Saopštenje

Advokatska komora Srbije se pridružila osmoro poslanika u odbrani ustavnog poretka

Odmah po protivustavnom uvođenju vanrednog stanja poslanici Dosta je bilo su uputili pisma predsednicima Ustavnog suda Republike Srbije, Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva, predsedniku Državnog veća tužilaca i Republičkom javnom tužiocu, kao i predsedniku Advokatske komore Srbije, zahtevajući da iznesu svoj stav o suspenziji Narodne skupštine i protivustavnom donošenju Odluke o proglašenju vanrednog stanja.

Od svih ovih institucija jedno se oglasila Advokatska komora Srbije koja je jasno i nedvosmisleno iznela svoj zvanični stav usvojen na sednici Upravnog odbora, da je Odluka o proglašenju vanrednog stanja protivustavna, pozivajući pri tom predsednicu Narodne skupštine da objasni iz kojih se to razloga Narodna skupština navodno nije mogla sastati, ukazujući na ustavne nadležnosti Narodne skupštine, a posebno na obavezu da u vreme vanrednog stanja stalno zaseda i odlučuje o eventualnom ograničavanju osnovnih ljudskih prava građana Srbije.

Ostale institucije i dalje nemaju hrabrosti da se izjasne o najvažnijem pitanju koje se može postaviti u bilo kojoj demokratskoj državi, a to je pitanje suspenzije Narodne skupštine i narodne suverenosti, te pitanje grubog ograničavanja osnovnih ljudskih prava svih građana Srbije.

Time ove institucije pokazuju da ne samo da nemaju dovoljno hrabrosti da se suprotstave uzurpaciji vlasti od strane predsednika Republike koji 24 časa dnevno u stvari obavlja funkciju predsednika SNS-a, već i da nemaju dovoljno integriteta da javno iznesu svoj stav, ali i da nemaju nikakvu odgovornost prema građanima Srbije koji su im poverili da u njihovo ime štite ustavnost, zakonitost, vladavinu prava i narodnu suverenost kroz ustavne i zakonske mehanizme.

Ovo isto važi i za 242 narodna poslanika, koji su vršenje narodne suverenosti prepustili jednom čoveku, dopuštajući mu da svojom voljom odlučuje i o ograničavanju svih osnovnih ljudskih prava građana Srbije, pa i da ih u potpunosti ukida. Cela Srbija je u zatvoru, privreda ne radi, vernici ne mogu da idu u crkve i u ovom trenutku građani Srbije su jedini u celoj Evropi nad kojima se na ovaj način iživljava jedan čovek uz saučestvovanje ogromne većine narodnih poslanika, kako onih iz vlasti, tako i onih iz opozicije. 

Advokatska komora Srbije neće ostati na tamnoj strani istorije ovog naroda, neće ni narodni poslanici Dosta je bilo, a ni još 5 narodnih poslanika koji su se pridružili zahtevu da se zakaže sednica Narodne skupštine i Srbija vrati u ustavni okvir. Podsećamo da je podršci AKS prethodila inicijativa poslanika DJB Saše Radulovića, Branke Stamenković i Vojina Biljića, koju su podržali i poslanici Đorđe Vukadinović, Srđan Nogo, Miladin Ševarlić, Zoran Radojčić i Aleksandra Čabraja.

Cela opozicija i svih 242 poslanika su pali na ispitu zaštite ustavnosti, zakonitosti, narodne suverenosti i vladavine prava. Na njihovu i našu sramotu.

Pročitajte još i:

DJB zahteva ukidanje dvadesetčetvoročasovnog policijskog časa

DJB podneo urgenciju za poslanička pitanja koja još uvek nemaju odgovor

DJB podneo urgenciju Ustavnom sudu Srbije

DJB ponovo poziva sve poslanike da vrate Srbiju u ustavni okvir

Osmoro narodnih poslanika obavestilo MUP da se po Ustavu za vreme vanrednog stanja policijski čas ne odnosi na narodne poslanike

DJB upozorava vlast: Ne zatvarajte Beograd, Niš i Valjevo!

DJB upozorava vlast da se ne igra sa „elektronskom sednicom Skupštine“

(Video) Maja Gojković priznala da je prekršen Ustav i slagala poslanike da bi prikrila odgovornost predsednika SNS

(Video) Osam poslanika potpisalo zahtev za sednicu Skupštine i vraćanje Srbije u ustavni okvir

Poslanici DJB: Otvoreno pismo svim narodnim poslanicima

(Video) Poslanici DJB zahtevaju hitan odgovor zašto je suspendovana Narodna skupština

Predsednik SNS-a prekršio Ustav, suspendovao Skupštinu i proglasio vanredno stanje

DJB poziva na uzdržavanje od politizacije epidemije koronavirusa

DJB poziva sve narodne poslanike da zahtevaju sednicu Skupštine

Narodni poslanici DJB pozvali predsednika Ustavnog suda, Vrhovnog kasacionog suda i državnog tužioca da reaguje na kršenje Ustava

(Video) Poslanici, zato što ste dozvolili kršenje Ustava, sudiće vam buduće generacije

DJB zahteva od Ustavnog suda da po hitnom postupku suspenduje protivustavnu odluku o vanrednom stanju dok o njoj ne odluči Skupština

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Zasto se ne pokrene inicijativa, da se podnese tuzba za kresenje ljudskih prava u Srbiji, odnosno slobodu kretanja koje po Ustavu Srbije ima pravo svaki gradjanin? Upravo policijski cas krsi to pravo, a mere bezbednosne mogu da se odrze i bez policijskog casa. Pokrenite to pitanje ima ljudi koji zele podrzati neku takvu inicijativu.

  • To će i biti tako. Masovno podnošenje tužbi protiv države, ali nažalost, prvostepeni i drugostepeni sudovi će dobiti naloge da takve tužbe odbijaju.

   Čak se može desiti i da VKS zauzme stav koji će biti povoljan za državu, imajući u vidu da je to već rađeno u različitim radnim sporovima.

   U tom slučaju, sva nada će biti u rukama Ustavnog suda. Ali dok se dođe do tog suda, biće potrebno više godina, kao i isplata troškova postupka, a znamo da stanovništvo u većini slučajeva ne može finansijski da priušti vođenje postupka.

   Voleo bih da kažem da je drugačije i da ne znam šta pričam, ali sam pravnik sa dovoljno prakse da znam kako mizerno funkcioniše naše pravosuđe.