нашао у немогућој правној ситуацији: Закон о избору народних посланика захтевао је од њих да у одређеном року прогласе коначне резултате избора и доделе мандате посланицима, али не пре него што се пред Управним судом оконча свих 2700 поступака по ДЈБ приговорима. Због тога што су иницирали законом недозвољени други круг одлучивања по ДЈБ приговорима, ти поступци су се отегли преко свих других законских рокова, тако да је РИК морао или да сачека крај поступака и тако пропусти рок за проглашење коначних резултата и доделу мандата, или да те одлуке донесе кршећи Уставом гарантовано право на правично суђење.

РИК је на крају одлучио да прекрши Уставом гарантовано право грађана на правично суђење и коначне резултате прогласио, а мандате посланицима доделио практично само на основу резултата на три четвртине бирачких места, јер је у том тренутку пред Управним судом у поступку било преко 2000 предмета који су се односили на више од 2000 бирачких места.

Данас поднета уставна жалба ДЈБ на одлуке РИК-а и пресуде Управног суда захтева њихово поништавање, како би се заштитило право грађана на слободне изборе и права на правично суђење гарантованих не само Уставом Републике Србије, већ и Конвенцијом о људским правима.

Уколико Уставни суд не стави тачку на досадашње правно насиље, већ га продужи неком новом правном акробатиком, уследиће и нова ДЈБ представка Европском суду за људска права у Стразбуру, који од 1959. године штити људска права грађана свих 47 држава-чланица Савета Европе, које су уједно и потписнице Конвенције о људским правима, управо у случајевима у којима долази до оваквог правног насиља и недозвољеног политичког утицаја на правосуђе.

Прочитајте још и:

(Видео) ДЈБ поднео Уставном суду иницијативу за поништење избора, следи Стразбур

ДЈБ обара коначне резултате избора који су све само не коначни

Троје судија Управног суда на стубу срама

РИК спровео поновљене изборе по неправоснажном решењу за које је вероватно да ће бити поништено

Све одлуке које је РИК наводно донео ЕМАИЛ-ом су ништавне, тачније не постоје

Тужилаштво није заштитило доказни изборни материјал по кривичној пријави ДЈБ. Захтевамо надзор од Апелационог тужилаштва

ДЈБ послао извештај Савету Европе о изборима у Србији

ДЈБ са 2700 приговора оборио изборе. Још само да натерамо РИК да то и призна

ДЈБ подноси преко 2700 управних тужби за обарање избора на преко 2700 бирачких места

ДЈБ увидом у џакове открио начин изборне преваре, поднета кривична пријава

ДЈБ: Открили смо крађу, проценти су унапред додељени, па после пеглани – пребројаћемо сваки џак!

РИК одбио да провери садржај записника, следећи корак Управни суд

РИК пропустио законски рок, ДЈБ захтева понишавање избора и расписивање нових

ДЈБ поднео приговор на понављање избора, РИК пропустио рок

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар