VIDEO Saopštenje

(Video) DJB podneo Ustavnom sudu inicijativu za poništenje izbora, sledi Strazbur

Nakon što je vlast na izborima 21. juna falsifikovanjem zapisnika pokušala da se dokopa tročetvrtinske većine u Narodnoj skupštini, DJB ih je podnošenjem prigovora na 2700 biračkih mesta u Srbiji omeo u postizanju tog cilja. Uvidom u džakove u RIK-u (Republičkoj izbornoj komisiji) narodni poslanici DJB ustanovili su da njihov sadržaj ne odgovara sadržaju propratnih zapisnika, nakon čega smo započeli borbu svim raspoloživim pravnim sredstvima da se falsifikovani rezultati izbora obore.

S obzirom da je DJB borba s RIK-om i Upravnim sudom do sada već rezultirala ogromnom količinom dokaza da su izbori pravno oboreni, te da RIK i Upravni sud pravnim nasiljem jednostavno odbijaju da to priznaju, DJB je danas pred Ustavnim sudom podneo žalbu zbog kršenja ljudskih prava, uz predlog da Ustavni sud poništi osporene akte. Istovremeno, Ustavnom sudu smo podneli i inicijativu za ocenu ustavnosti navrat-nanos izmenjenog Poslovnika o radu RIK-a, usled čega su nekakvi email nalozi, bez zakonski propisanog elektronskog potpisa, donosili rešenja o odbijanju 2700 naših prigovora.

Saterana u ćošak zbog prigovora koje smo podneli zbog nepravilnosti na čak trećini biračkih mesta u Srbiji, vlast je panično tražila izlaz i način da po svaku cenu odbrani falsifikovane rezultate izbora. U tom procesu posegli su za otvorenim pravnim nasiljem i donošenjem skandaloznih presuda koje će ući u sramnu istoriju Srbije.

U prigovorima smo tvrdili da je sadržaj zapisnika falsifikovan i da ne odgovara sadržaju džaka sa biračkim materijalom. RIK je naših 2700 prigovora odbio bez ikakvog obrazloženja, do konstatacije da su to učinili “većinom glasova članova RIK-a”. Upravni sud nije imao kud i morao je ta rešenja da poništi uz argumentaciju da je RIK morao utvrditi činjenično stanje pre donošenja rešenja. (tj. uporediti sadržaj džakova s pripajućim zapisnicima). Zakon o izboru narodnih poslanika jasno propisuje da je ta presuda Upravnog suda PRAVOSNAŽNA i morala dovesti do ponavljanje izbornog procesa na TREĆINI biračkih mesta.

Uz to, boreći se sa velikim brojem naših prigovora, RIK je propustio PREKLUZIVAN rok iz člana 78 Zakona o izboru naordnih poslanika da proglasi rezultate izbora u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta čime su izbori pali, moraju biti PROGLAŠENI neuspelim i u celosti poništeni.

Od ovog trenutka počinje pravno nasilje RIK-a i Upravnog suda. Kreću u proitivzakonito ponavljanje postupka, skandalooznim pravnim tumačenjima pokušavaju da ignorišu dokaze, zakone i pravo. Zatrpan našim žalbama sa kojim očigledno nisu čak ni tehnički u stanju da se nose, različita veća Upravnog suda sastavljena od različitih sudija u različitim gradovima Srbije su počela u prvih 500 predmeta da donose ISTOVETNA rešenja, sa istim SLOVNIM GREŠKAMA, Razotkrili smo i dokumentovali kršenje principa pravičnog suđenja.

Sud čak ignoriše i činjenicu da je RIK sve protivzakonite odluke doneo i u postupku koji je suprotan zakonu o elektronskim dokumentima i elektronskom potpisu.

Preko 2000 naših žalbi još uvek je u postupku pred Upravnim sudom. Drugim rečima, izbori nisu okončani, uprkos tome što je RIK, pokušaju da stavi sud pred svršen čin i da sakrije od javnosti da izbori nisu okončani, već proglasio “konačne” rezultate izbora.

Ukoliko Ustavni sud odluči da ne odluči hitno po našem zahtevu ili eventualno ne samo ignoriše dosadašnje pravno nasilje RIK-a i Upravnog suda, već odluči da mu se priključi, DJB će zaštitu izborne volje građana zatražiti pred Evropskim sudom za ljudska prava, koji je još 1959. godine ustanovio Savet Evrope upravo radi zaštite građana od dokumentovanog pravnog nasilja u državama članicama koje su potpisnice Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao što je to i Republika Srbija.

Pročitajte još i:

DJB obara konačne rezultate izbora koji su sve samo ne konačni

Troje sudija Upravnog suda na stubu srama

RIK sproveo ponovljene izbore po nepravosnažnom rešenju za koje je verovatno da će biti poništeno

Sve odluke koje je RIK navodno doneo EMAIL-om su ništavne, tačnije ne postoje

Tužilaštvo nije zaštitilo dokazni izborni materijal po krivičnoj prijavi DJB. Zahtevamo nadzor od Apelacionog tužilaštva

DJB poslao izveštaj Savetu Evrope o izborima u Srbiji

DJB sa 2700 prigovora oborio izbore. Još samo da nateramo RIK da to i prizna

DJB podnosi preko 2700 upravnih tužbi za obaranje izbora na preko 2700 biračkih mesta

DJB uvidom u džakove otkrio način izborne prevare, podneta krivična prijava

DJB: Otkrili smo krađu, procenti su unapred dodeljeni, pa posle peglani – prebrojaćemo svaki džak!

RIK odbio da proveri sadržaj zapisnika, sledeći korak Upravni sud

RIK propustio zakonski rok, DJB zahteva ponišavanje izbora i raspisivanje novih

DJB podneo prigovor na ponavljanje izbora, RIK propustio rok

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • IDEMO SUVERENISTI.
    NEMA NATRAG.
    NEMA PREDAJE.
    SRBIJA IZA NAS, SRBIJA ISPRED NAS, SRBIJA POSLE NAS…, SRBIJA SAMO NEMA ALTERNATIVU

  • Sveo ovo je tacno. Ali odgovor Ustavnog suda ce biti “Nismo nadlezni” ili slicno. Odgovor iz Strazbura ce stici 2028 godine.
    I sta onda. Kao sto cekas presudu Njemackog suda tako ces cekati i odluke Strazbura i imaces razloga da kazes
    kako si oborio izbore. A u slustini nista se nece promjeniti. Umjesto da ste svi sjeli da se dogovorite o zajednickim
    akcijama, pa makar one ne bile bas najbolje. Svaki od vas ima svoje misljenje sta je najbolje i od toga ne odstupate.

  • U potpunosti poštujem sve Vaše napore da dokažete nezakonitost nedavno održanih izbora u Srbiji, ali Vas upozoravam da ne gajite preterana očekivanja od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, uzimajući u obzir da taj Sud na svom zvaničnom sajtu godinama unazad u svim dokumentima namenjenim podnosiocima predstavki, kao i u samom tekstu Konvencije za zaštitu judskih prava i osnovnih sloboda, navodi neistiniti podatak da se predstavka može podneti u roku od 6 meseci od dana donošenja odluke poslednje sudske instance u nekoj zemlji, iako je taj rok smanjen na 4 meseca Protokolom 15 donetim 2013. godine, koji je Srbija potvrdila 29.05.2015. godine.
    To je jedini Protokol, koji za razliku od svih drugih, nije naveden uz Konvenciju ni na engleskom, niti na srpskom jeziku.
    Objavljivanje ovog neistinitog podatka ima za cilj da se predstavke automatski odbace, i da se taj Sud uopšte ne upušta u meritum stvari.
    (Povodeći se tim neistinitim sadržajem sa sajta tog Suda, taj Evropski sud je odbacio i moju predstavku 2016. godine koja je bila podneta u roku od 6 meseci, a da za to odbacivanje čak nije naveo ni jedan razlog (?!). Da taj Protokol postoji i da ga je Srbija potvrdila saznala sam nedavno. )
    Iz razloga obmanjivanja svih podnosioca predstavki koji se obraćaju tom Sudu, trebalo bi se obratiti Savetu Evrope, uzimajući u obzir i da me je prilikom odbacivanja moje predstavke taj Sud obavestio da mu se više ne obraćam, kao i da naše Državno pravobranilaštvo (u okviru koga radi i Zastupnik Srbije pred tim Evropskim sudom) do danas nije reagovalo na pritužbu koju sam mu u vezi neobrazlaganja odluka tog Suda uputila pre 4 godine, jer je i njima u interesu da se predstavke naših građana protiv Srbije automatski odbacuju.

  • Bravo, bravo i bravo!!! Stalno se prepirem sa svojim (opoziciono i bojkotaški opredeljenim) prijateljima tvrdeći da je jedini ispravan put borbe, pravna borba kroz institucije (ma koliko razrušene bile)! Mora se, valjda, neko i u tom Upravnom sudu i u drugim institucijama zamisliti i dići svoj glas. Nisu baš svi spremni da pljunu na svoj obraz i svoje diplome… Pravno nasilje negde mora stati, pritiskom iznutra ili spolja. To je neminovnost, samo treba biti uporan i dosledan! Nadam se da će DJB ovo terati do kraja!
    P.S. I generalno, u borbi protiv Vučićevog nakaradnog sistema, koristio bih nešto što bih nazvao “formalne metode”… Primera radi, ne bih napadao Vučića za sve i svašta, za ono za šta predsednik nije formalno nadležan, dajući mu time na važnosti (i dajući mu praktično legimitet za kršenje ustavnih nadležnosti predsednika, kao što to, svesno ili nesvesno rade svi mediji i kompletna tzv. opozicija), već bih u političkoj borbi njega maksimalno ignorisao i isključivo prozivao nadležne organe zbog propusta u određenoj oblasti, dakle Vladu i ministarstva. Vučiću bih samo postavio pitanje zašto podržava nesposobnu Vladu, koja ne radi svoj posao ako on zbog toga evidentno mora da krši Ustav i radi te poslove vodeći, recimo, u potpunosti i spoljnu i unutrašnju politiku, i ekonomiju, i bezbednost… Dakle, na odogornost (uporno i argumentovano) pozivati onoga ko ne radi svoj posao i ko dozvoljava da njegov posao, mimo ustavnih i zakonskih ovlašćenja uzurpira neko drugi… Znači, insistirati na ostavci premijerke jer Vlada, primera radi, ne obavlja svoj Ustavom i zakonom definisan posao vođenja spoljnje politike, prepuštajući da taj posao, mimo ustavnih nadležnosti, radi predsednik… Ako me razumete….

  • Cestitam jos jednom DJB na istrajnosti i hrabrosti! Da li vam neko “uticajan” uopste daje podrsku za sve ovo sto radite? Da li su se ovim povodom oglasili Univerzitet, neko od tzv. intelektualaca i elite, SANU…Kaze li nesto Pravni fakultet? … pa, i cutanje mnogo govori.